URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2020, 09:46

Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO)

Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu
Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu
Noi dotări anti-coronavirus la Urgențele de la Spitalul Judeţean Oradea: Poartă termică şi teste rapide pentru pacienţii cu febră (VIDEO) Fotografie cu titlu de exemplu

La Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Oradea au fost luate noi măsuri de precauţie pentru a reduce riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a personalului medico-sanitar urgentist şi din secţiile clinice. Luni a fost montată o poartă termică al cărei rost este să dea alarma dacă orice persoană are temperatură şi pacienţilor suspecţi li se fac teste sanguine rapide care ajută la depistarea anticorpilor generaţi de Covid.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care concomitent este şi coordonatorul activităţii spitalelor din întregul judeţ pe perioada stării  de urgenţă, în cursul zilei de luni a fost montată o poartă termică, procurată în urma unei comenzi date cu două săptămâni în urmă.

"Poarta termică a fost montată azi, este un dispozitiv care funcţionează pe bază de infraroşii, cu monitor în care se vede cum aparatul "scanează" orice persoană intrată într-o încăpere şi semnalează cu culoarea roşie orice depăşire a unei anume temperaturi, care poate fi setată. Noi am setat-o la 38 de grade", a explicat dr. Carp. El a adăugat că poarta termică emite şi un semnal sonor în cazul în care o persoană are temperatura corpului peste nivelul setat.

Pe de altă parte, UPU a fost dotată, încă de vineri, cu aşa-numitele teste rapide, care funcţionează într-un mod similar testelor de sarcină, numai că analizează sângele și oferă un rezultat în cel mult 10 minute. "Dacă o persoană are temperatura peste 38 de grade, i se face şi un test rapid. Se înţeapă în deget, se ia o picătură de sânge şi un analizor indică existenţa sau inexistenţa unor anticorpi precum IgG şi IgM. Dacă, de exemplu, nivelul IgG are o anumită valoare, înseamnă că persoana respectivă are anticorpi care ar putea arăta prezenţa unui virus", a spus dr. Carp.

Pe de altă parte, însă, pentru că testul rapid (care costă câţiva euro) are o precizie mult inferioară testelor care se fac cu aparatul PCR din dotarea Spitalului Municipal, unde durata analizelor este de câteva ore, dar numărul testărilor limitat (iar costul de câteva zeci de euro), personalul UPU foloseşte şi "multe alte criterii" pentru a stabili dacă o persoană este suspectă Covid-19.

Potrivit dr. Carp, dacă o persoană este considerată suspectă, ea urmează un circuit special la UPU, într-o încăpere izolată, pentru a reduce riscul intersectării cu alte persoane şi îmbolnăvirii acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari echipei domnului Carp
Lucrurile par a fi sub control. Felicitari!!!!
Postat 31 Martie 2020, 20:29 de scarbit
exemplar
Nu fac politica, dar Oradea e exemplu national ( sau ar trebui sa fie daca se aude unde trebuie), iar dl dr Carp ar fi bun cel putin de Ministru al Sanatatii, iar dl primar Prim ministru. Cred ca in maxim o luna am uita de Covid-19, altfel... poate la anul si la multi ani
Postat 31 Martie 2020, 19:22 de radustefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON