URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2015, 15:28

Moment istoric: Statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată şi mutată din Piaţa Unirii în ştrandul Ioşia (FOTO / VIDEO)

Gojdu a părăsit Piaţa Unirii. Statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată sâmbătă din piaţa centrală a oraşului şi transportată în Ştrandul Ioşia. Lucrările au început în jurul orei 9.30 cu demontarea monumentului în trei bucăţi de câte două tone fiecare şi s-au finalizat în jurul orei 14, cu depozitarea lucrării pe o platformă betonată din Ştrandul Ioşia.

"Cel mai dificil a fost la început, până ne-am dat seama cum să procedăm. Nu am găsit nicăieri o fişă de monument sau un dosar cu tehnologia de ansamblare. Am bănuit că părţile sunt prinse între ele cu bolţuri şi de aceea a durat mai mult", a spus pietrarul Gheorghe Voloşin, coordonatorul lucrărilor de dezansamblare şi mutare a statuii.

Prima bucată a statuii, reprezentând bustul lui Gojdu, a fost ridicată de pe soclu în jurul orei 11 cu ajutorul unei macarale. Aceasta era legată de trunchi printr-un strat adeziv de răşină epoxidică, fără alte întărituri, fapt pentru care celelalte operaţiuni de demontare au decurs mai uşor. Deocamdată, soclul statuii a rămas pe loc, însă va fi mutat şi el în viitorul apropiat.

Statuia a fost urcată pe platforma unui troliu şi transportată în ştrandul Ioşia unde a fost primită cu zâmbete de către pensionari. "Bată-l focarea lui, a venit şi el la baie, că e bătrân", a glumit un vârstnic. "Phaa, ce-o să le mai placă la copii de el…", s-a mirat o bătrânică.

Gojdu e într-o ureche!

Cele trei piese din piatră, reprezentând bustul, trunghiul şi picioarele lui Gojdu, au fost amplasate pe o platformă betonată. "Statuia nu necesită o îngrijire deosebită. Poate sta în aer liber fără probleme cu observaţia că aici fiind o zonă verde mult mai bogată se va umple probabil de spori de la copacii din jur", a spus restauratorul Alexandru Gavrilaş.

Potrivit muzeografului, cele trei piese se află într-o stare bună dar vor trebui probabil supuse unui proces de curăţire înainte de reamplasarea statuii într-un alt loc. "Bustul, spre exemplu va trebui să suporte lucrări de restaurare. Personajul şi-a pierdut parte dintr-o ureche şi puţin din barbă probabil de-a lungul ciclurilor repetatate de îngheţ şi dezgheţ şi acestea vor trebui refăcute", a spus Gavrilaş.

Lucrările de demontare şi mutare a statuii au costat circa o mie de euro şi au fost realizate de firma Parcium SRL Satu Mare. Cele trei piese depozitate în ştrandul Ioşia vor fi înconjurate cu un ţarc pentru a evita vandalizările. Înainte de reamplasarea în viitoarea Piaţă Gojdu lucrarea va fi supusă unor lucrări de restaurare.

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Comentariu
Care este motivul mutarii statuii ???
Postat 16 Martie 2015, 14:41 de IoanSuciu
ITM
Muncitorii din imagini, nu au NICI UN FEL DE ECHIPAMENT DE PROTECTIE. Sunt curios ,ca dupa 50 de poze ,si un filmulet de 3 minute, se va autosesiza ITM Oradea (Bihor)....?
Postat 14 Martie 2015, 18:50 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON