URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2020, 17:47

Medicii și asistenta din Oradea care au tratat în Italia pacienţi de COVID-19 au ajuns acasă: "Suntem bucuroşi că niciunul dintre noi nu a fost infectat" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele patru cadre medicale orădene care au tratat în Italia pacienţi de COVID-19 aflaţi în stare gravă au ajuns duminică acasă.

Misiune îndeplinită!

Specialiştii orădeni au ajuns pe Aeroportul Oradea duminică după-amiază, fiind aduşi cu elicopterul de la Cluj-Napoca, unde au aterizat cu avionul de la Bucureşti.

"Suntem bucuroşi că am ajuns acasă, suntem bucuroşi că misiunea a fost succes, suntem bucuroşi că niciunul dintre noi nu este infectat cu SARS-CoV-2", a declarat dr. Alin Suciu, de la UPU-SMURD Bihor.

Cele patru cadre medicale au fost testate împotriva infectării cu noul coronavirus, iar rezultatele au fost negative. "Am fost testaţi de două ori, atât la plecarea din Italia, cât şi la sosirea în ţară, în Bucureşti. Testele au ieşit negative, aşa că nu este nevoie să intrăm în carantină", a spus Suciu.

De altfel, membrii echipei se pregătesc să revină repede la locurile de muncă, pentru a le împărtăşi colegilor experienţa acumulată în Italia. "Poimâine voi fi la lucru. Vom împărtăşi toate cunoştinţele acumulate cu colegii noştri", a mai declarat medicul.

Pe secţiile de terapie intensivă...

Pe lângă dr. Alin Suciu, din echipa orădeană delegată timp de 18 zile la spitalul anti-COVID-19 din Lecco, lângă Milano, au mai făcut parte medicii Monica Dacz, tot de la UPU-SMURD, şi Dragoş Botea, precum şi asistenta medicală Angela Pop, ultimii doi angajați la secția ATI a Spitalului Județean.

Cadrele medicale orădene au lucrat cot la cot cu medicii italieni în secţiile de ATI ale spitalului îmbrăcaţi în costume de protecţie timp de opt ore pe zi, cu o pauză de doar câteva minute.

"Nu pot să spun că am făcut ceva extrem de dificil. Pot să spun, în schimb, că a fost extrem de impresionant momentul în care am reuşit să vorbim pentru prima dată cu oamenii care şi-au revenit din comă. (...) Pe parcursul şederii noastre am avut două decese, dar numărul persoanelor care şi-au reluat viaţa, care pot spune că s-au născut a doua oară, a fost mult mai mare", a declarat Suciu.

Teama este învinsă de cunoaștere”

Experienţa italiană a demonstrat că medicina orădeană foloseşte cele mai noi metode în tratarea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus.

"Există evident diferenţe de infrastructură (n.r. între sistemul medical italian şi cel românesc), există diferenţe în ceea ce priveşte numărul de personal medical, în schimb, ca manopere și proceduri terapeutice, folosim aceleaşi metode de tratare a pacienţilor", a spus Suciu.

În ciuda riscurilor la care orădenii s-au supus, experiența a meritat. "Teama face parte din viaţa oricărui om, dar teama este întotdeauna învinsă de pregătire şi de cunoaştere. Ţi-e teamă când nu ştii despre ce este vorba", a declarat doctorul.

Munca medicilor români a fost apreciată atât de colegii italieni, cât şi de localnici.

Alin Suciu a primit cadou de la un artist un tablou ce reproduce o clădire din Lecco pictată în alb şi negru, spre care două mâni întind o floare de un roșu aprins, reprezentând speranţa că viaţa italienilor va reveni la normal.

"Încep, încet, să îşi revină"

De altfel, dr. Monica Dacz a şi spus că, în ciuda pandemiei, Italia se pregăteşte să revină la viaţă. "Sunt plină de optimism şi am speranţa că o să trecem peste asta. Italienii încep, încet, să îşi revină, lucrurile încep să reintre în normal, cu toate că încă este carantină", a spus Dacz.

După două săptămâni în care şi-a împărţit timpul între munca în secţiile de terapie intensivă şi apartament, medicul şi-ar dori să cunoască Italia turistică din vremuri normale. "Sper că în curând lucrurile vor reintra la normal şi o să pot să mă întorc să vizitez locurile pe care din cauza carantinei n-am putut să le văd", a declarat Dacz.

În semn de recunoştinţă...

Gestul medicilor români care în perioada 7-24 aprilie au făcut parte din prima misiune medicală pentru a ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în Italia grav afectată de pandemie a fost bine primit în peninsulă.

În semn de recunoştinţă, Papa Francisc a donat pe 23 aprilie spitalului din Suceava, centrul epidemiei de coronavirus din România, cinci ventilatoare pulmonare, din care două de ultimă generaţie, 200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5.000 de măşti sanitare.

Materialele au ajuns în ţară sâmbătă, cu acelaşi transport aerian care a adus în ţară echipa celor 15 medici români la întoarcerea din Italia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Roger
Să-i mulțumești lui Bolojan și Carp
Postat 26 Aprilie 2020, 21:46 de Sandu2100
medici de valoare in Oradea
felicitari! ne bucuram sa vedem ca sunt medici oradeni capabili sa se ridice la nivelul profesional al celor din strainatate! ii respectam si ii pretuim.
Postat 26 Aprilie 2020, 21:11 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON