URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2018, 11:56

Ne-am săturat de Românica!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor.

De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman. Primarii din Cluj, Oradea, Timişoara şi Arad, cu toţii liberali, cu toţii administrând cele mai evoluate oraşe ale ţării, fără a se fi săturat de România ca ţară, doar de România ca stat, au pus bazele unei alte Românii decât cea din Bucureşti, din Teleorman, Vrancea, Constanţa, Dolj etc.: Alianţa Vestului.

Nici Emil Boc, nici Ilie Bolojan, nici Nicolae Robu, nici Gheorghe Falcă nu-şi doresc "ruperea" Ardealului, ci eliberarea din prizonieratul în care această regiune, şi nu doar ea, este ţinută de politicienii de la "centru". Înţelegerea semnată de ei sâmbătă vrea să fie cadrul prin care să slăbească strânsoarea birocraţiei autohtone pentru a accesa autonom, mai uşor, fondurile europene necesare proiectelor de infrastructură regională, pentru a le implementa fără căciuliri în faţa politrucilor din Bucureşti şi fără strâmbe din partea acestora.

Acest lucru se întâmplă nu pentru că primarii au tendinţe centrifuge, ci pentru că guvernanţii au o singură politică: cea a furtului şi subdezvoltării, politica ţinerii în lesă a tuturor celor care aspiră la progres şi a luatului cu japca de la toţi.

Pregătită din vară, iniţiativa se concretizează într-un context cum nu se poate mai complicat. Moldovenii reclamă şi ei dreptul la dezvoltare, denunţându-şi tot mai violent politrucii care nu fac nimic pentru dezvoltarea vechii ţări a Marelui Ştefan, nici măcar mult promisa autostradă către Vest.

Pe de altă parte, mirosind lăcomia tovarăşilor de guvernare, grofii PSD-ului unguresc au lansat un proiect obraznic, pentru o autonomie specială, etnică, nu administrativă, invocând tocmai Rezoluţia de la Alba Iulia, cea pe care nu au respectat-o niciodată (precursorii UDMR fiind singurii care s-au opus, chiar cu arme, Marii Uniri) şi pe care o consideră prilej de doliu. Dar nu de dragul ungurimii, ci pentru a-şi ţine conaţionalii în captivitate, izolaţi, săraci şi ignoranţi.

Mai grav, tabloul e completat printr-o retorică agresivă contra Europei, a Occidentului, căruia "ai noştri" îi aruncă în cârcă toate vinile înapoierii în care tocmai ei ţin întreaga ţară, şi asta numai pentru că lumea civilizată nu le acceptă ticăloşiile. Căci altminteri, se ştie, la shopping tot în Europa merg...

E de văzut în ce fel Alianţa Vestului îşi va atinge obiectivele. Eroarea supremă ar fi ca huliganii politicii dâmboviţene să-i pună beţe-n roate, situaţie care ar amplifica nemulţumirile unei regiuni întregi şi ar risca s-o transforme într-un motor secesionist. Deocamdată doar în capul oamenilor, dar ar fi o chestiune de timp până ca ardelenii să treacă şi la fapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
sharwari
Tocmai din cauza asta nu vrem separatisme. Retardatii, retrograzii revizionisti ungurii ar "rade" tot. Ar fura, abuza, discrimna iar ca-n codru, furt la drumul mare. Nici macar nu s-ar mai complica sa "revendice" cu acte false, istorie falsa, etc. Pur si simplu ar lua iar totul cu japca. Daca mai vorbim si de suprimarea limbii, tradtiilor, culturii, credintei romanilor aflati pe propriile teritorii avem tablou complet. Nici macar n-ar fi prima oara. S-a intamplat de atatea ori. Vedem aceleasi tendinte si in prezent.
Postat 12 Decembrie 2018, 23:16 de Alcor
AlcoR...
NU....nu mai vrem hotie,saracie,minciuna ....privitimism.
Postat 12 Decembrie 2018, 21:06 de shareware
vi s-a urat cu binele ?!?
Istoria recenta: Wikipedia- "Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp".
Postat 12 Decembrie 2018, 07:45 de Alcor
25 Octombrie 1944
Au trecut 74 de ani de la cea mai recenta eliberare a Ardealului. Ti se pare o perioada prea lunga din liniste si pace in Transilvania (s-au mai intamplat niste tampenii destul de recent, "evenimentele de la Targu Mures din februarie 1990) ?
Postat 12 Decembrie 2018, 07:26 de Alcor
Cat de prost sa fii (sau rau intentionat ?!?), sa instigi la separatism ???
Ti s-a urat cu binele si pacea sociala din Transilvania, sau ai "căpiat" ????
Postat 12 Decembrie 2018, 07:12 de Alcor
Cat de prost sa fii....
Cat de prost sa fii sa pui egal intre ceea ce a vrut/vrea panarama de gherman (separatism, autonomie teritoriala pt unguri pe motiv ca nu au drepturi in ROMANIA!!!!), si initiativa unor primari de a accesa mai usor fonduri europene, in functie de o regiune anume. O regiune formata din mai multe judete atrage mai multe fonduri pt roiecte regionale,decat fiecare judet in parte. Cat de prost sa fii (sau rau intentionat ?), sa dai apa la moara separatismului si revizionismului unguresc ? Pai, primarii astia au spus-o din capul locului ca vor sa atraga mai multe fonduri europene si nici nu se pune problema de separatism sau alte bazaconii. Ei stiu cel mai bine, ca in cazul izolarii Transilvaniei de restul tarii, ungurii interesati ar "rade" totul in cel mult doi ani. In cazul respectiv nici nu ar mai avea nevoie sa vina cu acte false, asa cum s-a intamplat deja, ca sa "retrocedeze" cladirile de patrimoniu, paduri, terenuri, statiuni, localitati intregi, etc.
Postat 12 Decembrie 2018, 07:05 de Alcor
oradeanbihor
Ne-am saturat de RomaniCa , cum e acum, și nu trebuia să fi fost, asta ne-a promis ILIESCU in ' 89 .
Postat 11 Decembrie 2018, 22:16 de Sandu1206
RomaniCa?
Initiativa e buna dar va rog schimbat titlul sau corectati. Oricat de sila va este de tara asta, mi se pare o batjocura sa nu i se scrie corect numele.
Postat 11 Decembrie 2018, 21:31 de oradeanbihor
Re: CENZOR & CO.
Mare e Grădina Ta, Doamne ... și mulți politruci tembeli ai crescut prin ea !?! Cei 4 primari și-au semnat singuri "decesul" politic, pentru că au pus "boii înaintea carului" avansând ideea că orașele lor vor gestiona, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Alianța Vestului" ... căile ferate, liniile aeriene, drumurile naționale, apele, munții, câmpiile, taxele și impozitele pentru vreo 1.500.000 locuitori care îi vor alege pe ei și odraslele lor, veci pururi !?! ????????????
Postat 11 Decembrie 2018, 18:59 de CrisDumi
Distanta de la Cluj la Timișoara
Cu trenul se va face sub 3 ore
Postat 11 Decembrie 2018, 18:46 de Sandu1206
IUBESC ROMANIA!
@poiu: În mod normal NU ESTE PERMISĂ divulgarea de nume ! Deși observ că se poate. Ar trebui să se treacă la logarea prin FB. Chiar și așa se pot fenta situații. Sandu1206 înjură ca la ușa cortului ( mă rog, dacă și cortul are ușă....), scrie orice și e bine mersi! Este clar că Sandu1206 este un susținător feroce al D-lui Ilie Gavril Bolojan și contra PSD iar eu invers. Diferența este că nu am înjurat ! Ironii am dat la greu....atât! Eu m-am legat de podețe, de linii de tramvai, de lucrări nefinalizate la termen, de vice primari care își duc odraslele la târguri cu mașina Primăriei. Ce cautaă tatăl meu în ecuație, habar nu am. Dar asta e plăcerea comentatorului. Și i se acceptă. Atunci, bine...
Postat 11 Decembrie 2018, 15:23 de unom
Mulțumesc de răspunsul rapid
Redacție: daca nici comentariul ala nu încalcă regulile forumului, mă văd nevoit să cer procedurile de identificare in vederea tragerii lui la răspundere. In cel mai probabil caz va trebui sa dati în efectul legii informațiile ce le dețineți despre dummy. Îmi pare rău că se ajunge aici dar nu mai e cale de întors.
Postat 11 Decembrie 2018, 15:05 de poiu
Bravo!
Doamne ajuta cu initiativa asta! Eu sunt optimist. Ca unii nu inteleg, e democratie. Polonia s-a dezvoltat asa de mult pentru accesarea fondurilor Ue pe regiuni, nu judete, forma de organizare comunista din anii 70. Fiind regiune, poti face un drum national care deserveste 2-3 judete, un drum rapid, o cale ferata, fara aprobarea si drumurile de Bucuresti, statul in patru labe si cu caciula-n mana in fata baronilor de la putere... Daca astia 2 nu inteleg, e pentru ca fac parte din sustem, sunt gica contra, sau mai putin inteligenti...
Postat 11 Decembrie 2018, 14:26 de cetateanbihorean
!!!!
De regulă, cînd Curtea europeană este invitată să soluționeze un caz pe marginea ingerinței în viața privată, aceasta se axează pe următoarele criterii: sfera în care operează individul; notorietatea persoanei vizate şi obiectul reportajului; contribuţia la o dezbatere de interes general; comportamentul anterior al persoanei în cauză, conţinutul, forma şi repercusiunile publicării; circumstanţele în care au fost realizate imaginile
Postat 11 Decembrie 2018, 13:59 de unom
!!!!
Definitie:O persoana publica este cea care are notorietate, care e apreciata de publicul national sau international. E cazul vedetelor, celebritatilor, artistilor.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:57 de unom
Poiu
După cum se vede pe hartă, jumate din tara va avea trenuri de mare viteză. Moldova își dorea o asemenea alianță dinaintea Vestului, dar nu au reușit. La următoarele alegeri PSD pică, și intră în pușcărie . Partidul cu 90% hoți.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:55 de Sandu1206
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/protest-anti-bolojan-un-oradean-a-protestat-impotriva-deciziei-primarului-de-a-cadea-la-pace-cu-firma-impact--111519.html
Ia vezi ce publică ești
Postat 11 Decembrie 2018, 13:40 de Sandu1206
!!!!
@CrisDumi: Poate nu dar întotdeauna se pornește de undeva și nu se știe unde se poate ajunge. Ce nu înțeleg eu ( dar nici poiu ) că alții chiar ÎNJURĂ, se leagă de mame, tați, scriu cuvinte OBSCENE cu steluță ȘI NIMENI NU-I AVERTIZEAZĂ MĂCAR. Eu dacă atenționez pe teme de gramatică sau muzicale mi-o iau sigur. Bașca mi se scri în continuu numele ceea ce contravine art. 74 din NCC ( nu sunt persoană publică ) pentru că nimeni nu are voie să facă asta fără permisiunea mea dar și GDPR. Dacă eu scriu numele unui politician este pentru că acest nume este de notorietate, scris în zeci de articole de presă și, în plus, conformm jurisprudenței CEDO politicienii sunt evident expuși unor critici dure.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:35 de unom
Re: poiu
CENZURAT
Postat 11 Decembrie 2018, 13:22 de CrisDumi
Re: unom
Nu e vorba de nicio intenție de rupere teritorială, demersul ca obiective specifice a viitoarei "foste" fiind corect. Pur și simplu, din motive de imagine electorală, cei 4 primari au sărit "calul" fără să înțeleagă contextul național actual, politic și instituțional ... și consecințele prostiei și aroganței lor de a excede niște atribuții administrative, teritoriale și economico-financiare !?! Din păcate, acești 4 primari și-au arătat limitele ... necunoașterii legilor cu care se întâlnesc tot timpul. Mă refer la legislațiile adoptate în baza apartenenței la UE, privind "dezvoltarea regională" și "reforma administrativă", respectiv "administrația publică locală" și "codul fiscal", ca să nu mai vorbim de "înființarea și funcționarea asociațiilor de dezvoltare comunitară" !?! Ăștia 4 primari par a fi niște "disperați" bolnavi de nebăgare în seamă, nimic altceva.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:15 de CrisDumi
Bravo pentru articol
Și Doamneeee ajuta sa fie și să rămână așa! Iar dummy face cinste numelui. Dar tot stam pe track pe el sa vedem cine e că pare a fi protejat de moderatori pe aici, in ciuda faptului că ii jignește, lucru care deja începe sa mă deranjeze cam tare. Oricum alianța va merge mai departe iar tu poți să speli mașini mai departe.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:12 de poiu
CrisDumi
Eu cred dacă nu înțelegi tu.
Postat 11 Decembrie 2018, 13:04 de Sandu1206
Ce tare articolaș ... precum mișcarea rezultată din consumul necondiționat de "zombie" !?!
CENZURAT
Postat 11 Decembrie 2018, 12:58 de CrisDumi
unom
Nu-ți bate tu capul cu asta. Acum e momentul să arătăm că se poate face fara acordul Bucureștiului. Mie îmi sună a dezvoltare. O dezvoltare pe care Moldova și Oltenia o vrea, dar nu se poate face de PSD.
Postat 11 Decembrie 2018, 12:35 de Sandu1206
4
Cei patru sunt 2 liberali și doi pedelei ( unul fost Prim ministru al marinarului, celălalt finul aceluiași ). Între timp „ Blonda de la Cotroceni” + Alina Bica sunt în pușcărie! Ele nu „e „ corupte. Ele „e” pogorâte din cer pe pământ. Toți cei patru au trecut la un moment dat pe la Parchet. E drept, dacă nu ai o condamnare definitivă se pune că ești nevinovat. Dar nu s-a terminat nimic. Mai vedem....mie îmi sună a tentativă de rupere a României.
Postat 11 Decembrie 2018, 12:09 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON