URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2020, 19:01

Noi măsuri anti-Covid în Bihor: spitalele din Băile 1 Mai şi Felix vor găzdui persoanele asimptomatice, concediile medicilor vor fi suspendate (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Dumitru Ţiplea a anunţat vineri, împreună cu dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din judeţ cu subordonare locală, noi decizii adoptate de autorităţi pentru a ţine sub control criza sanitară, amplificată şi în Bihor.

Pentru că tot mai multe persoane confirmate cu Covid vor să fie internate, DSP îşi va da avizul pentru preluarea celor asimptomatice de către spitalele de Recuperare din Băile Felix şi 1 Mai. Concediile personalului medical vor fi restricţionate şi se vor face noi achiziţii de materiale de protecţie.

Cauzele înmulţirii îmbolnăvirilor

În declaraţia comună difuzată pe pagina de Facebook a Prefecturii vineri după-amiază, Ţiplea a explicat că Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut săptămâna trecută pentru cea în curs o prognoză ce arăta că ar fi urmat să fie diagnosticate circa 150 noi cazuri, dar au fost descoperite deja peste 200.

Cauzele, conform DSP, ar fi vacanţele, din care multe persoane se întorc infectate, "nerespectarea regulilor de prevenţie sanitară în anumite companii", evenimentele private cu un număr ridicat de participanţi şi "anumite evenimente religioase".

Dintr-o extremă în alta

Pe de altă parte, dr. Carp a afirmat că "sistemul sanitar a început să fie pus la grea încercare" şi se pare că luna august "va fi mult mai grea decât lunile martie, aprilie, mai".

El a reamintit că de la 1 august Spitalul Municipal din Oradea a redevenit unitate exclusiv anti-Covid deoarece "am trecut dintr-o extremă în alta", în sensul că dacă după decizia din iunie a CCR persoanele diagnosticate refuzau internarea indiferent dacă aveau sau nu simptome, acum optează pentru internare, astfel că a crescut gradul de ocupare a unităţii.

Noi spitale-suport

În acest context, dr. Carp a spus că vineri a fost solicitat avizul DSP Bihor pentru ca spitalele de Recuperare din Băile 1 Mai şi din Băile Felix să fie spitale-suport, unde să fie internate persoanele diagnosticate cu Covid asimptomatice sau cu forme uşoare de boală, precizând că s-a cerut ca de la 11 august pacienţii acestora să fie evacuaţi pentru a se face loc pacienţilor Covid.

Pe de altă parte, Carp a amintit şi chiar a recomandat ca persoanele Covid pozitive asimptomatice să rămână în izolare la domiciliu după internarea obligatorie de 48 de ore, aşa încât să nu "încarce" sistemul sanitar.

În fine, coordonatorul spitalelor din judeţ a arătat că Spitalul CFR din Oradea va fi şi el unitate-suport dacă DSP Bihor îşi dă avizul, urmând să fie ţinut "în rezervă" pentru eventualitatea creşterii numărului de pacienţi.

Concedii, doar excepţional

În altă ordine de idei, dr. Carp a amintit că odată cu întoarcerea din concedii a angajaţilor spitalelor şi testarea lor înainte de reintegrarea în programul de lucru s-a constatat că tot mai mulţi au fost infectaţi, motiv pentru care "astăzi s-a decis ca toate concediile de odihnă, de studii şi fără plată să fie suspendate".

El a menţionat o singură excepţie de la noua regulă, şi anume "dacă şefii de secţii îşi asumă răspunderea pentru buna funcţionare a acestora" în cazul în care le permit subalternilor să plece.

De asemenea, Carp a spus că în această privinţă a mai fost adoptată o regulă, şi anume ca "persoanele care merg în concediu să semneze că în 24 de ore se întorc la serviciu dacă este nevoie", ceea ce este "o măsură probabil unică" în ţară.

La ATI mai e loc

Dr. Gheorghe Carp s-a referit şi la faptul că, deşi există pentru moment suficiente echipamente de protecţie, "au fost lansate noi comenzi" pentru furnizarea de cantităţi suplimentare în perioada noiembrie-decembrie, fără a da şi alte detalii.

În fine, Carp a afirmat că "din păcate a trebuit să primim la ATI şi pacienţi din alte judeţe, din Cluj şi din Argeş", a căror capacitate a fost depăşită, dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt locuri pentru pacienţii din judeţul Bihor. "Strădaniile noastre sunt ca cei din Bihor să nu fie fără asistenţă", a spus el, din nou fără să dea informaţii precise.

Anterior, însă, atât dr. Carp, cât şi conducerea Spitalului Municipal, au declarat că la această unitate există 25 de paturi ATI, din care 10 au fost alocate iniţial pentru cazurile Covid, urmând ca la nevoie să fie folosite şi cele pentru cazurile non-Covid.

Vineri, în Spitalul Municipal din Oradea, cu o capacitate de 450 paturi, erau internate în total 294 persoane, din care 7 la ATI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON