URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2015, 09:30

Mol Ungaria a primit undă verde pentru explorare-exploatare de produse petroliere în zona Voivozi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de cinci ani de la semnarea lui, acordul petrolier încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi asocierea Mol Ungaria cu Expert Petroleum, pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul denumit EX-1 Voivozi, a primit undă verde de la Executivul României.

Prin Hotărârea de Guvern 834 din 7 octombrie 2015, publicată în Monitorul Oficial două zile mai târziu, acordul cu pricina a fost aprobat, însă nu a fost şi făcut public.

HG-ul arată că „se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 1 Voivozi, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu Societatea Comercială Expert Petroleum S.R.L., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, iar “anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii”.

Acesta este ultimul perimetru petrolier din Bihor concesionat de ANRM în 2010 şi neaprobat de Guvern. Celelalte trei perimetre au fost avizate încă de la sfârşitul anului 2012: EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix companiei Nis Petrol, iar EX-4 Tulca unei firme din Marea Britanie, Clara Petroleum Ltd.

NIS neagă

De altfel, compania NIS Petrol a încercat încă din 2013 să demareze lucrările de prospecţiuni seismice a perimetrelor concesionate. Sârbii parte din concernul rus Gazprom au fost nevoiţi să renunţe după o amendă a Gărzii de Mediu Bihor, care a depistat că firma nu deţinea toate autorizaţiile necesare. Acum, NIS Petrol este în curs să obţină ultimele documente necesare pentru demararea lucrărilor.

Totodată, din 2013 încoace NIS Petrol încearcă să demonteze suspiciunile că ar căuta gaze de şist în Bihor. În mai multe rânduri, reprezentanţii companiei au susţinut că au concesionat cele două perimetre exclusiv pentru explorare-exploatarea hidrocarburilor convenţionale, adică petrol şi gaze naturale, nu şi a celor de şist.

Şist sau nu?

Tot pentru a oferi asigurări că Bihorul nu va fi fracturat hidraulic, în ianuarie 2014 prefectul Claudiu Pop şi directorul ANRM Gheorghe Duţu au desecretizat acordul petrolier deţinut de NIS şi au arătat că nu face referire la gaze de şist. Însă, aşa cum a arătat şi BIHOREANUL la acea vreme, acordul face referire doar la "operaţiuni petroliere", definite drept "ansamblu de activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare a unui zăcământ petrolier". Zăcământul este definit la rândul său ca o acumulare de "substanţe minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale (...) care se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de ţiţei".

Altfel spus, acordul nu vorbeşte nici de hidrocarburi convenţionale, nici de cele neconvenţionale. Or, gazele de şist sunt tot naturale, diferenţa fiind făcută doar de adâncimea la care se află. În plus, acordul este identic cu cel pe care l-a deţinut Chevron, companie care nu a ascuns că a vrut exploatarea gazelor de şist şi chiar a demarat lucrările, dar s-a retras din România la începutul acestui an.

Suspiciunile bihorenilor faţă de intenţiile companiilor concesionare de a exploata gaze de şist au apărut după ce în 2012 din ANRM a “transpirat” informaţia că nu doar americanii de la Chevron au pus ochii pe asemenea exploatări, ci şi alte companii, care au şi primit acorduri pentru mai multe perimetre din ţară, inclusiv cele din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fără gaze de șist
deci, nu există vreo legătură cu explorarea gazelor de șist, adică cu zona seismică nou-nouță din bihor, cu cutremurele, iar voievozi e cam departe de oradea... deci, no problem. cam la 65 km de oradea si mai aproape de baile felix, cică.
Postat 19 Octombrie 2015, 20:47 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON