URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2020, 10:01

Medicii veterinari din Bihor ameninţă cu suspendarea unor activităţi, de săptămâna viitoare, pentru că DSVSA nu le plăteşte serviciile prestate

Medicii veterinari din Bihor ameninţă cu suspendarea unor activităţi, de săptămâna viitoare, pentru că DSVSA nu le plăteşte serviciile prestate (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 100 de medici veterinari care lucrează pentru Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor din Bihor avertizează că din 9 noiembrie nu vor mai presta activităţi în exploataţiile zootehnice, deoarece conducerea instituţiei nu le-a semnat acte adiţionale în baza cărora să le achite necondiţionat plata a câte 10.000 lei lunar pentru munca desfăşurată suplimentar.

Între activităţile suspendate vor fi inclusiv inspecţiile în exploataţii pentru inventarierea animalelor, consilierea proprietarilor şi asigurarea permanenţei în dispensarele veterinare.

Dr. Gheorghe Gug, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bihor, care reuneşte 67 de medici veterinari care au contracte de concesiune şi alţi 30 care au contracte de prestări servicii cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, a anunţat, printr-un comunicat, că deşi din decembrie 2019 a intrat în vigoare o lege şi din august 2020 o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestor specialişti li se stabilesc anumite sarcini suplimentare pentru care trebuie plătiţi cu câte 10.000 lei lunar în plus, DSVSA nu a asigurat semnarea unor acte adiţionale pentru toţi concesionarii şi prestatorii de servicii.

"Prin Legea 236/2019 şi prin OUG 117/2020, s-a stabilit, cu o întârziere de trei ani, că medicii concesionari şi prestatori de servicii trebuie să asigure 8 sarcini suplimentare faţă de cele stabilite prin contractele existente, de exemplu asigurarea permanenţei la dispensarele veterinare, transportarea de probe (sânge, organe, animale moarte) la laboratorul DSVSA din Oradea, ridicarea de formulare tipizate de la sediul DSVSA, cartografierea în situaţii de urgenţă sanitar-veterinară, cum ar fi Pesta Porcină Africană, întocmirea unor fişe de consiliere a proprietarilor de animale privind asigurarea bunăstării animalelor", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bihor.

Potrivit dr. Gheorghe Gug, medicii veterinari din Bihor au început din luna august să desfăşoare aceste activităţi, depunând deconturi atât în septembrie, cât şi în octombrie, pentru a primi cei 10.000 lei lunar, pe care însă nu i-au primit.

Motivul? "Conducerea DSVSA Bihor ne-a solicitat să semnăm acte adiţionale, dar a impus o prevedere că plata se va face numai în limita bugetului alocat. În aceste condiţii, au semnat puţini colegi, majoritatea au refuzat să semneze", spune dr. Gug, precizând că în alte judeţe medicilor veterinari nu li s-a pus această condiţie.

Şeful CMV Bihor spune, de asemenea, că în contextul unei pandemii precum este cea provocată de Covid, dar şi a unei epizootii cum e cea de Pestă Porcină Africană, medicii veterinari din Bihor nu au primit nici echipamente de protecţie, nici dezinfectanţi.

Prin urmare, afirmă acesta, din 9 noiembrie, medicii veterinari din Bihor vor suspenda serviciile contractate cu statul, inclusiv inspecţiile în exploatările zootehnice, care au ca scop inventarierea animalelor deţinute de crescători, inclusiv în gospodăriile particulare din partea DSVSA Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, şeful DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, a declarat că problemele reclamate de CMV Bihor sunt valabile la nivel naţional, astfel încât soluţionarea nu depinde de el, ci de conducerea Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON