URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2018, 19:02

Monede și bijuterii: Două tezaure medievale, descoperite în Almaşu Mic (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele cercetări făcute în situl arheologic din Almaşu Mic, comuna Sârbi, o fortificaţie recent descoperită, au scos la suprafaţă două tezaure medievale.

O echipă de studenţi din anul I şi profesori ai Facultăţii de Istorie din Oradea au descoperit aici câteva fragmente ceramice şi două tezaure, una monetară şi una de podoabe.

Despre o cetate la Almaşu Mic s-a vorbit în urmă cu aproape un deceniu, când istoricul Nicolae Nistoroiu a urmărit valurile de pământ de lângă pădurea Țâclu.

"Anul trecut ne-am deplasat acolo împreună cu Marinel Roşu, pentru a vedea ce este şi ce putem face", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi. Aşa s-a luat decizia ca specialiştii Facultăţii de Istorie din Oradea să cerceteze locul.

Situl întins pe circa un hectar se află pe un promontoriu greu accesibil, la circa 1,5 kilometri de Almaşu Mic. Zece studenţi au participat, timp de cinci zile, la lucrările din teren, ei fiind coordonaţi de către cadrele didactice ale Departamentului de Istorie, Sever Dumitraşcu, Laura Ardelean şi Florin Sfrengeu.

"Fortificaţia are un val de pământ şi un şanţ. Probabil a avut palisade. (…) Pe 19 iulie am detectat, cu ajutorul unor detectoare speciale, urme de metal. S-au găsit circa 120 de monede, dar şi inele şi brăţări de argint de secol XIII", a declarat profesorul Sfrengeu, în aceeaşi conferinţă.

Monedele descoperite sunt dinari de Slavonia, care se emiteau în zona Dalmaţiei, însă locul baterii lor nu poate fi, încă, precizat cu exactitate. Podoabele sunt din argint şi, alături de monede şi de fragmentele ceramice, vor fi date pentru conservare şi restaurare secţiei specializate a Muzeului Oraşului Oradea. Ulterior, ele vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii şi vor intra în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor.

De asemenea, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură se va pregăti documentaţia în scopul includerii sitului în Repertoriul Arheologic Naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Christa
Ha,ha.
Postat 25 Iulie 2018, 13:22 de Sandu1206
hai hai ..varu SANDEL
se stie bine la ce ma refer. la toate descoperirile arheo se gasea, dar nu se gasea nimic. parca le bagau in buzunar. nici un inventar nici o concluzie. noroc cu unii care mai umbla cu detectoare. Problema ta cu panouri solare, mongoli si Zsolti etc. nu a mea. Si nu esti credibil
Postat 25 Iulie 2018, 12:01 de Christa
Christa
De exemplu ce ? iPhone și sec Vlll , panouri solare din sec lV, calul , lui ATTILA sau Ladislau ? Cam ce ai vrea ??? Dacă îți spun că Oradea sa numit Salca cu 1000 de ani înainte că Mongolii sa vina , nu mă crezi .
Postat 25 Iulie 2018, 11:16 de Sandu1206
asa da
asa da se poate . mai gasim si noi ceva in afara de oale si ulcele. Frumos.
Postat 25 Iulie 2018, 10:08 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON