URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
24 Noiembrie 2020, 07:38

"Marţi" la procuror! Scandal în Justiţia din Bihor: cum s-a făcut praf dosarul frontieristului din Borş care scotea infractori din ţară

'Marţi' la procuror! Scandal în Justiţia din Bihor: cum s-a făcut praf dosarul frontieristului din Borş care scotea infractori din ţară FINAL DE POVESTE. Scăpat de acuzaţiile de corupţie, poliţistul de frontieră Marinel Marţi (medalion) s-a întors în PTF Borş, şi-a încasat sporurile restante, după care s-a pensionat în grabă, beneficiind de pensie de serviciu, ca orice slujbaş cinstit al statului, în vreme ce fostul său anchetator, Gheorghe Berce (foto), care l-a scăpat printre degete, a avansat la DNA
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţistul de frontieră Marinel Marţi şi complicele său, afaceristul orădean Sebastian Sabău, acuzaţi că ar fi înlesnit, contra cost, scoaterea din ţară prin Borş a unor minori şi chiar fugari condamnaţi, au scăpat de răspundere. Vina e a procurorului care i-a cercetat, după cum au explicat judecătorii când au exclus toate dovezile strânse în dosar, determinându-i în final pe anchetatori să-l claseze definitiv. 

BIHOREANUL vă prezintă povestea care pe de o parte a provocat, în premieră, o reacţie din partea Parchetului Bihor, de a-şi asuma gafa, iar pe de alta a declanşat un nou scandal în Justiţia locală. Căci pe un site patronat din umbră, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul frontieristului, îl acuză pe fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie, Alexandru Nuţiu, că s-ar fi implicat ilegal în anchetă, deturnând-o de la finul său de cununie, frontieristul Adrian Oros, indicat iniţial ca om de legătură al traficanţilor de persoane în Borş...

Filiera din Borş

Cazul are ca punct de pornire o anchetă de corupţie realizată în 2017 de procurorul Gheorghe Berce. Acesta a declanşat cercetări în baza denunţului unui bucureştean, Ionel Avram, care dezvăluia cum în anul 2014, soţia sa, condamnată la 17 ani pentru înşelăciune, a reuşit să fugă din ţară înainte să fie încarcerată, plătind 1.000 euro unui poliţist de frontieră din Borş, ca s-o lase să treacă graniţa fără să o evidenţieze în baza de date.

Sorina Gabriela Tăgârţă s-a făcut nevăzută, fiind dată în urmărire internaţională şi prinsă după un an în Germania. Din spatele gratiilor, pentru a-şi uşura situaţia, i-a cerut soţului să-i denunţe pe cei care au ajutat-o să plece. Bărbatul a susţinut că ea n-a fost singura persoană căreia i-a facilitat în acest mod fuga din ţară, trimiţând poliţiştilor de frontieră şi alţi clienţi atât în cursul anului 2015, cât şi pe 18 iulie 2017. 

Afacerea, a spus Avram, se derula prin intermediul unui prieten de-al său, care avea conexiunile necesare în PTF Borş: Sebastian Sabău, patronul unui service auto de la intrarea în Oradea, pe care îl cunoscuse în urmă cu un deceniu înainte în Anglia, unde au lucrat amândoi. 

Flagrant în Borş 

În dosarele de corupţie, potrivit legii, ancheta o desfăşoară procurorul, care poate delega anumite activităţi poliţiştilor. În acest caz, fiind vorba de angajaţi ai MAI, cei care s-au ocupat de investigaţii au fost actualul şi fostul şef al DGA Bihor, Răzvan Vesa şi Alexandru Nuţiu (foto), între timp pensionat.

Potrivit rechizitoriului întocmit în mai 2018, anchetatorii i-au vizat pe trei poliţişti de frontieră: Adrian Oros, Munteanu Matei şi Marinel Marţi, cel din urmă fiind reţinut şi inculpat alături de Sabău, după o controversată acţiune de prindere în flagrant realizată pe 5 noiembrie 2017 cu ajutorul denunţătorului Ionel Avram şi al unui investigator sub acoperire.

Investigatorul s-a dat drept fugar şi, împreună cu denunţătorul, i-a cerut ajutor lui Sabău pentru a pleca din ţară. Acesta i-a comunicat, apoi, că a "rezolvat" problema cu Marţi, care i-ar fi transmis preţul - 1.000 euro - iar investigatorul a acceptat târgul şi i-a dat banii. În aceeaşi seară, omul s-a prezentat la PTF Borş, unde poliţistul de frontieră îl aştepta, dirijându-l spre banda diplomatică, pe unde investigatorul a şi trecut în Ungaria. 

Marţi nu se afla la prima ispravă de acest gen. În 2004, i s-a mai reproşat că nu a verificat o persoană care a ieşit din ţară deşi fusese dată în consemn, iar în 2005 a fost cercetat în prealabil, fiindcă a lăsat să iasă o minoră fără să-i implementeze datele în sistemul informatic, fiind sancţionat cu... mustrare.

Dosar întors

Marinel Marţi şi Sebastian Sabău au şi fost trimişi în judecată, primul pentru două infracţiuni de luare de mită, iar afaceristul, care şi-a recunoscut faptele, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită. Dosarul nu a mai ajuns, însă, să se judece, fiind desfiinţat, după 2 ani de dezbateri, de judecătorii de Cameră preliminară din Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, care au invocat mai multe greşeli procedurale.

Pe de o parte, au spus magistraţii, procurorul Berce ar fi întocmit un rechizitoriu neclar, fără să indice când anume s-a consumat infracţiunea de mită imputată lui Marţi, adică momentul în care acesta ar fi acceptat şpaga, nici când şi sub ce formă l-a ajutat Sabău. Mai grav este, însă, că anchetatorul a încălcat Codul de procedură penală, omiţând să-l autorizeze ca şi colaborator pe denunţător, iar investigatorului să-i autorizeze participarea la flagrant. Pe româneşte, cei doi nu fuseseră acoperiţi de documentele obligatorii. 

Urmarea a fost catastrofală! Pe 18 iunie, Curtea a înlăturat din dosar înregistrările ambientale, audio şi video care fuseseră făcute, în parte, de către denunţător cu cei doi inculpaţi, dovedind implicarea lui Sabău şi Marţi în scoaterea ilegală a unor persoane din ţară. Judecătorii au eliminat, de asemenea, toate probele strânse în timpul flagrantului, considerând că nu au fost obţinute cu respectarea procedurii. Ca atare, rămaşi fără dovezi, procurorii au cerut restituirea cauzei, ca să-l poată reclădi. Însă cum probaţiunea se baza în principal pe aceste dovezi, pe 4 noiembrie a.c. au decis, previzibil, clasarea acuzaţiilor faţă de cei doi, constatând că "nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".

E abuz!

Scăpat, Marţi s-a întors în PTF Borş, apoi şi-a cerut de urgenţă pensionarea. Însă, în loc să se bucure de norocul care a dat peste el, fostul frontierist pozează în victimă pe reţelele de socializare, pretinzând că totul ar fi fost o înscenare, folosind ca argumente articole postate pe bihorjust.ro, un site neasumat la vedere, dar patronat din umbră de avocatul său, Răzvan Doseanu. Invocând documente din dosar, poliţiştii Nuţiu şi Vesa sunt acuzaţi de abuz şi ilegalităţi, fiind scoşi vinovaţi ei, nu procurorul, pentru soluţia de clasare. 

Argumentul? Adrian Oros, unul dintre frontieriştii bănuiţi că ar fi făcut parte din filiera care se ocupa de scoaterea fugarilor din ţară, este finul de cununie al lui Nuţiu, care ar fi dirijat cercetările în aşa fel încât să-l scape, chit că existau câteva indicii ce-i dovedeau implicarea: un schimb de mesaje pe Whatsapp cu Sabău, ulterior şterse, şi declaraţia în care Oros susţinea că fusese întrebat, prin acele mesaje, dacă poate să ajute la scoaterea unei minore din ţară, iar el a refuzat. 

Oros nu a fost cercetat pentru nedenunţarea infracţiunii, la fel cum n-a fost anchetat nici pentru bănuiala că a fost părtaş, asemenea lui Marţi, la scoaterea unor fugari din ţară. Nu că nu s-ar fi căutat dovezi, zic surse din anchetă. Dar între Sabău şi Oros a fost un singur apel, în vara lui 2017, iar la întâlnirea denunţătorului Avram cu Sabău, unde anchetatorii - care voiau să pregătească flagrantul - aşteptau venirea lui Oros, a apărut, de fapt, Marţi. Concluzia? Sabău apela la mai mulţi poliţişti de frontieră, care, însă, n-au mai fost prinşi. A "căzut" doar unul.

Mea culpa 

În timp ce poliţiştii DGA au ales să nu răspundă acuzaţiilor, în apărarea lor au sărit şefii Parchetului Bihor care, în premieră pentru instituţie, au trimis o replică sub semnătura prim-procurorului adjunct Dida Naghiu. În esenţă, Parchetul ia apărarea poliţiştilor anticorupţie, susţinând că vina pentru zădărnicirea cercetărilor aparţine "Ministerului Public, prin procurorul de caz", şi nu ofiţerilor DGA, cărora li se aduc "prejudicii grave de imagine". Asta, în condiţiile în care în cazurile de corupţie urmărirea penală se efectuează, obligatoriu, de către procuror, poliţiştii fiind doar delegaţi să facă anumite investigaţii "ca urmare a dispoziţiilor exprese ale procurorului". 

Contactat de BIHOREANUL, procurorul Gheorghe Berce s-a declarat convins că ancheta sa a fost fără cusur, dar a refuzat să discute în detaliu, susţinând doar că este "dezamăgit" de reacţia foştilor săi colegi, care trimit informări fără să-i ceară măcar părerea. 

Altădată volubil şi deschis la discuţii, de data asta avocatul Răzvan Doseanu (foto) a refuzat să discute despre dezvăluirile făcute şi despre bănuielile că foloseşte propriul site ca instrument în strategia de apărare a clienţilor. Chit că, zic sursele BIHOREANULUI, la scurt timp după apariţia dezvăluirilor în dosarul "Marţi", la Parchetul Înaltei Curţi s-a înregistrat o cerere de strămutare a cauzei în care e anchetat controversatul afacerist Victor Micula, tot client al lui Doseanu, invocându-se, printre altele, tocmai relaţia de adversitate a avocatului cu organele de anchetă penală ale DGA. Ce coincidenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si asociatii
https://www.youtube.com/watch?v=Khoxc8J_GrA
Postat 24 Noiembrie 2020, 13:02 de bunaziua-oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0172 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON