URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2020, 16:53

Noi dotări de vârf la Spitalul Judeţean din Oradea: încă un Computer Tomograf şi un aparat de neuronavigaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu începere de joi, la Spitalul Judeţean din Oradea funcţionează un al treilea CT ultraperformant, cu 132 de spire, iar secţia de Neurochirurgie a fost echipată cu primul sistem de neuronavigaţie, care măreşte precizia în cazul intervenţiilor chirurgicale pe creier.

Ambele aparate au fost cumpărate de Spitalul Judeţean cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Oradea, în subordinea căreia se află Spitalul Judeţean, noul CT înlocuieşte un aparat achiziţionat cu cinci ani în urmă, care avea doar 32 de spire, aşadar cel tocmai instalat la Serviciul de Radiologie şi Imagistică de lângă UPU permite investigaţii net mai aprofundate.

Aparatul a costat 600.000 euro şi a fost achiziţionat cu fonduri nerambursabile în baza unui proiect prin care Spitalul Judeţean a accesat 6 milioane euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, datorită unui proiect pentru combaterea epidemiei Covid.

Tomografia computerizată, amintim, este o procedură de diagnosticare specifică imagisticii medicale care folosește o combinație între tehnologia razelor X și un computer specializat pentru a genera imagini ale organelor, oaselor și celorlalte tesuturi. 

Pe de altă parte, echipamentul de neuronavigaţie a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Oradea, costul său fiind de 520.000 euro.

Sistemul de neuronavigaţie, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, „ușurează foarte mult operațiile pe creier, fiind practic un GPS pentru neurochirurg, scurtând foarte mult intervenția și dând posibilitatea ca aceasta să fie făcută cu mare precizie”.

Aceste aparate sunt foarte performante, ceea ce fac din Spitalul Județean unul dintre cele mai dotate spitale din nord-vestul țării, a mai arătat Carp conform comunicatului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cred ca
Asta e mare lucru pentru corpul medical cît și pentru pacienții beneficiari. Doar așa medicii vor avea șanse reale de specializare și ..de ce nu satisfactii profesionale!
Postat 04 Decembrie 2020, 00:49 de ZULLU
modernizarea naravurilor in paralel cu cea a spitalelor
dle Carp, aveti tot respectul nostru pentru ceea ce faceti pentru oras si pentru locuitorii lui. va rog sa atacati un pic si problema spagii din spitale, sunt asistente, moase, femei de serviciu care conditioneaza savarsirea actului medical de primirea celor 10-20-50 lei, ceea ce este rusinos si ilegal (actualizati regulamentele de ordine interioara, orice considerati de efect si impact). si mentalitatea celor care lucreaza in spitale trebuie schimbata si "modernizata" odata cu noua tehnologie. Mult succes si sanatate!
Postat 03 Decembrie 2020, 18:57 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON