URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 August 2020, 14:15

Încă un deces şi 37 de noi îmbolnăviri de Covid-19 în Bihor. O parte a spitalului din Beiuş va trata bolnavi cu Covid din cauza cazurilor multe din zonă

Încă un deces şi 37 de noi îmbolnăviri de Covid-19 în Bihor. O parte a spitalului din Beiuş va trata bolnavi cu Covid din cauza cazurilor multe din zonă Spitalul din Beiuş (sursa foto: Primăria Beiuş)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 este în continuă creştere şi în Bihor, la fel şi cel al deceselor. În urma testelor din ultimele 24 de ore au mai fost diagnosticaţi încă 37 bihoreni cu coronavirus, inclusiv personal medical, iar un pacient din Spitalul Municipal din Oradea a murit.

Evoluţia epidemiologică din zona Beiuş a impus alocarea unei părţi a spitalului local pentru cazurile Covid, pentru a nu aglomera Municipalul din Oradea.

Epidemie în evoluţie

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 37 noi cazuri depistate în judeţul Bihor, bilanţul ajungând aici la 1.331 îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Pe de altă parte, încă un deces a fost înregistrat în Bihor, numărul total ridicându-se la 34, fără ca el să fie menţionat în raportarea oficială de luni a GCS, dar fiind atestat de surse locale.

Potrivit acestora, în Spitalul Municipal şi-a pierdut viaţa în ultimele 24 de ore o persoană de 69 de ani din satul Coşdeni (comuna Pomezeu), care avea şi alte afecţiuni.

Aceleaşi surse arată că între cele 37 de persoane recent diagnosticate cu Covid (după un total de 370 teste) se află şi un medic al Spitalului Judeţean din Oradea testat la întoarcerea din concediu, 2 infirmiere angajate la spitalul privat Pelican care participaseră la o petrecere împreună cu persoane venite din străinătate, un medic al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, 8 pacienţi ai Spitalului Judeţean 5 ai spitalului din Beiuş, câte unul de la spitalele din Salonta şi Aleşd, precum şi 6 persoane care au solicitat testarea contra cost.

Noii diagnosticaţi au domiciliul în Oradea, Ţeţchea, Bunteşti, Sântandrei, Drăgăneşti, Tărcaia, Pomezeu, Ineu, Finiş, Copăcel, Oşorhei şi Batăr.

Bilanţul vindecărilor rămâne scăzut, blocat de altfel de o săptămână la doar 696 cazuri rezolvate, iar rata vindecărilor a coborât, conform DSP Bihor, la numai 53,79% din totalul persoanelor diagnosticate în judeţ.

Luni dimineaţă, la Spitalul Municipal din Oradea erau internate 409 persoane, din care 279 confirmate cu Covid - 6 la ATI şi 273 în secţiile de Infecţioase şi Pneumologie, restul fiind suspecţi. 

O nouă unitate anti-Covid

Creşterea constantă a îmbolnăvirilor în zona Beiuşului (vinerea trecută doar în municipiu erau 31 de cazuri active) a determinat autorităţile să ia, duminică, o nouă măsură pentru a preveni aglomerarea Spitalului Municipal din Oradea, redevenit exclusiv anti-Covid de la 1 august.

Concret, după ce săptămâna trecută spitalele de recuperare din Băile Felix şi din Băile 1 Mai (cu un total de 200 paturi) au fost transformate în unităţi-suport pentru Municipalul orădean, pentru a prelua persoane asimptomative şi cu forme uşoare ale bolii, o decizie similară a fost luată şi pentru o parte a spitalului din Beiuş.

"Având în vedere că în zona Beiuş situaţia epidemiologică este în extindere, cu tot mai multe cazuri Covid, în urma unei vizite făcute în teren cu dl. prefect Dumitru Ţiplea, am decis ca secţia de Boli Infecţioase a spitalului din Beiuş să devină secţie exterioară a Spitalului Municipal din Oradea, pentru pacienţi Covid, cu toate cele 20 paturi. Pe cât este posibil, vrem să evităm aducerea la Oradea a persoanelor asimptomatice şi cu forme uşoare din zonă", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor cu subordonare locală.

Amintim că unităţi suport pentru Spitalul Municipal din Oradea sunt şi Spitalul Judeţean, Spitalul CFR şi Spitalul Militar, care preiau patologia non-Covid.

779 de cazuri noi în ţară, după teste puţine

În ce priveşte situaţia la nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a informat că în ultimele 24 de ore au fost depistate 779 noi îmbolnăviri cu coronavirus după doar 6.607 de teste efectuate în ultimele 24 de ore (4.738 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 1.869 la cerere).

Până luni, 10 august, pe teritoriul României au fost confirmate în total 62.547 cazuri de persoane infectate cu Covid, 30.311 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 6.497 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. 2.729 persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 au decedat, dintre care 29 în ultimele 24 de ore (una fără să fi suferit de alte afecţiuni).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON