URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2018, 18:33

Modificări la regimul armelor: Vânătorii sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie, iar armele neletale nu pot fi purtate de cei băuţi

Modificări la regimul armelor: Vânătorii sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie, iar armele neletale nu pot fi purtate de cei băuţi foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o hotărâre intrată în vigoare pe 28 februarie, Guvernul a modificat unele prevederi din Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, principalele schimbări vizându-i pe titularii armelor de vânătoare şi pe proprietarii de poligoane de tragere.

„Modificările sunt menite să crească siguranţa folosirii armelor, chiar şi în poligon”, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Arme, Muniţii şi Substanţe Periculoase Bihor, comisarul şef Adrian Pece.

Noile reglementări prevăzute în HG11/2018 reduc şi riscul ca armele de foc să ajungă la persoane care nu sunt apte din punct de vedere medical.

Astfel, modificările impun tuturor posesorilor de arme să se supună examenului medical sau psihologic la recomandarea poliţiştilor, care, totodată, au dreptul de a face verificări proprii cu privire la starea de sănătate a deținătorului de arme letale dacă „există indicii comportamentale care reclamă examinarea medicală și/sau psihologică”, caz în care „dreptul de deținere sau după caz de port și folosire se suspendă sau se anulează, după caz”.

Totodată, normele prevăd obligativitatea pentru toţi deţinătorii de a efectua o şedinţă de tragere de antrenament anual, în perioada de valabilitate a permisului de armă. De asemenea, sunt obligatorii procedura avizării poligoanelor de tragere din punct de vedere al siguranţei în utilizare, dar şi cursurile de instruire teoretică şi practică. De altfel, cele din urmă sunt condiţii obligatorii pentru persoanele care intenţionează să procure arme neletale supuse autorizării. Persoanelor care au consumat băuturi alcoolice li se interzice portul acestor arme.

Sunt prevederi noi şi în privinţa vânătorilor, care pot fi autorizaţi numai dacă prezintă un carnet de membru în cadrul unei asociaţii de vânătoare. „În cazul unor partide de vânătoare la care participă şi cetăţeni străini, organizatorii sunt obligaţi să notifice Serviciul Arme, dar şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, cu 10 zile înainte de sosirea invitaţilor, care vor primi la intrarea în ţară un aviz pentru armele aduse”, a mai spus comisarul şef Pece (foto).

Hotărârea de Guvern aduce proceduri noi şi în privinţa modului în care sunt păstrate armele letale şi muniţiile acestora, deţinătorii fiind obligaţi să le pună în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios???
Toate aceste "modificari" erau si pana cum, deci NIMIC nou, absolut nimic, deci nu s-a modificat nimic.
Postat 02 Martie 2018, 21:45 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON