URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2023, 18:58

Noi imagini de pe drumul de legătură Oradea - autostradă: Asociația Pro Infrastructură laudă Strabag, dar critică autoritățile (FOTO/VIDEO)

Noi imagini de pe drumul de legătură Oradea - autostradă: Asociația Pro Infrastructură laudă Strabag, dar critică autoritățile (FOTO/VIDEO) sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Noi imagini de pe drumul de legătură Oradea - autostradă: Asociația Pro Infrastructură laudă Strabag, dar critică autoritățile (FOTO/VIDEO) sursa foto Asociația Pro Infrastructura
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Pro Infrastructură, între fondatorii căreia este și fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă și care s-a specializat în monitorizarea unor proiecte de infrastructură din țară, a făcut publice noi imagini de pe șantierul drumului de legătură dintre Oradea și autostrada Transilvania.

ONG-ul elogiază constructorul Strabag pentru că „este foarte bine mobilizat”, însă critică, totodată, din nou, optimizarea proiectului prin eliminarea unei girații în zona Șoselei Borșului, susținând că aceasta va întârzia darea în circulație a drumului.

„În grafic”

Pe propriul cont de Facebook, Asociația Pro Infrastructură (API) a publicat miercuri o postare ce prezintă o actualizare a unor informații privind drumul de legătură dintre Oradea și autostrada Transilvania, arătând că „primii kilometri de drum expres din Ardeal sunt în grafic pentru 2023” și atașând, totodată, o nouă filmare a întregului traseu de 19 km ai șoselei care va face legătura între centura Oradea și A3.

„Antreprenorul Strabag este foarte bine mobilizat și are șanse mari să inaugureze cei aproximativ 13 kilometri de drum expres veritabil (DEx11) dintre Autostrada A3 și DN1 (Calea Borșului) în decembrie 2023, cu 3 luni înainte de termenul contractual actual, martie 2024”, arată API.

6 km blocați

Pe de altă parte, organizația susține că „din păcate, ceilalți ~6 km dintre Calea Borșului și girația Sântandrei a centurii Oradea sunt blocați de problema de la kilometrul 6, acolo unde autoritățile locale insistă cu modificarea soluției tehnice licitate și contractate, chiar dacă toate demersurile birocratice sunt făcute pentru soluția sensului giratoriu cu bretele de acces în str. Augustin Maior”, adică în apropierea Șoselei Borșului.

Din acest motiv, „este posibil să se ajungă la un litigiu complicat și de durată în instanță”, adaugă Asociția Pro Infrastructură, fără a preciza cine ar putea deschide un proces pentru că în zona respectivă ar urma să se renunțe la amenajarea unui sens giratoriu, dar concluzionând că „în loc să avem o conexiune directă și completă între A3 și centura Oradea la finalul acestui an, sunt șanse din ce în ce mai mari ca șoferii să intre tot prin oraș între centura Oradea și noul nod DN1-DEx11, aglomerând inutil străzile din oraș și pierzând minute bune în trafic”.

Nu este prima oară când API critică eliminarea sensului giratoriu de pe viitorul drum de legătură dintre centura Oradea și autostrada Transilvania, care în mare parte va avea profil de drum expres cu două benzi, cel mai recent făcând acest lucru și în luna decembrie a anului trecut.

Girația ar fi fost „atehnică”

La acea vreme, primarul Florin Birta răspundea acestei critici că, potrivit soluției inițiale, drumul de legătură dintre centura orașului și autostradă ar fi intersectat prin girația de la kilometrul 3 drumul dintre oraș și Sântandrei făcut de Primărie în 2018, iar prin girația de la km 6 ar fi intersectat Șoseaua Borșului, încetinind astfel viteza de circulație pe toate aceste trei drumuri, ba și dinspre viitorul Drum Expres Oradea - Arad, cu care va fi conectat.

„Am dorit o soluție mai bună, mai ales că urmează să se construiască și Drumul Expres Oradea - Arad, astfel că acest drum de legătură va prelua și de pe acest Drum Expres circulația spre și dinspre autostradă. Prin urmare, pentru că volumul de trafic va fi foarte ridicat, ar fi fost atehnic ca pe un drum de patru benzi cu regim de drum expres, cum este acest drum de legătură, să lași sensuri giratorii și să îngreunezi circulația”.

Birta afirma că Primăria Oradea și Consiliul Județean au solicitat CNAIR ca în locul girației de la km 3 cu drumul de Sântandrei să se construiască un pasaj suprateran, soluția fiind deja aprobată, dar și eliminarea sensului giratoriu de la km 6 și înlocuirea acestuia tot cu un pasaj suprateran, peste Șoseaua Borșului. „Încă nu am fost informați dacă s-a luat o decizie și cu privire la acesta, dar este soluția cea mai logică”, spunea primarul.

De menționat că, de atunci, așa cum de altfel șoferii care circulă pe Șoseaua Borșului, Strabag a început construirea unei pasarele și peste aceasta.

Parteneriat Primăria - CNAIR

Proiectul drumului de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania a fost inițiat de Primăria municipiului în urmă cu mai mult de cinci ani, în parteneriat cu CNAIR. El prevede construirea a peste 19,07 kilometri de șosea, din care 16 km cu profil de autostradă și 3 km cu profil de drum expres.

Șoseaua pornește din actuala girație de pe Calea Sântandreiului, unde se lucrează la un pod peste linia ferată, și continuă aproximativ paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraș și Sântandrei, urmând să traverseze cu un pod drumul de legătură construit în 2018 între Oradea și comună (ce iese în zona Ioșia Nord), iar apoi și Crișul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri.

Drumul continuă către Calea Borșului, pe care o va traversa tot cu un pod, a cărei înălțime este preconizată să fie suficient de înaltă pentru a permite ca pe viitor pe aici să treacă o linie de tramvai către comuna Borș. De acolo, șoseaua se va îndrepta spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.

La începutul acestei luni, stadiul lucrărilor era de aproape 50%, fiind - conform managerului de proiect din partea Strabag - cu 4% în avans față de graficul din contract.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
CT
Și Mang isi trage foloasele de imagine, pe imaginea altuia ::::)) dar unii au imagine și nu trebuie sa tragă foloasele imaginii.
Postat 24 Martie 2023, 14:26 de Sandu2100
Totusi, posibil sa ai dreptate.
In cele 11 luni de la licitatie la semnare, probabil se putea modifica (nu cunosc procedura contestatiilor dar banuiesc ca tine de pret). Ca Bolojan sau Drula anuntau triumfalist etapele, fiecare isi face imagine. Cu doza de ipocrizie ulterioara…
Postat 24 Martie 2023, 13:10 de User anonimizat
Castigatorul se stia din august 2020, anuntat chiar de Bolojan.
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-firma-strabag-va-construi-soseaua-dintre-oradea-si-autostrada-transilvania-o-investitie-de-134-milioane-euro-158289.html?fbclid=IwAR2UkK6sPtX8CuabX94-U8YRMVftif4GdvYhIp8SaNrSgY-Vrqza79ZRZOM
Postat 24 Martie 2023, 12:56 de User anonimizat
CT
https://economedia.ro/drumul-expres-dintre-oradea-si-autostrada-transilvania-ministrul-transporturilor-anunta-semnarea-contractului-pentru-construire.html#.ZB19LqSnz5Z
Postat 24 Martie 2023, 12:38 de Sandu2100
Drula nu era ministrul transporturilor cand s-a semnat proiectul.
Drula a fost ministru intre decembrie 2020 si septembrie 2021, contractul a fost semnat in august 2020, ministru era Bode. Nu stiu cata relevanta are cine era ministru. La fel de bine putea sesiza Bolojan problema, mai ales ca avea in cap drumul expres. Cred ca s-a ales solutia cea mai simpla, stiind ca se vor face modificari ulterioare.
Postat 24 Martie 2023, 12:18 de User anonimizat
Vio_427
Bulă nu a facut proiectul, el a semnat proiectul, doar ca el a dat bani pt DX cu giratorii pt ca atât îl duce capul. Îi place să-și tragă foloasele și sa critice. Pt mine sună in felul " datorita lui Bolojan și Birta avem pasaje peste DX , ca dacă ne luam după Bulă aveam giratorii " . Citește articolul mai bine.
Postat 24 Martie 2023, 11:38 de Sandu2100
Demers
Demersul autoritatilor bihorene este unul firesc, de a aduce proiectul Drumului de legatura la actualitate. Proiectul initial a fast facut necunoscându-se faptul ca se va face drumul expres Oradea-Arad, astfel ca, aparand aceasta modificare ar fi fost nefiresc și condamnabil ca autoritatile bihorene sa nu incerce sa aduca lucrurile la realitatea de dupa aparitia construirii acestui drum expres. Ar fi aratat ca ei fac pe priștii, cu riscul de a ramane asa, ceea ce nu este cazul.
Postat 24 Martie 2023, 09:27 de marginan
@Sandu
Știi tu că Drulă a făcut proiectul sau a cerut acel sens sau arunci cu noroi doar că e din alt partid decât al tău? Nu cumva administrația locală care îi aceeași de... ani ar fi prima de vinovat dacă vrei să dai vina pe cineva? Da nu muști mâna ce îți dă de mâncare așa-i?
Postat 24 Martie 2023, 05:53 de Vio_427
Cred ca e singurul loc care justifica pe deplin un pasaj.
Asta in perspectiva unei autostrazi si a unui drum express functional.
Postat 24 Martie 2023, 03:44 de User anonimizat
Bulă Drulă sa se critice pe el
Daca nu a fost în stare sa vadă problema cand a fost ministru. Au plecat ca idioții de la guvernare, și acuma plâng. Bai USR, dați-vă cu capul.de pereți, nu cu curul de pământ.
Postat 23 Martie 2023, 19:35 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON