URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Decembrie 2020, 15:11

Miniştri de Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Negocierile pentru formarea guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR sunt comentate cu o înverşunare specifică galeriilor de fotbal, cu schimburi de "Hai ai noştri, huo ai voştri!" pe care suporterii partidelor şi le aruncă unii altora pe Facebook, în timp ce şefii lor joacă ministerele după reguli când de monopoly, când de popa prostu’.

Totul e scandalos în alcătuirea viitorului guvern, începând cu ambiţiile liderilor PNL şi USR-PLUS şi cinismul capilor UDMR. Cum pretinzi tu, Barna-Cioloş, ba funcţia de prim-ministru, ba pe cea de preşedinte al Deputaţilor, plus paritate la ministere, de la înălţimea locului codaş? Cum cedezi tu, Orban, portofolii doar pentru că, după ce ai executat ordinul prezidenţial de a abandona conducerea executivului, vrei să prezidezi o jumătate din legislativ? Cum zici tu, Kelemen, că vrei guvernare stabilă de dreapta, după ce ai votat mârşăvii în tandem cu PSD? 

Dar, mai ales, cum pun tustrei carul înaintea boilor, împărţind portofolii înainte de a scrie un program de guvernare? Nu-i normal ca votanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR să conchidă că, de fapt, guvernarea e pentru politicieni, nu pentru cetăţeni?

Multe sunt de zis despre noul algoritm. Liberalii au cedat USR-PLUS (brusc, oamenilor noi nu le mai pute că PNL=USL!) ministere unde lucrurile mergeau bine, precum cel al Fondurilor Europene şi al Transporturilor. USR-PLUS a primit Justiţia (foarte bine), dar a fugit de Educaţie ca de dracu’. Şi atât unii, cât şi ceilalţi uită că UDMR era până mai ieri "magyar PeSzeDe"!

Nici baba Vanga nu ştie cât va rezista un guvern cu trei capete, al cărui premier nu se va putea atinge de miniştri. Cert e că guvernarea va fi însoţită nu doar de criticile opoziţiei, ci şi de scandalurile declanşate chiar dinăuntrul ei, ca în epoca de tristă amintire a CDR. 

Până una-alta, noi, bihorenii, vedem că unul "de-al nostru", Marcel Boloş, nu va mai gestiona Fondurile Europene, deşi nu i se poate reproşa niciun cusur, dar un altul, tot "de-al nostru", Cseke Attila, va prelua Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei. O afacere proastă, de pe urma căreia îndrăznesc de pe acum să prezic că vom ieşi pe minus. 

Nu pentru că Cseke a mai fost ministru la Sănătate şi a închis un spital în Ştei, ca apoi să deschidă o extensie a celui din Marghita la Valea lui Mihai. În fond, a făcut şi lucruri bune, cum ar fi orientarea unor fonduri pentru Centrul Oncologic din Oradea. Altu-i motivul. În timp ce va aloca resurse pe criteriul originii (previzibil mai mult pentru nordul judeţului decât pentru celelalte zone), Boloş a descentralizat accesul administraţiilor locale la fondurile UE, aşa încât primăriile să nu mai stea cu mâna-ntinsă, ci să-şi câştige singure banii, inclusiv prin asocieri. 

Şi mai e ceva: crede cineva, cu UDMR la Administraţie, în vreo reformă a acesteia? Să fim serioşi, mai degrabă se va desprinde din Paleu încă un sat decât să fie comasat, cum a fost cândva, mai ieftin, cu Cetariul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O nulitate ridicata la orice putere ramane tot o nulitate!
Nimic creat de birtinez nu are valoare, e doar spoială. Fostul magazioner (odihnește-te în pace, TDS!) este încă un exemplu. Problema e că România şi-a propus să cheltuie peste jumătate din cele 30 miliarde date de UE din fondul de redresare în proiecte mari, pe termen lung pe când cerinţa UE era ca acest fond să fie cheltuit repede, cu efecte economice imediate şi în scheme “smart” şi “green”. Noroc cu anvelopările de blocuri pe care le tragem în “green”, că “smartul” Dzeu cu mila! Comisia UE ne-a făcut guler planul ala genial întocmit de prof. univ. dr. habil. Boloș, cum se semnează pe el autorul, alături de un citat din Peter Drucker. Pare-se că motto-ul drăguţ, de nivel studenţesc, n-a prea rupt gura Europei. Banii ăia vin dacă face reforme. Asta era clar de la început ca cerință. Din păcate boloș a încercat să mențină rahatul de sistem existent, adică să arunce cu bani baronilor galbeni. Doar că UE nu o să ne dea banii lor să îi facem noi praf așa cum a învățat boloș de la birtinez! Noul termen de depunere al altui plan este 1 februarie 2021!!!
Postat 22 Decembrie 2020, 06:00 de pinonel
Un singur exemplu doar ... și toată "teoria" ta, Criș, se dovedește de un amatorism desăvârșit !?!
Și anume. A venit Johannis de la Bruxelles și ne-a spus că România va avea alocați pentru 2021-2027 cca. 80 miliarde Euro de la UE. Apoi au ieșit "politrucii" lui și s-au dat cu fundul de asfalt ce mare realizare, cu toate că la nivel de cap de locuitor e vorba de jumătate ca la unguri ori sloveni. Au venit și câțiva la interval care l-au lăudat pe Boloș, ca autor al programului de "reziliență" aferent. Fals. După asta a apărut și madam von Leyen care a anunțat respingerea programului înaintat de România, privind structurarea celor 80 miliarde ... spunând că a fost respins de către Comisia Europeană, pe motiv că e superficial, haotic, neconform și făcut cu dedicație. Politică evident. Așa că, programul trebuie refăcut ... până la 1 februarie, după care se va reanaliza până în intervalul 21-28 martie, când e prevăzută ședința mixtă de la CE. Pe acest motiv, de respingere a programului româneec, până și Helvig s-a tras înapoi și nu l-a mai susținut pe Boloș, considerând că acesta a făcut România de rușine la Bruxelles. Iar tu, Criș, spui acum că Ministerul Fondurilor Europene a funcționat bine ?!? Pe ce lume trăiești ?!?
Postat 21 Decembrie 2020, 17:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON