URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Noiembrie 2020, 10:01

Medicii veterinari din Bihor ameninţă cu suspendarea unor activităţi, de săptămâna viitoare, pentru că DSVSA nu le plăteşte serviciile prestate

Medicii veterinari din Bihor ameninţă cu suspendarea unor activităţi, de săptămâna viitoare, pentru că DSVSA nu le plăteşte serviciile prestate (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 100 de medici veterinari care lucrează pentru Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor din Bihor avertizează că din 9 noiembrie nu vor mai presta activităţi în exploataţiile zootehnice, deoarece conducerea instituţiei nu le-a semnat acte adiţionale în baza cărora să le achite necondiţionat plata a câte 10.000 lei lunar pentru munca desfăşurată suplimentar.

Între activităţile suspendate vor fi inclusiv inspecţiile în exploataţii pentru inventarierea animalelor, consilierea proprietarilor şi asigurarea permanenţei în dispensarele veterinare.

Dr. Gheorghe Gug, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bihor, care reuneşte 67 de medici veterinari care au contracte de concesiune şi alţi 30 care au contracte de prestări servicii cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, a anunţat, printr-un comunicat, că deşi din decembrie 2019 a intrat în vigoare o lege şi din august 2020 o Ordonanţă de Urgenţă prin care acestor specialişti li se stabilesc anumite sarcini suplimentare pentru care trebuie plătiţi cu câte 10.000 lei lunar în plus, DSVSA nu a asigurat semnarea unor acte adiţionale pentru toţi concesionarii şi prestatorii de servicii.

"Prin Legea 236/2019 şi prin OUG 117/2020, s-a stabilit, cu o întârziere de trei ani, că medicii concesionari şi prestatori de servicii trebuie să asigure 8 sarcini suplimentare faţă de cele stabilite prin contractele existente, de exemplu asigurarea permanenţei la dispensarele veterinare, transportarea de probe (sânge, organe, animale moarte) la laboratorul DSVSA din Oradea, ridicarea de formulare tipizate de la sediul DSVSA, cartografierea în situaţii de urgenţă sanitar-veterinară, cum ar fi Pesta Porcină Africană, întocmirea unor fişe de consiliere a proprietarilor de animale privind asigurarea bunăstării animalelor", a explicat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bihor.

Potrivit dr. Gheorghe Gug, medicii veterinari din Bihor au început din luna august să desfăşoare aceste activităţi, depunând deconturi atât în septembrie, cât şi în octombrie, pentru a primi cei 10.000 lei lunar, pe care însă nu i-au primit.

Motivul? "Conducerea DSVSA Bihor ne-a solicitat să semnăm acte adiţionale, dar a impus o prevedere că plata se va face numai în limita bugetului alocat. În aceste condiţii, au semnat puţini colegi, majoritatea au refuzat să semneze", spune dr. Gug, precizând că în alte judeţe medicilor veterinari nu li s-a pus această condiţie.

Şeful CMV Bihor spune, de asemenea, că în contextul unei pandemii precum este cea provocată de Covid, dar şi a unei epizootii cum e cea de Pestă Porcină Africană, medicii veterinari din Bihor nu au primit nici echipamente de protecţie, nici dezinfectanţi.

Prin urmare, afirmă acesta, din 9 noiembrie, medicii veterinari din Bihor vor suspenda serviciile contractate cu statul, inclusiv inspecţiile în exploatările zootehnice, care au ca scop inventarierea animalelor deţinute de crescători, inclusiv în gospodăriile particulare din partea DSVSA Bihor.

Contactat de BIHOREANUL, şeful DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, a declarat că problemele reclamate de CMV Bihor sunt valabile la nivel naţional, astfel încât soluţionarea nu depinde de el, ci de conducerea Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON