URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2020, 11:10

Noi măsuri speciale la Urgenţe, în spitalele din Oradea: termoscannere şi teste rapide pentru depistarea COVID-19

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri dimineaţă noi măsuri de precauţie la Spitalul Municipal din Oradea, rezervat exclusiv pentru îngrijirea persoanelor suspecte şi infectate cu coronavirus. Compartimentul de Primire a Urgenţelor de aici a fost transformat în UPU pentru cazurile COVID-19, făcând triaj epidemilogic şi verificând personalul şi pacienţii cu teste rapide. La Judeţean, UPU-SMURD a adoptat la rându-i măsuri de triaj speciale, cu termoscannere care "citesc" instantaneu temperatura tuturor persoanelor şi cu teste sanguine rapide care indică posibile infecţii.

"Începând de azi, 27 martie 2020, în cadrul Spitalului Municipal funcţionează în regim de permanenţă o Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU Covid-19) în format restrâns. Toţi pacienţii care se vor prezenta la UPU Covid-19 vor fi triaţi epidemiologic în baza simptomelor, dar şi testaţi cu teste rapide cu acurateţe de 70-75%", se arată într-un comunicat al DSP Bihor difuzat vineri dimineaţă.

Potrivit acestuia, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea "va prelua pacienţii suspecţi (din izolare la domiciliu sau din carantină), indiferent de simptome", după ce secţiile existente în cadrul unităţii au fost transferate în cadrul altor spitale din oraş, "astfel încât pacienţii neinfectaţi cu Covid-19 să beneficieze în continuare de servicii medicale adecvate".

Pe de altă parte, surse din cadrul UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Oradea au declarat BIHOREANULUI că încă de joi au fost instituite măsuri speciale de triaj şi la această unitate.

"Avem un termoscanner cu monitor care funcţionează cu infraroşu, care "citeşte" automat temperatura tuturor persoanelor din sala de aşteptare. Când un echipaj, format cel mai adesea din trei persoane, aduce un pacient, termoscannerul măsoară instantaneu temperatura tuturor celor patru persoane şi emite o alertă sonoră şi vizuală dacă există o persoană a cărei temperatură depăşeşte 38 grade", a explicat sursa BIHOREANULUI.

La UPU-SMURD de la Judeţean nu sunt folosite testele rapide pentru depistarea COVID-19 tocmai din cauză că precizia acestora este relativ scăzută, însă este utilizată o altă metodă de depistare rapidă a unei infecţii. "Este vorba despre un test sanguin. Se ia o picătură de sânge din deget fiecărei persoane şi se face o analiză care durează circa un minut, după care aflăm din anumiţi markeri dacă persoana testată are vreo infecţie în organism", spune sursa medicală.

Amintim că de joi toate persoanele internate la secţiile de Boli Infecţioase care funcţionau în vechiul staţionar din centru (vizavi de magazinul Crişul), atât suspecte, cât şi confirmate cu coronavirus, au fost transferate în clădirea principală din cartieurl Rogerius a Spitalului Municipal, deservită de un UPU propriu, exclusiv pentru cazurile COVID-19.

UPU din cadrul Spitalului Judeţean continuă să preia urgenţe medicale din toate celelalte patologii non-infecţioase din judeţ şi a devenit singura unitate prin care se mai fac internări la Spitalul Judeţean, toate fără legătură cu lupta anti-coronavirus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON