Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri dimineaţă noi măsuri de precauţie la Spitalul Municipal din Oradea, rezervat exclusiv pentru îngrijirea persoanelor suspecte şi infectate cu coronavirus. Compartimentul de Primire a Urgenţelor de aici a fost transformat în UPU pentru cazurile COVID-19, făcând triaj epidemilogic şi verificând personalul şi pacienţii cu teste rapide. La Judeţean, UPU-SMURD a adoptat la rându-i măsuri de triaj speciale, cu termoscannere care "citesc" instantaneu temperatura tuturor persoanelor şi cu teste sanguine rapide care indică posibile infecţii.
"Începând de azi, 27 martie 2020, în cadrul Spitalului Municipal funcţionează în regim de permanenţă o Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU Covid-19) în format restrâns. Toţi pacienţii care se vor prezenta la UPU Covid-19 vor fi triaţi epidemiologic în baza simptomelor, dar şi testaţi cu teste rapide cu acurateţe de 70-75%", se arată într-un comunicat al DSP Bihor difuzat vineri dimineaţă.
Potrivit acestuia, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea "va prelua pacienţii suspecţi (din izolare la domiciliu sau din carantină), indiferent de simptome", după ce secţiile existente în cadrul unităţii au fost transferate în cadrul altor spitale din oraş, "astfel încât pacienţii neinfectaţi cu Covid-19 să beneficieze în continuare de servicii medicale adecvate".
Pe de altă parte, surse din cadrul UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Oradea au declarat BIHOREANULUI că încă de joi au fost instituite măsuri speciale de triaj şi la această unitate.
"Avem un termoscanner cu monitor care funcţionează cu infraroşu, care "citeşte" automat temperatura tuturor persoanelor din sala de aşteptare. Când un echipaj, format cel mai adesea din trei persoane, aduce un pacient, termoscannerul măsoară instantaneu temperatura tuturor celor patru persoane şi emite o alertă sonoră şi vizuală dacă există o persoană a cărei temperatură depăşeşte 38 grade", a explicat sursa BIHOREANULUI.
La UPU-SMURD de la Judeţean nu sunt folosite testele rapide pentru depistarea COVID-19 tocmai din cauză că precizia acestora este relativ scăzută, însă este utilizată o altă metodă de depistare rapidă a unei infecţii. "Este vorba despre un test sanguin. Se ia o picătură de sânge din deget fiecărei persoane şi se face o analiză care durează circa un minut, după care aflăm din anumiţi markeri dacă persoana testată are vreo infecţie în organism", spune sursa medicală.
Amintim că de joi toate persoanele internate la secţiile de Boli Infecţioase care funcţionau în vechiul staţionar din centru (vizavi de magazinul Crişul), atât suspecte, cât şi confirmate cu coronavirus, au fost transferate în clădirea principală din cartieurl Rogerius a Spitalului Municipal, deservită de un UPU propriu, exclusiv pentru cazurile COVID-19.
UPU din cadrul Spitalului Judeţean continuă să preia urgenţe medicale din toate celelalte patologii non-infecţioase din judeţ şi a devenit singura unitate prin care se mai fac internări la Spitalul Judeţean, toate fără legătură cu lupta anti-coronavirus.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.