URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2021, 10:15

Noaptea Muzeelor, un succes. Orădenii au stat la coadă, ca să vadă expoziţiile din oraş (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment reluat după un an de pandemie, Noaptea Muzeelor a fost un succes la Oradea. La multe dintre instituţiile muzeale care sâmbătă seară au permis accesul gratuit orădenii au stat la coadă, ca să aibă ocazia să vadă expoziţiile.

La Palatul Episcopal Romano-Catolic, la ora de debut a evenimentului, 19, câteva zeci de persoane erau aliniate în faţa intrării. Primele bilete au fost înmânate personal de episcopul Bőcskei László, care le-a spus oaspeţilor că momentul este unul istoric pentru Dieceza Romano-Catolică de Oradea, Palatul Baroc fiind vizitabil pentru prima oară după redeschiderea parţială. Clădirea trece printr-un amplu proces de restaurare, iar recent au fost finalizate lucrările la etajul I.

Camera lui Sisi

Una dintre atracţiile a fost camera lui Sisi, unde împărăteasa Austriei a înnoptat când a venit la Oradea. „În primăvara anului 1857, împăratul Franz Joseph şi cu regina Elisabeta, Sisi, au făcut o călătorie în estul Ungariei de-atunci, zonele noastre, Arad, Bihorul, Sălajul. În 26 şi 27 mai au petrecut două zile şi două nopţi la Oradea. A fost o vizită oficială, au depus piatra de temelie a gării locale, au vizitat Cetatea, au fost la diferite instituţii publice. Cu această ocazie a fost amenajat acest apartament imperial”, a explicat muzeograful Lakatos Attila.

Tot în Palatul Baroc, orădenii au putut vedea un tablou (foto jos) atribuit pictorului italian renascentist Giovanni Bellini, realizat la începutul secolului al XVI-lea şi care a fost donat de regina Maria Terezia episcopului orădean al vremii. Tabloul o reprezintă pe Fecioara Maria îmbrăcată în veşminte imperiale şi cu pruncul Iisus în braţe. „Această piesă a stat 250 de ani la Beiuş, în biserica romano-catolică, şi nimeni nu ştia ce este în altar până acum 6-7 ani”, a mai spus Lakatos.

Conform evidenţelor Episcopiei, peste o mie de orădeni au trecut pragul Palatului sâmbătă seară, iar peste 600 au mers şi la Muzeul Farmaciei, de pe strada Republicii. Comparativ însă cu Noaptea Muzeelor din 2019, când Palatul Baroc a avut peste 4.000 de vizitatori, audienţa a fost mai restrânsă.

Tablou Palatul Baroc

Coadă pentru Art Nouveau

La cozi s-a stat toată seara şi în faţa Casei Darvas – La Roche, primul muzeu art nouveau din România. Pentru a se respecta măsurile de prevenire a Covid-19, în interior s-a permis accesul simultan pentru grupuri restrânse. „Merge repede, nu am stat mult la coadă. N-am mai văzut niciodată muzeul şi am venit special acum”, a declarat BIHOREANULUI un bărbat care stătea la coadă aproape de ora 23.

De altfel, din cauza interesului mare dovedit de orădeni, deşi trebuia să fie deschisă doar până la ora 22, Casa a primit musafiri până aproape de miezul nopţii. „Încă de vineri am avut semnale că mulţi oameni vor să vină să vadă muzeul. Am epuizat toate cele 1.500 de bilete pregătite”, a declarat Angela Lupşea, directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

În muzeul art nouveau, orădenii au putut admira şi o expoziţie de oglinzi vitrate. Interesul cel mai mare a fost însă faţă de casă în sine. Vizitatorii au studiat cu atenţie decoraţiunile şi mobilierul. „Am avut vizitatori care au stat o oră în interior, făcând poze peste tot, inclusiv în dulapuri”, a mai spus Lupşea.

Noaptea muzeelor Darvas

Tunelul Timpului, la MŢC

La deschiderea Nopţii Muzeelor, la coadă s-a stat şi la Muzeul Ţării Crişurilor, instituţia muzeală etalon pentru Bihor, unde au fost organizate mai multe circuite de vizitare.

Primul dintre ele a început cu un periplu în Tunelul Timpului, din secţia Ştiinţele Naturii. Benzi de pe podea le-au indicat curioşilor era geologică în care se află, iar prin exponate au observat evoluţia speciilor. Fragmente din scheletul unui mamut şi o peşteră reconstituită conduc apoi spre reproduceri interesant făcute ale diferitelor forme de locuire realizate de oameni.

Cel mai căutat circuit a fost cel spre Vivariu, unde expoziţia de tarantule vii i-a impresionat pe cei mari şi mici deopotrivă. De asemenea, vizitatorii muzeului au văzut aici diferite specii de peşti şi mamifere mici.

Noaptea Muzeelor MTC

Muzeul găzduieşte şi o interesantă expoziţie "Roşia Montană: Duhul aurului", cea mai consistentă expoziţie de fotografie documentară din România. 

La închiderea evenimentului, la ora 24, în Muzeul Ţării Crişurilor erau încă vizitatori, semn că într-adevăr orădenii au aşteptat această noapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON