URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Decembrie 2020, 16:53

Noi dotări de vârf la Spitalul Judeţean din Oradea: încă un Computer Tomograf şi un aparat de neuronavigaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu începere de joi, la Spitalul Judeţean din Oradea funcţionează un al treilea CT ultraperformant, cu 132 de spire, iar secţia de Neurochirurgie a fost echipată cu primul sistem de neuronavigaţie, care măreşte precizia în cazul intervenţiilor chirurgicale pe creier.

Ambele aparate au fost cumpărate de Spitalul Judeţean cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Oradea, în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, noul CT înlocuieşte un aparat achiziţionat cu cinci ani în urmă, care avea doar 32 de spire, aşadar cel tocmai instalat la Serviciul de Radiologie şi Imagistică de lângă UPU permite investigaţii net mai aprofundate.

Aparatul a costat 600.000 euro şi a fost achiziţionat cu fonduri nerambursabile în baza unui proiect prin care Spitalul Judeţean a accesat 6 milioane euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, datorită unui proiect pentru combaterea epidemiei Covid.

Tomografia computerizată, amintim, este o procedură de diagnosticare specifică imagisticii medicale care folosește o combinație între tehnologia razelor X și un computer specializat pentru a genera imagini ale organelor, oaselor și celorlalte tesuturi. 

Pe de altă parte, echipamentul de neuronavigaţie a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Oradea, costul său fiind de 520.000 euro.

Sistemul de neuronavigaţie, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, „ușurează foarte mult operațiile pe creier, fiind practic un GPS pentru neurochirurg, scurtând foarte mult intervenția și dând posibilitatea ca aceasta să fie făcută cu mare precizie”.

Aceste aparate sunt foarte performante, ceea ce fac din Spitalul Județean unul dintre cele mai dotate spitale din nord-vestul țării, a mai arătat Carp conform comunicatului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cred ca
Asta e mare lucru pentru corpul medical cît și pentru pacienții beneficiari. Doar așa medicii vor avea șanse reale de specializare și ..de ce nu satisfactii profesionale!
Postat 04 Decembrie 2020, 00:49 de ZULLU
modernizarea naravurilor in paralel cu cea a spitalelor
dle Carp, aveti tot respectul nostru pentru ceea ce faceti pentru oras si pentru locuitorii lui. va rog sa atacati un pic si problema spagii din spitale, sunt asistente, moase, femei de serviciu care conditioneaza savarsirea actului medical de primirea celor 10-20-50 lei, ceea ce este rusinos si ilegal (actualizati regulamentele de ordine interioara, orice considerati de efect si impact). si mentalitatea celor care lucreaza in spitale trebuie schimbata si "modernizata" odata cu noua tehnologie. Mult succes si sanatate!
Postat 03 Decembrie 2020, 18:57 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON