URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
27 Decembrie 2013, 09:48

Micuţa Mozart: La doar 10 ani, o bihoreancă poate cânta la orice instrument pe care îl aude (FOTO / VIDEO)

Micuţa Mozart: La doar 10 ani, o bihoreancă poate cânta la orice instrument pe care îl aude (FOTO / VIDEO) DUPĂ URECHE. Estera a auzit cum sună vioara chiar acasă. La 5 ani, a luat vioara într-o seară şi, fără să spună o vorbă, a început să cânte de parcă i-ar fi fost ursită din leagăn
Micuţa Mozart: La doar 10 ani, o bihoreancă poate cânta la orice instrument pe care îl aude (FOTO / VIDEO) REGELE PIAN. Deşi e singurul instrument la care a avut nevoie de îndrumarea unui profesor, pianul rămâne preferatul Esterei. Asta nu înseamnă că le-ar neglija pe celelalte 7 cărora le-a desluşit singură tainele...

Dacă o altă fată de vârsta ei ar vrea să se laude cu ceva, probabil şi-ar înşira jucăriile sau parfumurile. Estera Forogău, o copilă de 10 ani din satul Păgaia, comuna Boianu Mare, îşi etalează însă instrumentele muzicale.

Micuţa a învăţat să cânte la 8 instrumente, deşi lecţii a luat doar pentru pian. Născută cu ureche muzicală absolută, cum spun specialiştii, Estera e o raritate: recunoaşte orice sunet pe care-l aude cu aceeaşi naturaleţe cu care, de pildă, orice om vede culorile. În mintea ei, sunetele formează o partitură perfectă pe care o poate reproduce apoi chiar dacă nu ştie s-o scrie pe portativ.

Talent nativ

Pentru oamenii de ştiinţă, urechea muzicală absolută are şi acum multe necunoscute. Savanţii au reuşit să stabilească doar că persoanele cu auzul perfect recunosc instantaneu şi instinctiv orice notă auzită, spre deosebire de oamenii obişnuiţi, care pot deosebi două note doar prin repetiţie sau după ani de studiu. Doar una din 10.000 de persoane are acest dar, cel mai faimos "posesor" de ureche muzicală absolută fiind Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care la 5 ani, înainte de a fi deprins scrierea, compunea piese pentru pian, pe care le transpunea apoi pe portativ tatăl său.

În micul sat de la margine de Bihor, mezina familiei Forogău şi-a surprins părinţii cam la fel cum micul Mozart uimea lumea în secolul XVIII. La fel de binecuvântată precum Amadeus, Estera poate cânta la orice instrument de îndată ce-l aude. "Eu am învăţat notele când eram însărcinată. Poate de-aia s-a şi născut aşa", încearcă o explicaţie Ana Forogău, mama copilei.

Autodidactă

Estera avea 3 ani şi jumătate când a cântat pentru prima oară la un instrument: fluierul. Mama sa coordona o orchestră de copii în sat, luând-o şi pe ea la repetiţii. Într-o zi, Estera a luat fluierul în mâini şi, ca din senin, a reprodus un cântec de la cap la coadă. "Nu înţelegeam cum a reuşit, că nu ştia notele", îşi aminteşte Ana.

Văzând că fetei îi place, a lăsat-o în orchestră, fără să mai caute explicaţii. "În pauzele repetiţiilor cerea flautul de la colege. A suflat de câteva ori în el, apoi a început pur şi simplu să cânte, cursiv", povesteşte femeia. A fost doar începutul, Estera explorând apoi şi alte instrumente. La 4 ani cânta şi la mandolină, iar un an mai târziu şi la vioară. Până la 10 ani a învăţat, tot singură, să cânte şi la chitară, la nai, clarinet şi acordeon. Fără ca nimeni să-i fi dat vreo lecţie ori să-i fi arătat cum se face!

Talent divin

În urmă cu trei ani, soţii Forogău au început să-şi pună întrebarea cum ar putea fiica lor să-şi cultive abilităţile. Prin intermediul unor cunoscuţi s-au întâlnit cu Sabin Păutza, celebrul dirijor şi muzicolog, care a predat şi la Oradea, la Universitatea Emanuel. "Maestrul a testat-o şi a rămas uimit. A chemat încă o profesoară să o vadă, şi aceasta ne-a spus că n-ar avea ce s-o înveţe pe Estera, ci dumneaei ar avea de învăţat", povesteşte mama copilei. "Maestrul Păutza ne-a spus că nici nu ştim ce avem în casă", adaugă şi tatăl fetei, Călin. Aşa au aflat că Estera are ureche muzicală absolută, talent de care ei, oameni modeşti de la ţară, nici nu auziseră.

Dirijorul le-a recomandat părinţilor s-o înscrie la cursuri de pian, convins că fata ar putea excela la acest instrument. Cum nu aveau un pian în casă, iar cum tatăl zilier şi mama casnică nu şi-au permis să-i cumpere unul, însuşi Sabin Păutza i-a făcut acest cadou. "M-a sunat într-o seară să mă anunţe că a doua zi ne va ajunge un pian pentru Estera", spune Ana, convinsă că niciodată nu-i va putea mulţumi maestrului pentru generozitatea sa. De atunci, micuţa ia lecţii o dată pe săptămână la Oradea, iar în rest exersează singură acasă, în sat.

Estera a prins drag de pian, dar continuă să cânte şi la alte instrumente. Timidă, spune că toată viaţa nu vrea mai mult decât să cânte şi să citească. Dacă o întrebi cum de se pricepe să cânte la orice instrument îi ajunge în mâini, ridică din umeri: "pur şi simplu". Nu ştie nici cum i se formează în minte cântecele pe care apoi le transcrie pe foi într-un fel special al ei, cu linii şi puncte pe care nimeni altcineva nu le poate descifra.

Probleme pământeşti

Maestrul Sabin Păutza le-a spus părinţilor Esterei că fata ar trebui să studieze în străinătate, pentru a-şi şlefui rarisimul talent. Pentru Călin şi Ana, însă, chiar şi drumurile săptămânale între Păgaia şi Oradea, pentru lecţiile de pian, sunt grele şi îi costă până peste puteri. "În fiecare luni o luăm de la şcoală, o aducem la Oradea, iar acasă ne întoarcem pe la 11 noaptea", explică bărbatul. Marţea dimineaţa, fetiţa îşi reia locul la şcoala din Păgaia, unde e elevă în clasa a IV-a. "Noroc că învăţătoarea o înţelege", spune mama.

Familia Forogău a avut noroc cu Fundaţia Comunitară Oradea, prin care a primit 6.000 de lei, sumă donată de mai multe companii locale ai căror reprezentanţi au fost impresionaţi de talentul Esterei. Banii vor acoperi cheltuielile doar pentru o vreme, după care părinţii vor fi nevoiţi să caute noi soluţii. Sunt hotărâţi însă să nu îngăduie ca talentul fetei lor să se piardă, ci să încânte lumea. Aşa cum, de altfel, Estera merită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu mai aveti ce scrie
Scrieti altceva nu aberatii.Mai glumim, dar nu cu asa ceva.
Postat 29 Decembrie 2013, 16:57 de eu
@Mind
Fundatia Comunitara Oradea cauta sa sustina atat pe cei merituosi (fco.tavara.ro/), cat si pe cei nevoiasi (swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/detalii-proiect/21-Impreuna%20schimbam%20destinul%20lui%20George!%20.html) , paleta de programe si activitati fiind foarte vasta. Va asteptam si pe dumneavoastra sa va implicati in schimbarea comunitatii bihorene in bine!
Postat 27 Decembrie 2013, 19:36 de Catalin Popa
ajutoare pt tigani
multumiri politicienilor care dau ajutoare doar familiilor de tigani cu 20 de copii ca doar aia aduc multe voturi
Postat 27 Decembrie 2013, 11:52 de doc
Fundatia comunitara se ocupa de copii supradotati, iar cei cu probleme stau la coada ...
Iar Popa Prostu' cu consiliul lui judetean de handicapati cu tot, da 90.000 euro pe o asa zisa strategie scrisa pe 34 de pagini rarefiate, care e copy paste in rezumat dupa vechia strategie din urma cu 7 ani ... rusine judet Bihor care nu esti in stare sa asiguri o renta pentru un copil ca acesta, geniu care se naste poate la 100 de ani si care poate fi, neindoielnic, nu o mandrie locala ci una nationala ...
Postat 27 Decembrie 2013, 11:21 de Mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON