URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2020, 08:01

Milostivii din Parchet: Un poliţist de frontieră din Bihor, care a fugit de agenţii rutieri, băut la volan, a scăpat de dosarul penal

Milostivii din Parchet: Un poliţist de frontieră din Bihor, care a fugit de agenţii rutieri, băut la volan, a scăpat de dosarul penal POLIȚIST, PATRON, CAMPION. Proprietar al unei firme de transport prin intermediul soţiei, Francisc Gabera (foto) este în acelaşi timp şi slujbaş la stat, agent operativ cu state vechi în PTF Borş. Ba, s-ar putea spune, și campion... la alergat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist de frontieră care a fugit de agenţii rutieri, fiind băut la volan, a scăpat de dosarul penal. Deşi practica procurorilor este să-i trimită în judecată pe toţi şoferii cu alcoolemie de peste 1 la mie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a renunţat de tot la urmărirea lui Francisc Gabera pe motiv că nu prezintă... interes!

În plină stare de urgenţă, un poliţist de frontieră din Borş făcea senzaţie prin oraş. La volanul unui Audi, în miez de noapte, Francisc Gabera a fugit de agenţii rutieri care îi făcuseră semn să oprească. Văzându-se urmărit, a oprit maşina, dar apoi a luat-o din nou la goană când i s-a cerut să sufle în etilotest.

În final a fost imobilizat şi dus la analize de sânge, unde s-a descoperit şi de ce făcuse circ: era praf de beat! Culmea este, însă, că spre deosebire de alţi şoferi prinși băuţi la volan, frontieristul a scăpat de dosarul penal, procurorii stabilind că fapta lui a fost... prea măruntă.

Fast and furious

24 martie, ora 0.15. Era stare de urgenţă, cu restricţii de circulaţie pe timp de noapte, deplasările fiind limitate strict la cele în interes de serviciu, cu adeverinţă de la angajator şi legitimaţie.

Francisc Gabera, poliţist de frontieră în Borş, n-avea însă bai. La volanul unui Audi, rula, singur, pe Bulevardul Decebal, dinspre Calea Aradului, până când un agent rutier i-a făcut semn să oprească. În loc să se supună, a demarat în trombă, obligându-i pe agenţii rutieri să-l urmărească înspre Piaţa Creangă, apoi pe strada Doina, unde, într-un târziu, a oprit şi a coborât de la volan.

Pentru că duhnea a alcool, unul dintre poliţişti i-a cerut să sufle în etilotest, moment în care a luat-o la goană printr-un gang care face legătura cu strada Menumorut. A fost prins şi imobilizat de poliţiştii care au înconjurat zona şi care, apoi, l-au dus la analize şi i-au deschis dosar penal, înregistrat la Parchetul Oradea.

O banalitate

Pe motiv că urmărirea penală e secretă, peste caz s-a lăsat apoi tăcerea. Până zilele trecute, când cazul a ajuns la Judecătoria Oradea, dar nu cu Gabera ca inculpat, ci gata iertat. Procurorii Parchetului Curții de Apel, care au preluat cazul, solicitaseră avizul instanţei pentru a renunţa la urmărirea penală împotriva lui!

Motivul? În Ordonanţa de renunţare la urmărire penală, starea de fapt e descrisă ca şi cum ar fi fost vorba de un caz banal, în care poliţistului de frontieră „i s-a solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest”, iar „după mai multe încercări eșuate, inculpatul a fost condus la Serviciul de Medicină Legală”. Aici a fost găsit cu o alcoolemie de 1 la mie la prima analiză, care i-a fost făcută la o oră după incident, şi cu 0,88 la a doua, la ora 2.13.

„Nu-i interes”

Procurorul - al cărui nume a fost şters de pe documentul transmis BIHOREANULUI - a omis să menţioneze, fie şi într-o frază măcar, atitudinea poliţistului de frontieră, faptul că a încercat să se sustragă controlului, că a fost urmărit în trafic şi că agenţii rutieri au reuşit să-l ducă la analize abia după ce l-au imobilizat.

Motivul pentru care s-a renunţat la urmărirea penală e descris în doar 6 rânduri: pedeapsa pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului este de maximum 5 ani, iar „în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, se constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”.

Pe româneşte, faptele sunt prea mărunte ca să se cheltuie banii statului cu un proces penal. Plus că, a decis procurorul, „inculpatul a condus în condiţii de trafic redus ca intensitate, iar valoarea alcoolemiei stabilite se situează în apropierea limitei până la care fapta constituie contravenţie”.

Pentru alţii, ciumă

Atât doar că alţi împricinaţi, dar fără statut de „om al legii”, au ajuns în faţa instanţei pentru alcoolemii asemănătoare. Așa cum o confirmă mai mulţi avocaţi, practica anchetatorilor este de a-i pedepsi pe toţi şoferii băuţi, chiar şi pe cei cu alcoolemii mai mici decât a lui Gabera, din cauza numărului mare de accidente grave petrecute în judeţ.

De pildă, un şofer prins circulând pe 7 septembrie 2019 cu o concentraţie de 0,84 în sânge şi un altul găsit pe 20 septembrie, tot anul trecut, cu o alcoolemie de 0,92, au fost trimişi în judecată, invocându-se „starea de pericol pentru relațiile sociale privitoare la siguranța circulației rutiere”, deşi ambii au stat cuminţi la testare şi şi-au recunoscut faptele. Au scăpat cu amânarea aplicării unor pedepse, pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care, însă, au condiţii de respectat, iar cel din urmă inclusiv obligaţia de a presta 30 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Rămâne de văzut dacă soluţia în cazul Gabera va primi avizul instanţei ori dacă procurorii vor fi obligaţi, aşa cum ar fi normal, să reia ancheta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
noi le plătim pensii speciale de la 40 de ani acestor infractori
Luați-le pensiile speciale atât procurorului corupt cât și polițistului infractor. Acești penali ies la pensie la 40 de ani cu 10-20 de mii de lei pensie în fiecare lună, până crapă de diabet, hipertensiune, gută, sau alte afectiuni dobândite ca boli profesionale în scurtele lor cariere îmbibate de alcool, lăcomie și corupție.
Postat 21 Octombrie 2020, 11:08 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON