URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2020, 17:47

Medicii și asistenta din Oradea care au tratat în Italia pacienţi de COVID-19 au ajuns acasă: "Suntem bucuroşi că niciunul dintre noi nu a fost infectat" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele patru cadre medicale orădene care au tratat în Italia pacienţi de COVID-19 aflaţi în stare gravă au ajuns duminică acasă.

Misiune îndeplinită!

Specialiştii orădeni au ajuns pe Aeroportul Oradea duminică după-amiază, fiind aduşi cu elicopterul de la Cluj-Napoca, unde au aterizat cu avionul de la Bucureşti.

"Suntem bucuroşi că am ajuns acasă, suntem bucuroşi că misiunea a fost succes, suntem bucuroşi că niciunul dintre noi nu este infectat cu SARS-CoV-2", a declarat dr. Alin Suciu, de la UPU-SMURD Bihor.

Cele patru cadre medicale au fost testate împotriva infectării cu noul coronavirus, iar rezultatele au fost negative. "Am fost testaţi de două ori, atât la plecarea din Italia, cât şi la sosirea în ţară, în Bucureşti. Testele au ieşit negative, aşa că nu este nevoie să intrăm în carantină", a spus Suciu.

De altfel, membrii echipei se pregătesc să revină repede la locurile de muncă, pentru a le împărtăşi colegilor experienţa acumulată în Italia. "Poimâine voi fi la lucru. Vom împărtăşi toate cunoştinţele acumulate cu colegii noştri", a mai declarat medicul.

Pe secţiile de terapie intensivă...

Pe lângă dr. Alin Suciu, din echipa orădeană delegată timp de 18 zile la spitalul anti-COVID-19 din Lecco, lângă Milano, au mai făcut parte medicii Monica Dacz, tot de la UPU-SMURD, şi Dragoş Botea, precum şi asistenta medicală Angela Pop, ultimii doi angajați la secția ATI a Spitalului Județean.

Cadrele medicale orădene au lucrat cot la cot cu medicii italieni în secţiile de ATI ale spitalului îmbrăcaţi în costume de protecţie timp de opt ore pe zi, cu o pauză de doar câteva minute.

"Nu pot să spun că am făcut ceva extrem de dificil. Pot să spun, în schimb, că a fost extrem de impresionant momentul în care am reuşit să vorbim pentru prima dată cu oamenii care şi-au revenit din comă. (...) Pe parcursul şederii noastre am avut două decese, dar numărul persoanelor care şi-au reluat viaţa, care pot spune că s-au născut a doua oară, a fost mult mai mare", a declarat Suciu.

Teama este învinsă de cunoaștere”

Experienţa italiană a demonstrat că medicina orădeană foloseşte cele mai noi metode în tratarea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus.

"Există evident diferenţe de infrastructură (n.r. între sistemul medical italian şi cel românesc), există diferenţe în ceea ce priveşte numărul de personal medical, în schimb, ca manopere și proceduri terapeutice, folosim aceleaşi metode de tratare a pacienţilor", a spus Suciu.

În ciuda riscurilor la care orădenii s-au supus, experiența a meritat. "Teama face parte din viaţa oricărui om, dar teama este întotdeauna învinsă de pregătire şi de cunoaştere. Ţi-e teamă când nu ştii despre ce este vorba", a declarat doctorul.

Munca medicilor români a fost apreciată atât de colegii italieni, cât şi de localnici.

Alin Suciu a primit cadou de la un artist un tablou ce reproduce o clădire din Lecco pictată în alb şi negru, spre care două mâni întind o floare de un roșu aprins, reprezentând speranţa că viaţa italienilor va reveni la normal.

"Încep, încet, să îşi revină"

De altfel, dr. Monica Dacz a şi spus că, în ciuda pandemiei, Italia se pregăteşte să revină la viaţă. "Sunt plină de optimism şi am speranţa că o să trecem peste asta. Italienii încep, încet, să îşi revină, lucrurile încep să reintre în normal, cu toate că încă este carantină", a spus Dacz.

După două săptămâni în care şi-a împărţit timpul între munca în secţiile de terapie intensivă şi apartament, medicul şi-ar dori să cunoască Italia turistică din vremuri normale. "Sper că în curând lucrurile vor reintra la normal şi o să pot să mă întorc să vizitez locurile pe care din cauza carantinei n-am putut să le văd", a declarat Dacz.

În semn de recunoştinţă...

Gestul medicilor români care în perioada 7-24 aprilie au făcut parte din prima misiune medicală pentru a ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în Italia grav afectată de pandemie a fost bine primit în peninsulă.

În semn de recunoştinţă, Papa Francisc a donat pe 23 aprilie spitalului din Suceava, centrul epidemiei de coronavirus din România, cinci ventilatoare pulmonare, din care două de ultimă generaţie, 200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5.000 de măşti sanitare.

Materialele au ajuns în ţară sâmbătă, cu acelaşi transport aerian care a adus în ţară echipa celor 15 medici români la întoarcerea din Italia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Roger
Să-i mulțumești lui Bolojan și Carp
Postat 26 Aprilie 2020, 21:46 de Sandu2100
medici de valoare in Oradea
felicitari! ne bucuram sa vedem ca sunt medici oradeni capabili sa se ridice la nivelul profesional al celor din strainatate! ii respectam si ii pretuim.
Postat 26 Aprilie 2020, 21:11 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON