URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2021, 07:56

Meșteri de... avioane: Trei amici au deschis primul atelier din Bihor acreditat care oferă servicii şi tratamente pentru avioane (FOTO / VIDEO)

Meșteri de... avioane: Trei amici au deschis primul atelier din Bihor acreditat care oferă servicii şi tratamente pentru avioane (FOTO / VIDEO) LA MUNCĂ. Printre clienţii celor trei orădeni se numără şi proprietarul aerodromului din Ineu, David Nagy Molnar. În uriaşul hangar, avioanele sunt desfăcute bucată cu bucată. Scaunele ajung în atelierul lui Cornel (foto background), unde tapițeria veche este înlocuită cu alta nouă, din piele premium. În acest timp, interiorul avionului este refăcut de Ovidiu (foto principal), iar Şerban se ocupă de caroseria exterioară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şerban Chirilă e inginer auto, Ovidiu Cadar e inginer electrician, iar Cornel Dubleş este designer auto. Ar câştiga bani serioşi, deci, angajându-se la firme de profil. În loc de asta, cei trei orădeni au ales antreprenoriatul. Mânaţi de pasiunea comună pentru maşini, şi-au amenajat propriul atelier de design şi detailing auto, în care le recondiţionează şi le redau strălucirea.

Administratorul aerodromului din Ineu, client vechi al atelierului, i-a convins pe cei trei să-şi extindă serviciile şi la avioane de mici dimensiuni. Urmarea? Şerban, Cornel şi Ovidiu au acum primul atelier acreditat din domeniu în Bihor(Cornell inside design) şi o listă de aşteptare cu proprietari de avioane din toată Europa...

Detailing-ul nu-i spălătorie

Şerban Chirilă, Cornel Dubleş şi Ovidiu Cadar sunt colaboratori de mai bine de un deceniu, dar au decis să lucreze împreună de doi ani. Atunci şi-au amenajat atelierul din Oradea, iniţial doar pentru servicii de tapiserie şi detailing auto. Pentru profani, poate părea mai degrabă o fiţă, o curăţare interioară şi exterioară a maşinii având ca rezultat un pic de strălucire în plus. În realitate, însă, detailing-ul este o operaţiune laborioasă, ce presupune tratamente cu soluţii, spume, balsamuri şi creme speciale, care îmbunătăţesc aspectul şi rezistenţa materialelor atât din interior, cât şi din exterior.

Șerban Chirilă, restaurator de avioaneCând e vorba de exterior, "farmecele" le face Şerban (foto). "Suprafeţele se decontaminează cu o argilă specială care elimină impurităţile, apoi se face un polish, care îndepărtează zgârieturile fine ce duc la pierderea luciului. În final se aplică un tratament cu produse pe bază de ceramică, menit să împiedice materialele străine sau impurităţile să adere la suprafaţa maşinii. Când e gata, te vezi ca-n oglindă", explică el.

Serviciile nu sunt, însă, la îndemâna oricui. Pentru un polish, de pildă, preţul începe de la 100 euro, la fel şi pentru un tratament, tarifele crescând în funcţie de culoarea maşinii, starea lacului, mărimea caroseriei.

Interioare de lux

Cornel şi Ovidiu sunt "vrăjitorii" interioarelor, având "alifii" magice cu care alungă microbii, reînvie plafoane şi mochete îmbibate de praf şi fum, tapiţerii cu urme de îngheţată sau înnegrite de vreme. „Avem clienţi care îşi cumpără maşini de lux de la reprezentanţă şi vin cu ele direct aici”, spune Cornel (foto). Iar asta şi pentru că, atât el cât şi Ovidiu, au inclus în servicii şi personalizarea interioarelor, prin retapiţarea habitatelor şi a scaunelor în piele. .

Cornel Dubleş, restaurator de avioanePentru îmbrăcarea scaunelor, a banchetei sau a feţelor de uşi, preţurile pornesc de la 1500 euro, în funcţie de calitatea pielii, nuanţă, număr de cusături etc. Îmbrăcarea volanului în piele de calitate poate costa între 100 şi 300 euro. "În principal, retapiţez volane sau le tapiţez pe cele care nu au fost îmbrăcate în piele din fabrică. Sunt îmbrăcate în piele premium, fiecare personalizată în funcţie de cerinţele clientului", zice Cornel.

Cei trei au reuşit să dezvolte o afacere profitabilă. Numai pentru volane, de pildă, au avut aproape 200 de comenzi anul trecut. Printre clienţi se numără şi administratorul aerodromului din Ineu. "Sunt nişte artişti", îi laudă David Nagy Molnar, care i-a convins să-i fie parteneri şi să-şi extindă serviciile şi la avioane de mici dimensiuni.

Acreditaţi

Cum numărul bihorenilor care deţin astfel de avioane a crescut, ideea le-a surâs. Dar, deşi tratamentele şi operaţiunile sunt similare cu cele aplicate autovehiculelor, au avut nevoie de autorizaţii speciale. "Nu poţi face nimic fără autorizaţie de la Autoritatea Aeronautică. Vopselele, soluţiile, până şi pielea cu care îmbrăcăm scaunele trebuie să fie din rândul celor acreditate", explică tot Cornel. În final, însă, au trecut şi peste birocraţie, devenind primăvara trecută primul atelier acreditat pentru astfel de servicii în Bihor.

Operaţiunea nu e la îndemâna oricui, aşa cum poate părea la prima vedere, căci doar retapiţarea scaunelor durează cel puţin două săptămâni. Nu de alta, dar se desfac bucată cu bucată, operaţiune ce presupune migală şi atenţie la detalii deosebită, ca de ceasornicar. Ca atare, tarifele sunt pe măsura cerinţelor calităţii şi a costului materialelor. Chiar şi aşa, clienţii se înghesuie, cei trei meşteri având o lungă listă de aşteptare cu proprietari de avioane mici nu doar din ţară, ci şi din Germania, Anglia, Italia, Spania, Ungaria şi chiar Finlanda.

Nu degeaba au o deviză care i-a făcut celebri: "Nu-ţi place, nu plăteşti!". Iar până acum n-a fost cazul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON