URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2019, 12:31

Medici la raport: Avocatul Poporului anchetează cazul pacienţilor plimbaţi degeaba din Beiuş la Oradea

Medici la raport: Avocatul Poporului anchetează cazul pacienţilor plimbaţi degeaba din Beiuş la Oradea CIFRELE VORBESC. Şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea (medalion), a ajuns la cuţite cu colegii din Spitalul Beiuş (foto) deoarece i-a dat de gol că adesea îşi trimit nejustificat pacienţii la Oradea. Registrele, însă, îi dau dreptate. În prima jumătate a acestui an, dintre cei 730 de bolnavi trimişi la Oradea din Beiuş, 414 au plecat acasă, iar 68 au fost retrimişi pentru internare la spitalul beiuşean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă în cazul Spitalului Municipal Beiuş după un articol al BIHOREANULUI ce dezvăluia că numeroase cazuri care puteau fi gestionate local au fost pasate la Oradea, pacienţii fiind obligaţi să facă, astfel, 120 de kilometri, chiar şi pentru afecţiuni banale.

Urmarea? Medicii beiuşeni s-au repezit să se răzbune pe şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, cel care a oferit publicaţiei cifre şi cazuri concrete de bolnavi plimbaţi degeaba, reclamându-l, pentru denigrare, la Colegiul Medicilor. "Foarte bine că au făcut sesizarea. Abia aştept ancheta", răspunde Borcea.

Ping-pong cu pacienţii...

BIHOREANUL a publicat articolul care a atras atenţia Avocatului Poporului, dator să apere drepturile cetăţeneşti în raport cu autorităţile şi instituţiile publice, la începutul lunii iunie, pornind de la cazul unui beiuşean în vârstă de 69 ani care, pe 1 iunie, într-o zi de sâmbătă, căzuse victimă unui accident rutier şi a suferit o fractură de gambă. 

Dus iniţial la Compartimentul Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal din Beiuş, bărbatul nu a fost tratat, fiind urcat din nou în Ambulanţă şi transportat la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Oradea, unde a primit îngrijiri medicale şi a fost trimis acasă.

Nu era defel singurul plimbat între spitale, după cum a aflat BIHOREANUL. Deşi CPU din Beiuş are trei medici şi alţi 4-5 doctori care fac gărzi, toţi plătiţi cu salarii de bază între 12.000 şi 17.000 lei, în anul 2017 au fost trimişi la Oradea, chiar şi pentru o beţie sau o simplă răceală, 1.670 pacienţi. 

Problema a fost discutată în ultimii doi ani de mai multe ori cu conducerea spitalului beiuşean, care a promis să ia măsuri, dar "tradiţia" a rămas neschimbată, ajungându-se ca în unele zile să trebuiască să fie trimise de la Oradea autospeciale de transport victime multiple, atât de mare fiind numărul de pacienţi. Într-un singur an, acest obicei al transferurilor a generat cheltuieli suplimentare de 500.000 lei pentru UPU şi un evident disconfort pentru pacienţi, după cum a explicat şeful UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea. 

... şi cu Constituţia

La scurt timp după publicarea articolului, pe 27 iunie, Avocatul Poporului notifica Spitalul Judeţean şi pe cel din Beiuş că s-a sesizat din oficiu şi face verificări pentru "o posibilă încălcare a articolului 34 din Constituţia României, privind dreptul la ocrotirea sănătăţii". 

Conducerile celor două unităţi au fost chemate să lămurească "toate aspectele semnalate în presă", solicitând să comunice numărul bolnavilor transferaţi de la Beiuş la Oradea în perioada ianuarie 2018 - iulie 2019, al celor retrimişi la Beiuş în aceeaşi perioadă, toate procedurile şi condiţiile în care se fac transferuri între unităţi, dar şi să ia "măsurile legale ce se impun" şi să informeze Biroul Teritorial Oradea al Avocatului Poporului despre aceste măsuri. 

Cu pâra la Colegiu

Până săptămâna trecută, cele două spitale nu au trimis Avocatului Poporului datele cerute. În loc de asta, consiliul medical al unităţii beiuşene şi-a găsit timp pentru a sesiza Colegiul Medicilor Bihor, forul care supraveghează modul în care medicii îşi exercită profesia, cerând să-l cerceteze pe şeful UPU-SMURD, Hadrian Borcea, fiindcă i-ar fi denigrat prin declaraţia dată BIHOREANULUI, încălcând astfel Codul deontologic. 

În sesizarea semnată de 13 medici şi înaintată Colegiului pe 20 august, doctorii beiuşeni afirmă că au făcut o verificare internă la Compartimentul Primiri Urgenţe, concluzionându-se că "informaţiile prezentate în presă de medicul şef UPU Oradea nu au susţinere reală şi argumentată". Potrivit documentului, în 2017 s-au prezentat la CPU Beiuş 14.855 persoane, din care au fost trimise la Oradea 1.530 de cazuri, nu 1.670, cum susţinuse dr. Borcea, din care doar 153 au fost returnate la Beiuş. În 2018, din 15.797 pacienţi ajunşi la CPU Beiuş, au fost trimişi la UPU Oradea 1.516 şi doar 237 întorşi la Beiuş. 

Ceea ce medicii au omis însă să consemneze în sesizare este că în unele cazuri pacienţii nici nu au mai intrat în triajul spitalului beiuşean, fiind "consultaţi" în ambulanţă şi trimişi direct la Oradea, fără să fi fost înregistraţi în scriptele locale. În plus, după cum arată registrele UPU Bihor, grosul pacienţilor "pasaţi" la Oradea se întorc acasă, nu la spitalul beiuşean, tocmai pentru că nu au o problemă gravă care să necesite o internare. În 2018, în această situaţie au fost 675 persoane, din care 43 copii. 

"Un atac" 

Contactată pentru a explica demersul, directorul medical al Spitalului Beiuş, dr. Monica Teaha (foto), susţine că, de fapt, plângerea către Colegiul Medicilor nu ar fi o reclamaţie, ci o invitaţie la... discuţie. "Vrem o discuţie, să cerem părerea Colegiului, care ne reprezintă, dacă e corect, colegial. Avem un Cod deontologic care trebuie respectat", spune Teaha, explicând că declaraţiile lui Borcea reprezintă "un atac asupra spitalului", fiindcă ar sugera că la Beiuş "nu se dă asistenţă medicală". 

"S-a sesizat şi Avocatul Poporului. Vă daţi seama? Nu suntem ca medicii din UPU, care sunt mulţi şi sunt cunoscuţi de pacienţi doar după titulatura de medic sau asistent medical, fără nume, fără nimic. Noi aici trăim într-o comunitate mică, în care toţi ne cunoaştem unul pe celălalt. Vă daţi seama în ce situaţie ne-a pus, ce efect a avut articolul asupra spitalului, asupra colegilor...", se plânge directoarea, refuzând însă să discute fondul problemei, pe motiv că... "chestiile astea nu se fac aşa cum a făcut dr. Borcea" şi că "vom discuta între noi".

Pe de altă parte, doctoriţa recunoaşte că spitalul din Beiuş "are anumite limite": "Noi suntem spital de categoria a lV-a, cu anumite limite, ceea ce nu se înţelege. Dacă se trimite un bolnav la Oradea, e pentru binele lui, nicidecum ca să-l plimbăm şi să-l trimită înapoi. Eu am statistica mea, datele mele, le-am pregătit pentru Avocatul Poporului. Dar astea sunt lucruri pe care le vom discuta în Colegiu", zice dr. Teaha, promiţând să furnizeze informaţii complete după finalizarea anchetei. 

Să se facă lumină!

Şeful UPU-SMURD Bihor are, la rându-i, propriile date, cifre şi rapoarte. Dr. Borcea susţine că toate informaţiile prezentate BIHOREANULUI sunt susţinute de acte medicale. 

"Nu înţeleg această sesizare, cu ce anume i-am denigrat pe cei din Beiuş. De 6-7 ani, m-am dus acolo aproape trimestrial, ca să găsim soluţii, totul pe banii şi pe timpul meu liber. Am făcut cu ei cursuri, în care am explicat protocoale, proceduri, ca să vadă că nu e greu. Dar nu se vrea. Abia aştept ancheta, să se facă lumină!", spune şeful UPU-SMURD Bihor. 

Oricare ar fi rezultatul anchetei, să sperăm că de câştigat vor avea pacienţii, pe care medicii îi vor trata mai cu atenţie. Măcar de teamă că BIHOREANUL o să-i ruşineze din nou...


PROBLEME
Un caz "dezgropat"

În sesizarea depusă la Colegiul Medicilor Bihor, şefului UPU-SMURD, lui Hadrian Borcea, i se impută şi o declaraţie de presă publicată cu 4 ani în urmă în cotidianul Crişana, despre cazul unui nou-născut prematur, decedat la câteva ore de la naştere în spitalul din Beiuş, după un stop cardio-respirator. 

Deşi puteau transfera copilul la Oradea, medicii beiuşeni nu au făcut-o, solicitând tardiv un echipaj de urgenţă. "Doamna doctor care o avea în grijă pe fetiţă nu a recunoscut stopul cardiac. Dispecerul de la 112 şi-a dat seama că fetiţa este în stop şi a trimis la caz Ambulanţa de la Beiuş", declarase dr. Borcea. 

Atât directorul de atunci al spitalului, Aurica Boitor, cât şi neonatologul Alina Cosma au respins acuzaţia de malpraxis, iar cazul a fost închis. Până acum, când Consiliul Medical al unităţii cere Colegiului Medicilor să aibă în vedere că "nu este pentru prima dată când domnul dr. Borcea denigrează în presă corpul medical al Spitalului Municipal Beiuş". 

"În acel caz, familia nu a depus reclamaţie la Colegiul Medicilor, ci a luat legătura cu ziarul, iar eu, când m-au sunat, le-am spus situaţia reală, care a şi fost consemnată. În plus, există înregistrările de la 112, care dovedesc acest lucru. Acum, dacă tot au "dezgropat" cazul, Colegiul Medicilor va trebui să deschidă o anchetă şi sper să iasă la lumină adevărul", spune dr. Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spitalul din Beius probabil cel mai groaznic spital din tara
Nu stiu unde sunt toti banii din spitalul din Beius deoarece de multe ori pacienții sunt rugați să aducă siringi si cele necesare, paturile au si saltelele au 50 de ani, băile ruginite, curățenie lasa de dorit, mâncarea este apa cu vegeta in conditiile in care bolnavii au mare nevoie de vitamine si mancare sănătoasă, angajații toti nervosi si aroganți ca si cum nu din banii nostri ai pacienților sunt platiti, iar anumite servicii care ar trebui sa fie gratuite nu întotdeauna sunt posibile daca pacienții nu plătesc extra. Pe lângă asta au avut un pacient adus acolo practic in comă, lovit de un polițist, iar interesul lor era sa ii faca analizele sa vada daca e drogat, plus poliția aștepta la usa . Ce sa spun o adunătură de corupti si hoti, acesta este spitalul din Beius. Toti angajați pe pile, nimeni nu lucrează acolo pentru ca isi iubesc meseria si vor sa ajute oameni.
Postat 08 Septembrie 2019, 00:14 de Binehai
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON