CET-ul nu mai scapă de belele: luni a fost confirmată mega-amenda de mediu, miercuri a fost aplicată o super-penalizare pe veniturile din energie, iar vineri a suferit o avarie de amploare.
„E o perioadă dificilă, dar activitatea se desfăşoară normal. Suntem obligaţi să menţinem echipamentele în funcţiune până intră în parametri noua sursă”, spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula. Dar asta înseamnă doar amânarea inevitabilului...
Săptămâna neagră
Intrată în insolvenţă pentru datorii de 320 milioane lei, Electrocentrale a pierdut, pe tăcute, la Curtea de Apel Oradea procesul împotriva Administraţiei Fondului de Mediu pentru uriaşa amendă de 33,4 milioane euro primită în 2014. Dacă aceasta se aplică, societatea intră direct în faliment. „Am făcut contestaţie la Înalta Curte şi vom contracta o firmă de avocatură”, spune Stănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale.
Firma are nevoie de cei mai tari avocaţi pentru a spera ceva de la următorul complet. Prima instanţă a hotărât că societatea îşi merită penalizările, de vreme ce în aprilie 2013 nu a depus la timp, la Registul unic european, cele 334.000 certificate de bioxid de carbon aferente anului precedent. CET-ul şi-a motivat întârzierea prin faptul că zilele de 1 şi 2 mai au fost libere şi toate tranzacţiile blocate, dar degeaba. „O analiză a fondului acestor aşa-zise cauze exterioare reflectă de fapt probleme şi cauze de ordin managerial”, a constatat instanţa locală.
Ameninţarea
În ciuda evidenţei, Necula crede că societatea se mai poate salva. „Judecătorul sindic care gestionează insolvenţa Electrocentrale a stabilit că amenda este tardivă şi a respins înscrierea ei la masa credală”. Altfel spus, amenda nefiind pusă pe lista datoriilor sub care s-a tras deja linie, CET-ul ar scăpa de plata ei.
Speranţe deşarte, însă! Cel mai probabil, AFM va ataca în instanţă împărţeala făcută. Iar dacă instituţia câştigă procesul, va avea de recuperat de 10 ori mai mulţi bani decât toţi ceilalţi creditori la un loc, începând cu statul român, cu creanţe de 11 milioane lei, până la ANRE, cu 14.000 lei.
Cum Electrocentrale nu are nicio şansă să-şi asume plata celor 33,4 milioane euro, planul de reorganizare propus de Necula cade, iar firma dă faliment. Şi nici măcar nu este singurul conflict cu miză mortală...
La loc comanda!
CET-ului i-a fluierat glonţul pe la ureche toamna trecută, când planul de reorganizare a fost aprobat la limită, dar situaţia se poate schimba. Lucru încă neştiut, luna trecută, Tribunalul Bihor a admis trecerea ANAF din categoria creditorilor bugetari, care îşi primesc doar 10% din bani, în cea a garantaţilor. Decizia e cu dublu efect. În primul rând, asta înseamnă că Fiscul îşi va recupera integral creditele în valoare de 10,5 milioane euro, garantate şi plătite în locul Electrocentrale, iar în al doilea rând că planul de reorganizare are toate şansele să fie respins.
Documentul a fost adoptat în septembrie 2014 cu trei voturi „pentru” din partea salariaţilor, a creditorilor chirografari, adică indispensabili funcţionării firmei, şi a celor garantaţi. „Împotrivă” au votat categoriile de creditori bugetari şi cei chirografari de rang doi, neesenţiali funcţionării firmei. Cum la votul dat de bugetari a cerut falimentul centralei, la fel ca Direcţia Generală a Finanţelor Publice, e de aşteptat ca ANAF să-şi menţină poziţia şi la categoria creditorilor garantaţi, iar situaţia să se răstoarne. Vor fi trei voturi împotriva reorganizării şi doar două în favoarea ei, ceea ce înseamnă faliment.
Lovitura de pedeapsă
Tot săptămâna trecută, Electrocentrale a pierdut şi venituri consistente. Centrala are de rambursat statului nu mai puţin de 24,7 milioane lei din cele 30 milioane lei primite anul trecut ca bonus de cogenerare plătit centralelor care obţin curent electric şi agent termic în aceeaşi instalaţie şi cu acelaşi combustibil.
Dacă anul trecut CET a returnat fără probleme 6 milioane lei din bonusul nemeritat încasat între anii 2011 şi 2013, acum sancţiunea e dărâmătoare. „Centrala nu va mai primi cam un an de zile niciun leu din bonusul de cogenerare”, spune Necula.
Tragerile au început săptămâna trecută. Transelectrica a oprit primele 3,5 milioane lei din factura pe care o avea de încasat Electrocentrale pentru curentul electric livrat în aprilie. Efectul? Centrala va trebui să se descurce din 2,5 milioane lei pe lună, bani încasaţi din apă caldă şi curent, în condiţiile în care cheltuie lunar de 4 ori mai mult numai pe gaz şi salarii. E drept, CET are strânşi din iarnă cam 10 milioane lei, dar suma i-ar ajunge cel mult două luni.
Asemenea altor 6 CET-uri din ţară, centrala orădeană a dat în judecată ANRE şi Transelectrica, reclamând modul netransparent de calcul al sumelor şi poprirea abuzivă a banilor, însă un proces durează cu anii, iar facturile curg lunar...
După defecţiuni, avarie...
De parcă nu ar fi suficient, CET-ul se dovedeşte o ruină care stă să cadă. Anularea oricărei investiţii - pentru că în timpul construirii noii centrale pe gaz reparaţiile la cea veche pe cărbune au fost reduse la strictul necesar - face ca Electrocentrale să funcţioneze la noroc. „Toate cele trei cazane pe cărbune sunt ruginite, înfundate cu cocs şi scapă fum peste tot. Oricând se poate prăbuşi unul şi se termină totul”, spune un muncitor.
Nu mai departe de vinerea trecută, o avarie la cazanul IV a făcut ca gazele de ardere să fie evacuate direct prin instalaţie, iar zona industrială să se umple de fum. În condiţiile în care centrala nu mai are aviz de funcţionare din 2014 pentru că nu respectă standardele de mediu, incidentul a atras automat atenţia asupra funcţionării ilegale a CET-ului. „În circa o lună vom face un control la Electrocentrale pentru a verifica dacă a oprit instalaţiile de ardere care nu respectă parametrii asumaţi”, spune şeful Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele (foto).
Cum peste vară CET şi-a propus să ţină în funcţiune doar cazanul pe gaz, care respectă standardele de mediu, are toate şansele să treacă de control. Asta nu şi dacă ajunge în imposibilitatea de a plăti gazul. Căci acest detaliu chiar ar însemna faliment...
ANALIZEAZĂ FALIMENTUL
„Nu putem ajuta CET-ul!”
Rămas pe venituri de 2,5 milioane lei lunar în condiţiile în care are de plătit 8 milioane lei pe lună numai pentru gaz, CET-ul îşi va reduce toate cheltuielile, de la cele pentru reparaţii până la cele de personal. La fel ca în 2014, o parte din angajaţi ar putea fi trimişi în şomaj tehnic.
Spre deosebire de alţi ani, Primăria nu va mai băga niciun leu în centrală. „Nu putem ajuta CET-ul. Oradea are angajamente în valoare de 35 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor europene, bani pe care i-a acoperit din credite”, explică city managerul Eduard Florea.
De altfel, primarul Ilie Bolojan nu ascunde că analizează varianta declarării falimentului CET. „Poate nu ar fi o prostie să fuzioneze înapoi cu Termoficare şi s-o ia de la zero. Nu ştiu încă. Deocamdată analizăm toate riscurile şi vom lua nişte decizii fundamentate economic şi juridic”, spune edilul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.