URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2020, 07:38

"Marţi" la procuror! Scandal în Justiţia din Bihor: cum s-a făcut praf dosarul frontieristului din Borş care scotea infractori din ţară

'Marţi' la procuror! Scandal în Justiţia din Bihor: cum s-a făcut praf dosarul frontieristului din Borş care scotea infractori din ţară FINAL DE POVESTE. Scăpat de acuzaţiile de corupţie, poliţistul de frontieră Marinel Marţi (medalion) s-a întors în PTF Borş, şi-a încasat sporurile restante, după care s-a pensionat în grabă, beneficiind de pensie de serviciu, ca orice slujbaş cinstit al statului, în vreme ce fostul său anchetator, Gheorghe Berce (foto), care l-a scăpat printre degete, a avansat la DNA
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţistul de frontieră Marinel Marţi şi complicele său, afaceristul orădean Sebastian Sabău, acuzaţi că ar fi înlesnit, contra cost, scoaterea din ţară prin Borş a unor minori şi chiar fugari condamnaţi, au scăpat de răspundere. Vina e a procurorului care i-a cercetat, după cum au explicat judecătorii când au exclus toate dovezile strânse în dosar, determinându-i în final pe anchetatori să-l claseze definitiv. 

BIHOREANUL vă prezintă povestea care pe de o parte a provocat, în premieră, o reacţie din partea Parchetului Bihor, de a-şi asuma gafa, iar pe de alta a declanşat un nou scandal în Justiţia locală. Căci pe un site patronat din umbră, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul frontieristului, îl acuză pe fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie, Alexandru Nuţiu, că s-ar fi implicat ilegal în anchetă, deturnând-o de la finul său de cununie, frontieristul Adrian Oros, indicat iniţial ca om de legătură al traficanţilor de persoane în Borş...

Filiera din Borş

Cazul are ca punct de pornire o anchetă de corupţie realizată în 2017 de procurorul Gheorghe Berce. Acesta a declanşat cercetări în baza denunţului unui bucureştean, Ionel Avram, care dezvăluia cum în anul 2014, soţia sa, condamnată la 17 ani pentru înşelăciune, a reuşit să fugă din ţară înainte să fie încarcerată, plătind 1.000 euro unui poliţist de frontieră din Borş, ca s-o lase să treacă graniţa fără să o evidenţieze în baza de date.

Sorina Gabriela Tăgârţă s-a făcut nevăzută, fiind dată în urmărire internaţională şi prinsă după un an în Germania. Din spatele gratiilor, pentru a-şi uşura situaţia, i-a cerut soţului să-i denunţe pe cei care au ajutat-o să plece. Bărbatul a susţinut că ea n-a fost singura persoană căreia i-a facilitat în acest mod fuga din ţară, trimiţând poliţiştilor de frontieră şi alţi clienţi atât în cursul anului 2015, cât şi pe 18 iulie 2017. 

Afacerea, a spus Avram, se derula prin intermediul unui prieten de-al său, care avea conexiunile necesare în PTF Borş: Sebastian Sabău, patronul unui service auto de la intrarea în Oradea, pe care îl cunoscuse în urmă cu un deceniu înainte în Anglia, unde au lucrat amândoi. 

Flagrant în Borş 

În dosarele de corupţie, potrivit legii, ancheta o desfăşoară procurorul, care poate delega anumite activităţi poliţiştilor. În acest caz, fiind vorba de angajaţi ai MAI, cei care s-au ocupat de investigaţii au fost actualul şi fostul şef al DGA Bihor, Răzvan Vesa şi Alexandru Nuţiu (foto), între timp pensionat.

Potrivit rechizitoriului întocmit în mai 2018, anchetatorii i-au vizat pe trei poliţişti de frontieră: Adrian Oros, Munteanu Matei şi Marinel Marţi, cel din urmă fiind reţinut şi inculpat alături de Sabău, după o controversată acţiune de prindere în flagrant realizată pe 5 noiembrie 2017 cu ajutorul denunţătorului Ionel Avram şi al unui investigator sub acoperire.

Investigatorul s-a dat drept fugar şi, împreună cu denunţătorul, i-a cerut ajutor lui Sabău pentru a pleca din ţară. Acesta i-a comunicat, apoi, că a "rezolvat" problema cu Marţi, care i-ar fi transmis preţul - 1.000 euro - iar investigatorul a acceptat târgul şi i-a dat banii. În aceeaşi seară, omul s-a prezentat la PTF Borş, unde poliţistul de frontieră îl aştepta, dirijându-l spre banda diplomatică, pe unde investigatorul a şi trecut în Ungaria. 

Marţi nu se afla la prima ispravă de acest gen. În 2004, i s-a mai reproşat că nu a verificat o persoană care a ieşit din ţară deşi fusese dată în consemn, iar în 2005 a fost cercetat în prealabil, fiindcă a lăsat să iasă o minoră fără să-i implementeze datele în sistemul informatic, fiind sancţionat cu... mustrare.

Dosar întors

Marinel Marţi şi Sebastian Sabău au şi fost trimişi în judecată, primul pentru două infracţiuni de luare de mită, iar afaceristul, care şi-a recunoscut faptele, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită. Dosarul nu a mai ajuns, însă, să se judece, fiind desfiinţat, după 2 ani de dezbateri, de judecătorii de Cameră preliminară din Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, care au invocat mai multe greşeli procedurale.

Pe de o parte, au spus magistraţii, procurorul Berce ar fi întocmit un rechizitoriu neclar, fără să indice când anume s-a consumat infracţiunea de mită imputată lui Marţi, adică momentul în care acesta ar fi acceptat şpaga, nici când şi sub ce formă l-a ajutat Sabău. Mai grav este, însă, că anchetatorul a încălcat Codul de procedură penală, omiţând să-l autorizeze ca şi colaborator pe denunţător, iar investigatorului să-i autorizeze participarea la flagrant. Pe româneşte, cei doi nu fuseseră acoperiţi de documentele obligatorii. 

Urmarea a fost catastrofală! Pe 18 iunie, Curtea a înlăturat din dosar înregistrările ambientale, audio şi video care fuseseră făcute, în parte, de către denunţător cu cei doi inculpaţi, dovedind implicarea lui Sabău şi Marţi în scoaterea ilegală a unor persoane din ţară. Judecătorii au eliminat, de asemenea, toate probele strânse în timpul flagrantului, considerând că nu au fost obţinute cu respectarea procedurii. Ca atare, rămaşi fără dovezi, procurorii au cerut restituirea cauzei, ca să-l poată reclădi. Însă cum probaţiunea se baza în principal pe aceste dovezi, pe 4 noiembrie a.c. au decis, previzibil, clasarea acuzaţiilor faţă de cei doi, constatând că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".

E abuz!

Scăpat, Marţi s-a întors în PTF Borş, apoi şi-a cerut de urgenţă pensionarea. Însă, în loc să se bucure de norocul care a dat peste el, fostul frontierist pozează în victimă pe reţelele de socializare, pretinzând că totul ar fi fost o înscenare, folosind ca argumente articole postate pe bihorjust.ro, un site neasumat la vedere, dar patronat din umbră de avocatul său, Răzvan Doseanu. Invocând documente din dosar, poliţiştii Nuţiu şi Vesa sunt acuzaţi de abuz şi ilegalităţi, fiind scoşi vinovaţi ei, nu procurorul, pentru soluţia de clasare. 

Argumentul? Adrian Oros, unul dintre frontieriştii bănuiţi că ar fi făcut parte din filiera care se ocupa de scoaterea fugarilor din ţară, este finul de cununie al lui Nuţiu, care ar fi dirijat cercetările în aşa fel încât să-l scape, chit că existau câteva indicii ce-i dovedeau implicarea: un schimb de mesaje pe Whatsapp cu Sabău, ulterior şterse, şi declaraţia în care Oros susţinea că fusese întrebat, prin acele mesaje, dacă poate să ajute la scoaterea unei minore din ţară, iar el a refuzat. 

Oros nu a fost cercetat pentru nedenunţarea infracţiunii, la fel cum n-a fost anchetat nici pentru bănuiala că a fost părtaş, asemenea lui Marţi, la scoaterea unor fugari din ţară. Nu că nu s-ar fi căutat dovezi, zic surse din anchetă. Dar între Sabău şi Oros a fost un singur apel, în vara lui 2017, iar la întâlnirea denunţătorului Avram cu Sabău, unde anchetatorii - care voiau să pregătească flagrantul - aşteptau venirea lui Oros, a apărut, de fapt, Marţi. Concluzia? Sabău apela la mai mulţi poliţişti de frontieră, care, însă, n-au mai fost prinşi. A "căzut" doar unul.

Mea culpa 

În timp ce poliţiştii DGA au ales să nu răspundă acuzaţiilor, în apărarea lor au sărit şefii Parchetului Bihor care, în premieră pentru instituţie, au trimis o replică sub semnătura prim-procurorului adjunct Dida Naghiu. În esenţă, Parchetul ia apărarea poliţiştilor anticorupţie, susţinând că vina pentru zădărnicirea cercetărilor aparţine "Ministerului Public, prin procurorul de caz", şi nu ofiţerilor DGA, cărora li se aduc "prejudicii grave de imagine". Asta, în condiţiile în care în cazurile de corupţie urmărirea penală se efectuează, obligatoriu, de către procuror, poliţiştii fiind doar delegaţi să facă anumite investigaţii "ca urmare a dispoziţiilor exprese ale procurorului". 

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Gheorghe Berce s-a declarat convins că ancheta sa a fost fără cusur, dar a refuzat să discute în detaliu, susţinând doar că este "dezamăgit" de reacţia foştilor săi colegi, care trimit informări fără să-i ceară măcar părerea. 

Altădată volubil şi deschis la discuţii, de data asta avocatul Răzvan Doseanu (foto) a refuzat să discute despre dezvăluirile făcute şi despre bănuielile că foloseşte propriul site ca instrument în strategia de apărare a clienţilor. Chit că, zic sursele BIHOREANULUI, la scurt timp după apariţia dezvăluirilor în dosarul "Marţi", la Parchetul Înaltei Curţi s-a înregistrat o cerere de strămutare a cauzei în care e anchetat controversatul afacerist Victor Micula, tot client al lui Doseanu, invocându-se, printre altele, tocmai relaţia de adversitate a avocatului cu organele de anchetă penală ale DGA. Ce coincidenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si asociatii
https://www.youtube.com/watch?v=Khoxc8J_GrA
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:02 de bunaziua-oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON