URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2015, 15:28

Mii de bihoreni la "prânzul porcului" de la ERA Park (FOTO / VIDEO)

Prima ediţie a festivalului "D-ale porcului" a scos orădenii din case, în ciuda vremii mohorâte şi a ploii reci. Parcarea ERA Park a fost ca un furnicar, sâmbătă, mii de oameni alegând să ia "prânzul porcului" degustând produse tradiţionale gătite pe loc de reprezentanţi ai 22 de primării din judeţ care s-au înscris în competiţie.  

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei Culturale D'ART, în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România - Bihor şi cu Asociaţia Firmelor Bihorene, care au prezentat ideea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPT) din cadrul Consiliului Judeţean.

"Am considerat că aici, în Bihor, porcul se pregăteşte altfel decât în alte zone ale ţării, într-un mod specific. La noi se găteşte bine, e o mâncare bună şi încercăm să promovăm o tradiţie mai sănătoasă şi mai plăcută. Dacă avem «Oktoberfest», de ce să nu avem un festival adevărat tradiţional, specific zonei noastre?", a explicat Mircea Jacan, directorul CJCPT.

O bucătărie imensă

24 de porci de la "Nutrientul" au fost sacrificaţi pentru eveniment, după care au fost aduşi în parcarea centrului comercial, unde au fost pregătiţi de la A la Z. Inclusiv primarii s-au băgat la preparat, în salopete sau mai puţin echipaţi, ba unii chiar le-au spus jurnaliştilor că preferă tăiatul porcului muncii de birou.

Practic, parcarea centrului comercial a fost ca o bucătărie mare, în care unii învârteau în jumările puse la sfârâit în căldare, alţii băgau câte un lemn în şpor sau manevrau "cărnăţarul", pentru cârnaţi şi caltaboşi. Cum vizitatorii au putut şi degusta contra cost din preparatele cu care comunele s-au întrecut între ele, la cumpărarea tichetelor alimentare s-a stat la coadă. "Cel mai bun toroş, să ştiţi, că e gătit de cei din Borş", a îndrumat o doamnă reporterul BIHOREANULUI.

Preparatele au avut atât de mare trecere, încât juriul, care a trebuit să desemneze cel mai bun toroş, cârnaţ, caldaboş şi jumări a trebuit să se grăbească. "Juriul este rugat să treacă pe la cortul Primăriei Oşorhei, pentru că toroşul e pe terminate. N-o să mai aveţi ce să gustaţi", a spus la un moment dat prezentatoarea de pe scenă.

Primari la cratiţă

Puţin după ora 11, cei prezenţi au putut vedea şi cum se pârjoleşte porcul. Unul dintre cei mai activi edili, primarul de Pomezeu, Ioan Şora, a fost încurajat de pe margine de senatorul PNL Cristian Bodea şi de fiul său. "Nelu, pă burtă cum îl prăjeşti? Nu-l întorci?", dădea indicaţii parlamentarul. Oamenii nu s-au dat la o parte din fumul înecăcios, ci din contră, au sărit să imortalizeze toată "operaţiunea" cu telefoanele mobile.

Inedită a fost, la cortul Primăriei Pomezeu, "bătaia pe şoric", unde muşteriii s-au împins pentru a lua şorici direct de pe porc, într-o îmbrânceală cu chicoteli. Momentul a fost amuzant, dar şi supărător pentru cei care n-au fost atât de ageri încât să apuce. "Ce s-a-ntâmplat? Tu n-ai mai prins şorici?", şi-a întrebat un tată copilul îmbufnat. "Nu fi supărat, hai că mergem şi facem rost".

În general, atmosfera de la festival a fost ca de Crăciun. Căci, printre mirosul de mâncăruri, păhărele cu palincă sau degustări de vin şi vin fiert, cei care au trecut pe la ERA au avut parte şi de momente folclorice cu artişti precum cei de la Ansamblul Profesionist Crişana sau Nuntaşii Bihorului, prezentate de Văru' Săndel, care chiar a coborât de pe scenă printre standuri şi s-a pozat cu copiii şi cu nanele care îl solicitau.

Înghesuială mare...

"Noi zicem că s-au perindat în jur de 5-6.000 de oameni. Concurenţii erau pregătiţi cu 5.000 de seturi de veselă de unică folosinţă, dar până la urmă a fost nevoie de suplimentare", a mai spus Jacan. 

Între participanţii la eveniment s-au numărat primari din localităţi ca Dobreşti, Ineu de Criş, Săcueni sau Diosig, dar şi preşedintele Consilului Judeţean, Cornel Popa, care s-a arătat impresionat de numărul mare de vizitatori, respectiv şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Remus Moţoc. De altfel, DSVSA a vegheat evenimentul pe tot parcursul lui, de la analizele făcute animalelor sacrificate până la codiţiile igienico-sanitare.

Cele 22 de comune bihorene înscrise în concurs au fost Auşeu, Borş, Căbeşti, Diosig, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Popeşti, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crişului, Valea lui Mihai şi Vârciorog. Lor li s-au alăturat şi două echipe din Ungaria, din judeţul Békés şi oraşul Derecske, care găzduiesc, în fiecare an, concursuri similare.

Pe lângă punctajul acordat de juriu, câştigătorii au fost desemnaţi şi în baza numărului de tichete alimentare strânse, care a indicat, practic, câţi clienţi au ales preparatele lor. La final, cei mai buni s-au dovedit a fi reprezentanţii comunei Nojorid, urmaţi de Pomezeu şi apoi de Oşorhei. Cel mai lung cârnaţ de porc a fost cel făcut de Primăria Diosig, care a măsurat 10 metri.

"A fost oarecum o ediţie de test, dar reacţia primită este foarte bună şi merită să organizăm periodic acest festival", a concluzionat Jacan. De altfel, participanţii la eveniment şi-au şi propus ca, la ediţia viitoare, să aducă fiecare porcul de acasă. Dacă nu de fală, măcar pentru... varietatea gustului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
REPLICA
FRUMOS! Hai Sanchi!Hai SICTIR! A fost o batjocorire a traditiilor populare bihorene , a fost o afacere a PNL Bihor si a Nutrientul Palota a directorului Pazurik Iosif de a mitui, a spagui, a trece sub tacere , a manipula opinia publica bihoreana din zona ZMO comunele Santandrei, Giris de Cris, Toboliu, Nojorid si altele pentru asi asigura linistea cand va deschide complexul porcin si avicol de la Palota , de a nu a avea probleme cu poluarea, mirosul ,poluarea panzei de apa freatica ,dejectiile de la porcii si de la pui .Si numai cei din PNL Bihor au fost incepand de la primarii , primari PeNaLi,Cornel Popa presedinte CJ Bihor,cristian bodea senator PNL, Ioan Chivari traseist PSD -PNL si alti.BATJOCORIREA traditiilor de taiatul porcului, niste nestiutori primari, ageamii, fraieri , care nu au crescut porci de ani de zile ci i-au cumparat din Supermarket si i-au pus in lada frigorifica , explica unora care au traditii , credinta , si obioceiuri in taiatul porcului cum fac ei nestiutorii!:))=)).Porcul se sacrifica, se parjoleste pe spate si nu pe o parte cum au facut nestiutorii astia, au pus paie multe sa fie fum mult simiros de par de porc ars , se pune porcul cu capul spre rasarit , se inseamna cu semnul cruci in frunte inainte de transarea ,astia ca si necredinciosii au luat soriciul de pe porc, si nici o slanina sau sunca nu au facut.Vai Si a amar de meseria lor de macelari de ocazie VSM (criminalinestiutori )SANCHI!SICTIR si profesionismul lor!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 13 Ianuarie 2015, 13:42 de Romanul_Simplu
FF
FRUMOS
Postat 11 Ianuarie 2015, 18:25 de gheorghedanga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON