URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2020, 09:46

Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO)

Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu
Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu
Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu

La Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Oradea au fost luate noi măsuri de precauţie pentru a reduce riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a personalului medico-sanitar urgentist şi din secţiile clinice. Luni a fost montată o poartă termică al cărei rost este să dea alarma dacă orice persoană are temperatură şi pacienţilor suspecţi li se fac teste sanguine rapide care ajută la depistarea anticorpilor generaţi de Covid.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care concomitent este şi coordonatorul activităţii spitalelor din întregul judeţ pe perioada stării  de urgenţă, în cursul zilei de luni a fost montată o poartă termică, procurată în urma unei comenzi date cu două săptămâni în urmă.

"Poarta termică a fost montată azi, este un dispozitiv care funcţionează pe bază de infraroşii, cu monitor în care se vede cum aparatul "scanează" orice persoană intrată într-o încăpere şi semnalează cu culoarea roşie orice depăşire a unei anume temperaturi, care poate fi setată. Noi am setat-o la 38 de grade", a explicat dr. Carp. El a adăugat că poarta termică emite şi un semnal sonor în cazul în care o persoană are temperatura corpului peste nivelul setat.

Pe de altă parte, UPU a fost dotată, încă de vineri, cu aşa-numitele teste rapide, care funcţionează într-un mod similar testelor de sarcină, numai că analizează sângele și oferă un rezultat în cel mult 10 minute. "Dacă o persoană are temperatura peste 38 de grade, i se face şi un test rapid. Se înţeapă în deget, se ia o picătură de sânge şi un analizor indică existenţa sau inexistenţa unor anticorpi precum IgG şi IgM. Dacă, de exemplu, nivelul IgG are o anumită valoare, înseamnă că persoana respectivă are anticorpi care ar putea arăta prezenţa unui virus", a spus dr. Carp.

Pe de altă parte, însă, pentru că testul rapid (care costă câţiva euro) are o precizie mult inferioară testelor care se fac cu aparatul PCR din dotarea Spitalului Municipal, unde durata analizelor este de câteva ore, dar numărul testărilor limitat (iar costul de câteva zeci de euro), personalul UPU foloseşte şi "multe alte criterii" pentru a stabili dacă o persoană este suspectă Covid-19.

Potrivit dr. Carp, dacă o persoană este considerată suspectă, ea urmează un circuit special la UPU, într-o încăpere izolată, pentru a reduce riscul intersectării cu alte persoane şi îmbolnăvirii acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari echipei domnului Carp
Lucrurile par a fi sub control. Felicitari!!!!
Postat 31 Martie 2020, 20:29 de scarbit
exemplar
Nu fac politica, dar Oradea e exemplu national ( sau ar trebui sa fie daca se aude unde trebuie), iar dl dr Carp ar fi bun cel putin de Ministru al Sanatatii, iar dl primar Prim ministru. Cred ca in maxim o luna am uita de Covid-19, altfel... poate la anul si la multi ani
Postat 31 Martie 2020, 19:22 de radustefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON