În cadrul unui eveniment de suflet, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr au fost lansate două volume de lucrări ştiinţifice, dedicate muzeografilor Lucia Cornea şi Sever Dumitraşcu, amândoi ajunşi la un bilanţ fructuos al carierei.
Prezentarea volumelor a fost făcută într-un cadru familiar, cu participarea unor istorici şi muzeografi ai Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), colaboratori şi studenţi, moderator fiind directorul instituţiei, Aurel Chiriac.
În prima parte, vorbitorii au prezentat atât activitatea Luciei Cornea, cât şi volumul dedicat, în fapt cel mai recent număr (47 pe anul 2017) al anuarului MŢC, Crisia.
"Doamna Lucia Cornea şi-a început activitatea la Muzeul Aurel Lazăr, apoi a condus secţia de istorie a MŢC. (…) Este genul de persoană cu coloană vertebrală de care avem nevoie", a arătat Chiriac, spunând că instituţia pe care o conduce vrea să dedice fiecare număr al anuarului unei personalităţi muzeistice ce a lucrat sau colaborat cu MŢC.
Anuarul Crisia apare neîntrerupt din anul 1971, fiind unul din cele trei editate de muzeu, alături de Biharea şi Nymphaea. Noul număr al Crisia a fost prezentat de istoricul Gabriel Moisa şi cuprinde studii ştiinţifice de istorie, muzeografie şi recenzii de carte.
Despre personalitatea Luciei Cornea a vorbit istoricul Blaga Mihoc, spunând că "o consider doamna muzeografiei bihorene". În luarea sa de cuvânt, L. Cornea a ţinut să arate că "tot ceea ce am făcut în aceşti 40 de ani a fost puţină istoriografie şi istorie locală. (…) Înainte de 1989 au fost condiţii în care am încercat să ne adaptăm, iar după 1989 ne-am bucurat că în sfârşit am putut da ceva ce n-am putut da înainte pentru din punct de vedere istoriografic".
Celălalt volum de lucrări, dedicat arheologului şi istoricului Sever Dumitraşcu, a fost prezentat de muzeograful Ioan Crişan, în acelaşi timp intrând în câteva detalii legate de activitatea profesională a lui S. Dumitraşcu, ajuns la vârsta de 80 de ani. Cartea cuprinde atât lucrări ştiinţifice, în special de arheologice, cât şi texte bio-bibiliografice.
Alte detalii au fost prezentate de istoricul Sorin Şipoş: "Sever Dumitraşcu este modelul intelectualului interbelic, care îţi aduce soluţii inedite pentru diferite probleme". Director al MŢC timp de două decenii, specialist în istorie veche şi arheologie, S. Dumitraşcu a efectuat şi publicat cercetările de la Biharea, Tezaurul de la Tăuteu, împreună cu alte 300 de situri, fiind autorul tot atâtor articole şi volume de specialitate.
Acesta, luând cuvântul de final, nu a rememorat aspecte din activitatea sa, cât a vorbit despre însemnătatea spaţiului în care a avut loc evenimentul, respectiv importanţa momentului prin care în casa lui Aurel Lazăr a fost semnată Declaraţia de Autodeterminare a românilor transilvăneni, în anul 1918, deschizând drumul Marii Uniri.
Cele două volume vor fi disponibile publicului cititor în bibliotecile publice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.