URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2021, 13:47

Mobilizare exemplară a cetățenilor, după tornada din Nojorid. Unele case au deja, din nou, țigle pe acoperișuri (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Solidaritate impresionantă între oameni după ce câteva zeci de case din satul Nojorid au fost avariate duminică seară de o furtună descrisă de localnici ca tornadă, care le-a smuls ţiglele de pe acoperişuri, le-a lovit pereţii şi le-au spart uşi şi ferestre. Peste 200 de persoane au sărit în ajutorul celor afectaţi, din rândul vecinilor, prietenilor, rudelor, dar chiar şi necunoscuţi, care au lucrat până în zorii zilei de luni, iar în cursul dimineţii continuă încă să înlăture urmele vijeliei.

A doua zi, dis-de-dimineaţă, trei-patru case din cele peste 20 ale căror acoperişuri au fost grav avariate după furtună erau deja cu ţigle puse pe ele, datorită mobilizării a peste 200 de oameni, spun localnicii.

Luni, în jurul orelor 9-10, în timp ce femei şi bătrâni măturau resturi de ţigle de pe străzi, tinerii le cărau cu roabele de prin curţi, iar bărbaţii încă meştereau pe acoperişuri. Angajaţi ai Primăriei, cu un tractor, buldoexcavator şi basculanta din dotare, încărcau resturile şi le transportau într-un sat apropiat, unde urmează să fie folosite ca "umplutură" la amenajarea unei parcări. Operaţiunea era condusă, de data asta, de viceprimarul Cristian Tripa, după ce primarul Tudor Baba fusese în teren de cu seară şi până dimineaţa.

Proprietarii caselor afectate continuau să monteze ţigle pe acoperişuri, fie din cele primite de la proprietara unei ferme ori de la preotul ortodox din Nojorid, fie cumpărate de la un depozit de materiale de construcţii pe care patronul l-a deschis, anume, în toiul nopţii, pentru a-i ajuta pe cei grăbiţi să-şi acopere locuinţele, în condiţiile în care în sat a mai plouat şi după vijelie, câteva ceasuri.

"Până la unu noaptea, unu şi ceva au lucrat... Toţi vecinii ne-or ajutat, şi vecinii de la blocuri au venit", a spus o tânără, ea însăşi venită să-şi ajute bunica, a cărei casă avea deja din nou acoperişul refăcut, cel puţin temporar.

De ajutorul oamenilor s-a bucurat şi o vecină. "Până pe la 4 – 5 nu ne-am culcat. O grămadă de prieteni au fost aici să ne ajute. O venit atâta lume... Nici nu ştiu de unde or venit, cred că or fost peste 200 de oameni. Ne-am aşteptat, că nu suntem oameni răi", a spus femeia.

"Am sunat 6-7 persoane, prieteni, rude... S-or mobilizat cu alţi prieteni de-ai lor şi or venit din Ineu, din Alparea, din Oşorhei, din Oradea... Ulterior s-o publicat pe Facebook şi or venit din tot satul. Respect tuturor care au fost alături de noi, pentru că o fost nevoie de forţă de muncă, de oameni. Eu zic c-or fost peste 150, peste 200 de oameni, de la copii mici de 10 ani la bătrâni de 60-70 de ani... Pe casa asta la un moment dat au fost (n.r. – să pună ţigle) 30 de persoane", a relatat şi un tânăr aflat în plin efort de construire a unei case.

În timp ce localnicii continuă să repare stricăciunile, mai ales la acareturi, de care nu au avut vreme în cursul nopţii, utilajele şi muncitorii Primăriei adunau de peste tot resturi de ţigle, dar şi crengi de copaci şi pomi doborâţi, iar o echipă a RCS&RDS intervenea pentru refacerea cablurilor de televiziune şi internet, şi ele rupte de tornadă. 

Potrivit declaraţiilor primarului Tudor Baba, Consiliul Local al comunei Nojorid urmează să aprobe o hotărâre pentru sprijinirea celor afectaţi de tornadă, în condiţiile în care proprietarii a doar două gospodării au asigurări care să acopere asemenea tip de daune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON