URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2014, 10:30

Mircea Mălan: "Asociaţiile de proprietari care s-au înscris în programul de reabilitare să vină cu documentele până în 5 septembrie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Documentaţiile au fost făcute, mai trebuie doar aprobate şi depuse în vederea obţinerii finanţării. Viceprimarul Mircea Mălan a făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel la reprezentanţii celor 120 de blocuri care s-au înscris în programul de reabilitare termică să depună cât mai repede la Primărie documentaţia aprobată.

"Fac un apel la asociaţiile de proprietari care s-au înscris în programul de reabilitare să vină cu documentele până la 5 septembrie", a îndemnat Mălan.

Pentru cele 120 de imobile, Primăria a făcut deja proiectele tehnice, iar costurile lucrărilor estimate în ele trebuie asumate de către proprietarii de apartamente. Potrivit normativelor, 60% din valoarea totală a lucrărilor de reabilitare termică provine din fonduri UE, iar restul de 40% va fi asigurată de către Primăria Oradea şi asociaţia de proprietari, în funcţie de veniturile familiilor din bloc.

Dacă mai mult de jumătate din membrii asociaţiei au venituri de până la 150 euro pe membru de familie contribuţia este de 30% din partea Primăriei şi 10% din partea familiilor, dacă veniturile sunt până în 300 de euro pe membru de familie contribuţia asociaţiei creşte la 20%, iar dacă veniturile trec de acest prag, orădenii contribuie cu 30% din procentul de 40% rezervat administraţiei locale şi beneficiarilor direcţi.

Potrivit viceprimarului, până în prezent au fost semnate contractele de finanţare pentru 22 de blocuri. Pentru alte 24 de blocuri au fost depuse cereri de finanţare, fiind în prezent în evaluare la finanţator. Diferenţa este formată din blocuri care trebuie să îşi finalizeze documentaţiile prin depunerea de acte doveditoare cu privire la venituri sau aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultaţi conform proiectului.

Programului de reabilitare termică a blocurilor vizează lucrări care la final vor conduce la creşterea confortului termic pentru locuitorii dintr-un bloc cu cel puţin 40%. Acestea implică: repararea şi izolarea conductelor din subsolul blocului (de apă caldă şi de energie termică), izolarea cu polistiren a planşeului tehnic al subsolului, izolarea faţadei clădirii cu polistiren, înlocuirea tuturor geamurilor cu tâmplărie termoizolantă.

Totodată se vor zidi parapeţii şi se vor închide toate balcoanele cu sistem termopan, se va înlocui, dacă este cazul, uşa de la acces în fiecare bloc. În cazul acoperişului, dacă este cu şarpantă se izolează termic cu polistiren, iar dacă este de tip terasă se termohidroizolează. De asemenea, pe fiecare calorifer în parte se va monta câte un robinet cu termostat pentru ca locatarii să poată să-şi regleze consumul în funcţie de nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Daca Malan le aduna pana in 5 o sa fie gata in 15 !!!
15 septembrie anul viitor, ca asta e pentru alegeri nu pentru reabilitari !!!
Postat 31 August 2014, 19:56 de Life
wwwooww
Atunci esti sigur treaz???
Postat 31 August 2014, 16:42 de zita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON