URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2018, 15:42

Niciun sfert! Comisia consultativă a aprobat doborârea a doar 8 arbori din cei 36 propuşi pentru tăiere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să se taie doar arborii uscaţi! Reunită luni, în şedinţă de lucru, Comisia consultativă privind lucrările de tăiere sau intervenţie în coroana arborilor de pe lângă Primărie a aprobat mai puţin de un sfert din totalul solicitărilor făcute de orădeni.

Doar 8 din 36

"În cadrul acestei întruniri au fost analizate 31 de solicitări şi sesizări privind lucrări de tăieri şi intervenţii cu tăieri în coronamentul arborilor (toaletări), primite de la cetăţeni din Municipiul Oradea. Din cei 36 de arbori propuşi spre tăiere, 8 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit comunicatului, din cele 87 de intervenţii cu tăiere în coronamentul arborilor comisia a aprobat doar 61 de toaletări, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare.

La şedinţa de luni a Comisiei consultative au luat parte şi Orlando Balaş (inginer peisagist, lector universitar doctor la Universitatea Oradea) şi Smit Ildico (inginer silvic, doctor în silvicultură). Din partea Direcţiei Tehnice a Primăriei au participat la discuţii Mircea Stejeran (şef serviciu Lucrări şi Servicii Publice), Gabriel Dobre (consilier), Loreta Mălăin (inginer horticol), Ramona Bakk (inginer horticol) şi Lucian Fărăgău (inginer silvic).

Să se planteze la şcoli!

"Domnul Orlando Balaş a propus în cadrul comisiei ca directorii de şcoli şi grădiniţe să vină cu propuneri de amenajare şi arborizare a spaţiilor verzi aferente acestor instituţii", se mai menţionează în comunicatul Primăriei.

Această doleanţă a specialistului a fost făcută în contextul în care multe din cererile care ajung în dezbaterea Comisiei sunt din partea şcolilor şi grădiniţelor din oraş. În contextul în care Direcţia Patrimoniului Imobiliar (DPI) administrează clădirile şi spaţiile unităţilor de învăţământ, deci girează tăierile şi toaletările, Balaş a cerut ca aceasta să-şi asume responsabilitatea şi pentru "înverzirea" acestor zone.

"DPI ar trebui să se ocupe de arborizarea perimetrelor terenurilor de sport pe care le administrează. Este normal ca acestea să fie înconjurate de perdele vegetale. DPI nu are prinse în buget sume pentru plantări şi amenajări de spaţii verzi, dar nimic nu împiedică această direcţie să îşi asume această responsabilitate faţă de ceăţeni", a declarat Orlando Balaş. 

Ecologistul a amintit şi că DPI are anual un buget însemnat. "Din banii încasaţi de la orădeni (pentru parcări, amenzi sau din alte surse), DPI să amenajeze corespunzător spaţiile verzi de lângă şcoli şi grădiniţe", a cerut Balaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON