URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2015, 15:53

Băiţa, a 6-a zi de protest: 21 mineri fac greva foamei, în zonă sunt aşteptaţi oficiali de la Ministerele Economiei şi pentru Dialog Social

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea de-a şasea zi, protestul declanşat marţea trecută la mina Băiţa trece la un nou nivel. În timp ce în subteran sunt în continuare blocaţi 51 de angajaţi ai companiei de stat Băiţa SA (BSA), iar la gura minei stau alţi 78 de ortaci, angajaţi la firmele private Băiţa Bihor (BBH) şi African Consolidated Resources (AFCR), o parte a acestora din urmă au intrat în greva foamei luni în jurul orei 12.

Extenuaţi, dar hotărâţi

"Colegii din subteran şi cei de la suprafaţă au cerut să intre în greva foamei, dar pe cei din subteran i-am convins să renunţe la această intenţie. Şi aşa sunt extenuaţi după ce timp de aproape o săptămână au stat în subteran şi încep să aibă probleme respiratorii şi pusee de tensiune din cauza frigului şi umezelii. E ca şi cum ar sta în ceaţa de la Londra, dar pe un spaţiu foarte restrâns şi în subteran", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, directorul general al AFCR, Gabriela Dobrotă, care a anunţat că, tot de luni, conduce, din aceeaşi funcţie, ca interimar, şi cealaltă firmă privată, BBH, ca urmare a faptului că omologul său, Maria Trip, este blocată în subteran, alături de directorul tehnic Octavian Bortoş, şi de 49 de angajaţi de la firma de stat, BSA.

"După ce colegii ne-au anunţat că vor să declanşeze greva foamei şi i-am convins pe cei din mină să renunţe, această formă de protest va fi desfăşurată doar de colegi de la suprafaţă, angajaţi la BBH şi la AFCR", a mai spus Dobrotă.

În legalitate

Aceasta a precizat că, potrivit legii, a anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Staţia de la Ştei a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor. "Am făcut formalităţile prevăzute de lege, iar un medic urmează să consemneze starea de sănătate a persoanelor care intră în greva foamei, grevă care a început în jurul orei 12", a mai spus directorul general al BBH şi AFCR.

Potrivit Gabrielei Dobrotă, revendicările protestatarilor – atât ale celor 78 de la firmele private, care protestează la suprafaţă, cât şi ale celor din subteran, de la BSA – au rămas aceleaşi, şi anume sosirea unor oficiali din Ministerul Economiei şi de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale la Băiţa, pentru a le promite că firmele private vor primi dreptul să extragă calcar (BBH) şi minereuri de metale rare (AFCR).

Directorul de stat, indiferent sau blocat?

"Deocamdată, singura instituţie care a stat alături de noi în această acţiune de protest este Ambulanţa", a mai spus reprezentanta BBH şi AFCR.

Pe de altă parte, aceasta l-a acuzat pe directorul general al companiei de stat, Ovidiu Dăescu, că "nu se interesează" de soarta minerilor. "A anunţat Poliţia că a vrut să vină la mină şi nu l-am lăsat noi. Este o minciună, noi avem la intrarea pe drumul spre mină barieră şi camere de luat vederi, dar acestea nu au înregistrat nicio imagine cu domnul Dăescu", a afirmat Dobrotă.  

Obligaţi să protesteze

În replică, directorul general al companiei de stat susţine că a fost săptămâna trecută la mină, în încercarea de a-i convinge pe muncitorii din subordinea sa să iasă din subteran, însă nu mai doreşte să repete acest demers pentru a nu încuraja escaladarea unui conflict care poate să degenereze.

"Am fost miercuri şi joi pentru a le explica oamenilor că nu e normal să se blocheze în mină pentru interesele a două firme private şi că dacă nu lucrează nu au cum să fie plătiţi, dar fără folos. Când am fost la faţa locului am fost gardat în permanenţă de adunătura de la BBH şi AFCR, astfel că am decis să nu mai merge acolo, pentru a nu zgândări tensiunea. Joi, au ajuns să-mi spună inclusiv mie să mă blochez cu ei în subteran, ca să presăm ANRM şi Ministerul Economiei pentru a le da dreptul să exploateze", a declarat Dăescu pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, acesta susţine că numărul minerilor blocaţi în subteran nu mai este de 51 persoane, de vineri câţiva angajaţi ai BSA ieşind din mină şi refuzând să se mai întoarcă, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să intre în galerie. "Pe cei care sunt acolo i-a manipulat şi obligat doamna Maria Trip (n.r. – cea care controlează BBH şi care a fost până anul trecut şi directoarea firmei de stat)", a mai spus Ovidiu Dăescu.

Pe de altă parte, potrivit surselor BIHOREANULUI, la Băiţa sunt aşteptaţi luni seară ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, însoţiţi de prefectul Claudiu Pop, care vor încerca să convingă minerii să renunţe la protest, mai ales că nu au revendicări specifice, de ordin social, precum măriri salariale ori îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON