URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2020, 15:14

Mega-fraudă de 2,6 milioane de lei, cu legume, fructe şi carne, descoperită de poliţiştii din Oradea. Cinci persoane au averile puse sub sechestru

Mega-fraudă de 2,6 milioane de lei, cu legume, fructe şi carne, descoperită de poliţiştii din Oradea. Cinci persoane au averile puse sub sechestru (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi orădeni sunt anchetaţi pentru evaziune fiscală într-un dosar al poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor care vizează o pagubă semnificativă în dauna bugetului de stat, de 2,6 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, evazioniştii sunt concubini, un bărbat de 42 de ani şi o femeie de 46 de ani care, în perioada, 2013 – 2015, în calitate de administratori de drept ai unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, au simulat achiziții fictive de legume, fructe şi produse de carne de la firme cu comportament de tip fantomă din județele Brașov, Covasna, Harghita, și Olt, mărfuri pe care, apoi, le-au facturat către o firmă fantomă din Cehia.

Administratorii firmelor fantomă, care au făcut vânzările fictive, sunt trei bărbaţi de 51, 52, respectiv 52 de ani, din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna şi din comuna Pleşoiu, judeţul Olt, inculpaţi acum pentru complicitate la evaziune fiscală.

Prin aceste manevre, firma orădeană scăpa de plata TVA. Concret, importurile erau făcute doar scriptic, prin firmele fantomă intermediare, care se încărcau cu TVA pe care apoi nu l-au mai achitat, în timp ce orădenii şi-au dedus TVA rezultată din achiziţiile făcute cu cea din vânzarea produselor. 

Metoda se numeşte "Carusel" şi este des întâlnită în afacerile cu produse alimentare. Intermediarii importă, de pildă, cu 300 lei un palet cu legume pe care, apoi, îl vând în acte beneficiarului real al produselor cu 500 lei, iar acesta îl vinde la acelaşi preţ cu care l-a luat de la firma fantomă. Cu profit zero, deci nu are de plătit impozit pe profit, iar TVA de la vânzare îl deduce cu cel de la achiziţie. 

Paguba cauzată bugetului de stat este de 2.620.182 lei, reprezentând TVA de plată, şi a fost recuperată parțial de poliţişti, prin aplicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de aceştia, în valoare de 1.350.000 lei.

Ancheta poliţiştilor, declanşată în 2018, a fost finalizată, marţi, de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, care au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor cinci persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON