URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2011, 17:13

Medicii de la Spitalul Judeţean au făcut o demonstraţie de intervenţie pe cord cu angiograful

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au demonstrat, vineri, în prezenţa mai multor jurnalişti cum decurge o procedură de coronografie şi cateterism stâng, de diagnosticare. Intervenţia este des practicată de mai bine de un an de chirurgii spitalului, doar în 2011 fiind făcute 412 astfel de proceduri.

Pacienta căreia i-a fost făcută această intervenţie are 62 de ani şi prezenta simptome de angină instabilă. "Este vorba de o procedură standard de diagnostic, unde cu ajutorul angiografului se evidenţiază leziunile posibile pe arterele coronare. Se introduc catetere în inimă, în acest caz pe artera femurală, prin picior, şi se injectează o substanţă de contrast care permite filmarea clară a arterelor şi găsirea eventualelor leziuni", a explicat dr. Adrian Pop, unul dintre medicii care au efectuat intervenţia. Femeia era sub anestezie locală.

În cazul în care erau descoperite leziuni la nivelul arterelor coronare, medicii ar fi început procedura de implantare a unor stenturi (mici proteze) care ar fi dilatat vasul de sânge şi permis circularea sângelui. "Din fericire, pacienta nu are nicio leziune, aşadar simptomele sunt datorate altor cauze. Orice leziune pe arterele coronare înseamnă stop cardiac sau atac de cord", a spus dr. Vlad Babeş, după intervenţie.

Acesta a vorbit şi despre beneficiile acestei intervenţii cu ajutorul angiografului. "Primul avantaj este că pacienta nu a trebuit să se deplaseze la Cluj, Timişoara sau în străinătate pentru această intervenţie", a spus doctorul Babeş, care a precizat că la Spitalul Judeţean există patru medici specializaţi în procedurile cu angiograful.

Vineri, medicii Spitalului Judeţean au avut programate 7 intervenţii de implantare de stenturi pentru pacienţii deja diagnosticaţi cu leziuni pe arterele coronare. În 2010, au fost efectuate aproximativ 500 de astfel de proceduri, iar în 2011 numărul lor ajuns deja la 412. Costurile intervenţiilor de diagnosticare sunt suportate de Spitalul Judeţean, în timp ce implantarea de stenturi printr-o serie de programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Initiativa buna
Foarte buna initiativa si necesara ca sa se stie ce interventii se fac la Oradea.Ca la reclama negativa si carcoteli sunt buni multi.
Postat 17 Iulie 2011, 01:49 de Boom
Boi
Dragi cititori care aiti comentat negativ, sunteti niste BOI. 99% din relatarile din presa sunt aspecte negative despre sistemul medical romanesc, iar cand se scrie de bine, tot comentati negativ. La acest articol trebuiau comentarii de genul: Felicitari, Bravo, Multumim ect. Clar, sunteti niste BOI!
Postat 16 Iulie 2011, 14:47 de Rex
sa fim seriosi
In primul rand sunt stenturi nu stenduri,in al doilea nu ajunge o radiografie simpla ci trebuie tot o procedura de coronarografie pt. a depista stenturile.Fii atent sau atenta la cele scrise in articol ,era vorba de cazurile efectuate diagnostice simple + cazurile care au necesitat stentare.Asa ca daca taceai filozof ramaneai.
Postat 16 Iulie 2011, 00:38 de eu nu stiu
sa fim seriosi
In primul rand sunt stenturi nu stenduri,in al doilea nu ajunge o radiografie simpla ci trebuie tot o procedura de coronarografie pt. a depista stenturile.Fii atent sau atenta la cele scrise in articol ,era vorba de cazurile efectuate diagnostice simple + cazurile care au necesitate stentare.Asa ca daca taceai filozif ramaneai.
Postat 16 Iulie 2011, 00:35 de eu nu stiu
bravoooo
stim, totul e TEATRU de papusi dar prezentata adultilor nu copiilor asta e grav:)) NU SUNT FONDURII asa li se spun parintilor cum sunt banii pentru asa ceva! si ironie acum isi fac PUBLICITATE, fugiti de medici si ve ti trai asa caum vrea D-zeu :))) ce frica va e de moarte :))) eu nu pot sa inteleg viata voastra depinde numai de EL si Tine nu altii:))))))).
Postat 15 Iulie 2011, 22:30 de anca
minciuna!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sugestie: sa caute noul manager al Judeteanului fisele pacientilor care au "beneficiat" anul trecut de aceste interventii de implantare stenduri dupa care sa aduca pacientii sa le faca o radiografie sa se convinga si daca cele 500 de stenduri se afla implantate in pacienti (nu ma refer la procedurile afectuate la Judetean de medicii din alt centru medical din tara care pot fi numarate pe degete) . Dupa care sa caute si fisele din acest an. Surpriza va fi de proportii!!!!! Prietenii stiu de ce :-P
Postat 15 Iulie 2011, 20:09 de eu stiu :-P
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON