Un nou incident aruncă o lumină proastă asupra spitalelor din România. La Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita a avut loc luna trecută un deces suspect, al unei paciente nevăzătoare, care în prezent este anchetat atât administrativ, de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor, cât şi penal, de către Poliţia Marghita şi Parchetul Bihor.
Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice abia după ce fiul pacientei s-a plâns miercuri seară la o emisiune TV, afirmând că mama sa nu a fost tratată corespunzător de către personalul medico-sanitar.
"Nu vedea deloc"
Un bărbat din comuna sălăjană Ip, Ioan Ola, a arătat miercuri seară în emisiunea Sinteza Zilei difuzată de Antena 3 că mama sa, internată în Spitalul Municipal din Marghita, a murit din cauza neglijenţei cadrelor medico-sanitare, spunând că aceasta a fost tratată pentru o problemă care făcuse necesară internarea, dar a sfârşit prin a muri după o cădere de la geamul salonului.
Potrivit afirmaţiilor bărbatului, mama sa "era oarbă, nu vedea deloc" de cinci ani, având şi certificat de încadrare în grad de handicap grav, dar cu toate astea "pe mine nu m-au lăsat să o însoţesc nicăieri".
Fără a preciza când anume a fost internată femeia, din ce motiv şi nici cine nu i-a permis s-o însoţească în ambulanţă şi apoi la internare şi pe parcursul şederii în spital, Ioan Ola a arătat doar că mama sa a fost luată cu o ambulanţă din comuna bihoreană Suplacu de Barcău şi dusă la Spitalul Marghita, de unde a fost dusă apoi la Oradea şi readusă la Marghita, unde a fost internată.
Bărbatul a acuzat faptul că pe timpul internării în spital, pe mama sa angajaţii unităţii "au ţinut-o fără să o schimbe", deşi el i-a dus haine şi alimente, iar pe 7 februarie a aflat că a murit după o cădere de la geamul salonului.
"Criminalii nu i-au simţit lipsa"
"Ea a fost nevăzătoare, a căzut de la etajul III pe geam. Duminica. Cum au pus-o chiar lângă patul de lângă geam, când erau paturi libere la uşă? Nu înţeleg. Nu a comunicat nimeni cu ea, nu i-au spus nimic, au pus-o în pat acolo criminalii ăştia şi au lăsat-o să moară", a acuzat Ioan Ola la emisiunea Sinteza Zilei.
Mai mult, bărbatul a arătat că mama sa ar fi zăcut mai mult timp după ce a căzut, fără să fi intervenit cineva în timp util: "După ce a căzut maică-mea, nu i-a simţit nimeni lipsa în spital, în salon. Nici nu a ştiut nimeni când a căzut, ce s-a întâmplat (...) Au zis că au resuscitat-o, dar medicul legist a scris că a murit cum a căzut. Nu ştie nimeni la ce oră a căzut ea pe geam. Nu spune nimeni nimic. Nu vrea să vorbească nimeni. În spital, mie nimeni nu mi-au spus nimic. M-au lăsat numai să mă duc la morgă, să o recunosc şi să o ridic...".
Conform relatării televizate, Ioan Ola nu a sesizat conducerea Spitalului din Marghita şi nici Colegiul Medicilor Bihor, pentru că "medicii se spală unul pe altul", dar a trimis o plângere Ministerului Sănătăţii, care i-a răspuns că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Bihor să deschidă o anchetă administrativă. De asemenea, bărbatul a afirmat că a sesizat şi Parchetul, pentru că "cineva trebuie să plătească pentru chestiunea aceasta".
Internată tot pentru o căzătură
Managerul Spitalului Marghita, Bradacs Aliz, consideră, însă, că personalului unităţii nu i se poate atribui în sarcină vreo responsabilitate pentru moartea pacientei.
"Pacienta avea 77 ani şi era dintr-un sat din Ip, judeţul Sălaj. Pe 2 februarie a ajuns la Centrul de Permanenţă Medicală din Suplacu de Barcău, de unde a fost adusă la noi cu o ambulanţă, la camera de gardă, unde s-a constatat un traumatism cranio-cerebral minor şi echimoze, probabil în urma unei căderi. Pentru că a făcut o lipotimie (n.r. – şi-a pierdut cunoştinţa), a fost dusă la UPU în Oradea, unde i s-au făcut investigaţii şi a fost retrimisă la noi, la Marghita", a explicat managerul spitalului.
Potrivit acesteia, pacienta a fost izolată într-o zonă tampon până i s-a făcut testul Covid şi rezultatul a ieşit negativ, iar apoi internarea s-a făcut pe secţia Chirurgie, în salonul 9, unde a fost tratată şi a avut "o evoluţie lent favorabilă", până pe 7 februarie, când trebuia externată, dar a murit după căderea de la fereastra încăperii situate la etajul III.
Cu "probleme de vedere", fără însoţitor
Bradacs susţine că la internare a fost completat un "consimţământ informat" al pacientei, din care rezulta că aceasta "avea probleme de vedere", dar fiul ei nu a depus niciun certificat de handicap şi nu a solicitat internarea ca însoţitor, cerere care i-ar fi fost aprobată fără probleme.
"În dimineaţa de 7 februarie, medicul curant a luat legătura cu fiul pacientei pentru a-i spune că va fi externată şi dacă vrea s-o ia acesta sau să fie trimisă cu ambulanţa", a afirmat managerul spitalului, care a relatat şi cum a fost găsită femeia căzută de pe geam.
"În acea dimineaţă, asistenta de pe secţia de Chirurgie preleva probe pentru analize de la pacienţi. Când a intrat în salonul 9 a observat că pacienta respectivă nu era în salon, iar un alt angajat a sunat să anunţe că a fost găsită căzută lângă camera de gardă. O echipă de la ATI a încercat s-o resusciteze mai mult de o jumătate de oră, dar în final a intervenit decesul", a mai spus Bradacs Aliz.
Nicio culpă
Managerul spitalului a precizat că incidentul este anchetat în prezent atât penal, deoarece "Poliţia a ridicat imaginile stocate de pe camerele de supraveghere ale spitalului", cât şi administrativ, DSP Bihor trimiţând o echipă la Marghita, dar nu cunoaşte detalii despre niciuna dintre cele două investigaţii.
"În prezent noi nu putem spune că a fost o culpă a spitalului sau a unui angajat al spitalului. Cât timp pacienta a fost la noi, a fost supravegheată, dar nu putea sta cineva 24 de ore din 24 lângă pacientă, mai ales că nu era singură în salon, ci acolo mai era o pacientă", a spus Bradacs Aliz.
La rându-i, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a confirmat derularea unei anchete administrative, precum şi faptul că aceasta nu a fost încheiată. "Încă nu s-a finalizat cercetarea, mai aşteptăm să ne pună la dispoziţie spitalul câteva documente, deci în prezent nu avem niciun fel de concluzii", a spus dr. Rahotă.
Parchetul: "A sărit pe geam"
Pe de altă parte, la solicitarea BIHOREANULUI, Parchetul Bihor a comunicat, sub semnătura prim procurorului adjunct Gligor Sabău, că pe data de 10 martie dosarul de moarte suspectă deschis de procurori a fost clasat.
Conform documentului, în data de 7 februarie, la ora 9.45, "lucrătorii Poliţiei Municipiului Marghita au fost sesizaţi de către medicul primar chirurg T.S." că în acea dimineaţă, la ora 9.00, "numita O.M, în vârstă de 77 ani, a fost găsită inconştienţă pe sol, în faţa secţiei de Chirurgie unde era internată, prezentând urme de violenţă. Numita O.M. a fost resuscitată timp de 45 minute de către medicii din cadrul spitalului, iar la ora 9.45 a fost declarat decesul acesteia. Din discuţiile purtate cu personalul medical, numita a sărit pe geamul termopan al salonului unde se afla internată".
Moartea a fost cauzată de "un traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă şi bază de craniu, hemoragie şi contuzie meningo/cerebrală”, iar pacienta mai avea şi "fracturi costale multiple cu rupturi de organe interne".
"Prin ordonanţa din data de 10 martie 2021 a Parchetului pe pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de omor prevăzută de art. 188, aliniatul 1 din Codul penal, având în vedere că moartea numitei O.M. nu a survenit ca urmare a săvârşirii infracţiunii de omor (fapta nu este prevăzută de legea penală)", arată Parchetul, care nu lămurește însă dacă a cercetat sau efectuează cercetări cu privire la o presupusă neglijenţă a personalului medico-sanitar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.