Solidaritate impresionantă între oameni după ce câteva zeci de case din satul Nojorid au fost avariate duminică seară de o furtună descrisă de localnici ca tornadă, care le-a smuls ţiglele de pe acoperişuri, le-a lovit pereţii şi le-au spart uşi şi ferestre. Peste 200 de persoane au sărit în ajutorul celor afectaţi, din rândul vecinilor, prietenilor, rudelor, dar chiar şi necunoscuţi, care au lucrat până în zorii zilei de luni, iar în cursul dimineţii continuă încă să înlăture urmele vijeliei.
A doua zi, dis-de-dimineaţă, trei-patru case din cele peste 20 ale căror acoperişuri au fost grav avariate după furtună erau deja cu ţigle puse pe ele, datorită mobilizării a peste 200 de oameni, spun localnicii.
Luni, în jurul orelor 9-10, în timp ce femei şi bătrâni măturau resturi de ţigle de pe străzi, tinerii le cărau cu roabele de prin curţi, iar bărbaţii încă meştereau pe acoperişuri. Angajaţi ai Primăriei, cu un tractor, buldoexcavator şi basculanta din dotare, încărcau resturile şi le transportau într-un sat apropiat, unde urmează să fie folosite ca "umplutură" la amenajarea unei parcări. Operaţiunea era condusă, de data asta, de viceprimarul Cristian Tripa, după ce primarul Tudor Baba fusese în teren de cu seară şi până dimineaţa.
Proprietarii caselor afectate continuau să monteze ţigle pe acoperişuri, fie din cele primite de la proprietara unei ferme ori de la preotul ortodox din Nojorid, fie cumpărate de la un depozit de materiale de construcţii pe care patronul l-a deschis, anume, în toiul nopţii, pentru a-i ajuta pe cei grăbiţi să-şi acopere locuinţele, în condiţiile în care în sat a mai plouat şi după vijelie, câteva ceasuri.
"Până la unu noaptea, unu şi ceva au lucrat... Toţi vecinii ne-or ajutat, şi vecinii de la blocuri au venit", a spus o tânără, ea însăşi venită să-şi ajute bunica, a cărei casă avea deja din nou acoperişul refăcut, cel puţin temporar.
De ajutorul oamenilor s-a bucurat şi o vecină. "Până pe la 4 – 5 nu ne-am culcat. O grămadă de prieteni au fost aici să ne ajute. O venit atâta lume... Nici nu ştiu de unde or venit, cred că or fost peste 200 de oameni. Ne-am aşteptat, că nu suntem oameni răi", a spus femeia.
"Am sunat 6-7 persoane, prieteni, rude... S-or mobilizat cu alţi prieteni de-ai lor şi or venit din Ineu, din Alparea, din Oşorhei, din Oradea... Ulterior s-o publicat pe Facebook şi or venit din tot satul. Respect tuturor care au fost alături de noi, pentru că o fost nevoie de forţă de muncă, de oameni. Eu zic c-or fost peste 150, peste 200 de oameni, de la copii mici de 10 ani la bătrâni de 60-70 de ani... Pe casa asta la un moment dat au fost (n.r. – să pună ţigle) 30 de persoane", a relatat şi un tânăr aflat în plin efort de construire a unei case.
În timp ce localnicii continuă să repare stricăciunile, mai ales la acareturi, de care nu au avut vreme în cursul nopţii, utilajele şi muncitorii Primăriei adunau de peste tot resturi de ţigle, dar şi crengi de copaci şi pomi doborâţi, iar o echipă a RCS&RDS intervenea pentru refacerea cablurilor de televiziune şi internet, şi ele rupte de tornadă.
Potrivit declaraţiilor primarului Tudor Baba, Consiliul Local al comunei Nojorid urmează să aprobe o hotărâre pentru sprijinirea celor afectaţi de tornadă, în condiţiile în care proprietarii a doar două gospodării au asigurări care să acopere asemenea tip de daune.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.