URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2021, 14:33

Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO)

Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO) Şcoala Profesională "Ovidiu Drimba" a funcţionat într-o clădire din Urvind care, între timp, a fost închisă de DSP Bihor, din cauza stării deplorabile în care se afla
Nereguli confirmate: Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos are un an la dispoziţie să se pună pe picioare, altfel se desfiinţează (FOTO) Clădirea din Lugaşu de Jos, în care şcoala profesională ar fi trebuit să funcţioneze

Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a confirmat neregulile reclamate de Inspectoratul Şcolar la Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, şcoală care funcţionează în spaţii insalubre şi neacreditate.

Aşa cum BIHOREANUL a scris în luna octombrie a anului trecut, în premieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor a reclamat Ministerului Educaţiei condiţiile jalnice în care funcţionează Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, înfiinţată chiar anul trecut. Verificarea făcută de IŞJ a scos la iveală şi că mai mulţi elevi au fost înscrişi la cursurile profesionale fără ştirea lor sau a părinţilor, dar şi că şcoala nu are dotările necesare pentru pregătirea elevilor şi că singurul profesor specialist este, totodată, şoferul şcolii.

Între timp, unitatea a fost închisă de DSP Bihor, care a confirmat că sălile de clasă şi restul spaţiilor de învăţământ sunt insalubre şi nu pot primi elevi în siguranţă.

În plus, singura clasă a şcolii a fost desfiinţată, pentru că numărul de elevi înscrişi, 13, este mai mic decât minimumul impus de lege, de 15 elevi.

La locul nepotrivit

În urma sesizării făcute de IŞJ Bihor, ARACIP a făcut, în decembrie, un control la şcoală, iar miercuri a transmis concluziile verificărilor. Potrivit documentului, neregulile semnalate de Inspectoratul Şcolar s-au confirmat.

Prima constatare a inspectorilor Agenţiei este că şcoala profesională nu funcţionează în spaţiul în care a fost autorizată. Concret, ea ar trebui să fie găzduită în clădirea şcolii din satul Lugaşu de Jos, dar în realitate elevii au fost chemaţi în clădirea şcolii gimnaziale din Urvind. Or, conform legii, schimbarea spaţiului unei şcoli fără acordul autorităţilor este interzisă.

Mai mult, se arată în raport, autorizarea şcolii profesionale s-a făcut în 2019, cu promisiunea Primăriei din comună că va construi două clădiri noi, prin PNDL, iar până atunci va pune la dispoziţia şcolii două încăperi din clădirea „Clubului Tineretului” din comună, care vor fi amenajate ca ateliere de practică. Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost onorată, ARACIP confirmând acum că şcoala profesională nu are laboratoare de specialitate sau ateliere practice, nici la sediul din Lugaşu de Jos, nici în Urvind. De asemenea, în clădirea din Urvind, nu există cabinet de informatică, sală sau măcar teren de sport ori grupuri sanitare distincte pentru băieţi şi fete.

Agenţia a mai notat că unitatea de învățământ nu are autorizaţie de la ISU Crişana, care a făcut mai multe controale şi a constatat de fiecare dată că există un risc de incendiu.

Constatări: „neîndeplinirea standardelor” şi „aspecte negative”

În raportul transmis miercuri către IŞJ Bihor, ARACIP mai arată că, intervievat de inspectori, primarul din comună, Sorban Levente, a spus că nu a putut face lucrări de reabilitare la şcoală „din motive tehnice”, precum „achiziţii publice, insolvenţa firmelor care au câştigat licitaţia etc.”. Agenţia a concluzionat că nu s-au făcut investiţii nici măcar în îmbunătăţirea dotărilor şcolii, proiect care nu ar fi depins de constructori.

Despre resursa umană a şcolii, ARACIP nu face nicio precizare. În schimb, confirmă că unica formaţiune de elevi a fost desfiinţată.

În aceste condiţii, „având în vedere aspectele negative constatate”, Agenţia a decis să menţină autorizarea Şcolii Profesionale „Ovidiu Drimba”, la sediul din Lugaşu de Jos nr. 209/B, dar, pentru că „s-a constatat neîndeplinirea standardelor naţionale de evaluare”, aplică prevederile articolului 34 din OUG 75/2005.

Asta înseamnă că şcoala are termen de un an să remedieze toate deficienţele constatate, iar apoi trebuie să solicite ARACIP o nouă evaluare. Dacă problemele nu vor fi soluţionate până atunci, şcoala va intra în aşa-numita procedură de lichidare, adică se va desfiinţa.

Şcoală pe hârtie

Până atunci, rămâne la latitudinea Inspectoratului Şcolar dacă Şcoala Profesională va mai organiza cursuri sau nu. Potrivit ARACIP, IŞJ Bihor trebuie să decidă dacă îi aprobă un plan de şcolarizare, adică posibilitatea de a organiza din nou înscrieri.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a declarat BIHOREANULUI că acest lucru nu se va întâmpla. „ARACIP a procedat corect, a constatat neîndeplinirea criteriilor de legalitate şi acum aplică prevederile legale, aşa că IŞJ Bihor nu va aproba un plan de şcolarizare”, a declarat Blage.

Potrivit acestuia, chiar dacă în prezent se derulează lucrări de renovare la clădirea din Urvind, Şcoala Profesională, care oricum ar trebui să funcţioneze în Lugaşu de Jos, nu are condiţiile prielnice pentru pregătirea elevilor.

În plus, nici interes faţă de cursurile acesteia nu există, dovadă fiind numărul mic de elevi înscrişi anul trecut. Aşa că, cel puţin un an, şcoala profesională din Lugaşu de Jos rămâne funcţională doar pe hârtie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON