URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
23 Octombrie 2020, 11:07

Marţea neagră: Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro, inclusiv către orădeni!

Marţea neagră: Într-o singură zi, CEDO a condamnat România la despăgubiri de 15 milioane euro, inclusiv către orădeni! LA PLATĂ. Pentru 9 apartamente din centrul Oradiei confiscate abuziv în regimul comunist, statul a fost obligat acum de CEDO să achite foştilor proprietari despăgubiri de 513.000 euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victorie nesperată pentru proprietarii de imobile naţionalizate care se judecă de decenii cu Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Într-o singură zi, marţi, 29 septembrie, CEDO a admis un număr record de 103 reclamaţii, dispunând un termen de 3 luni pentru restituirea imobilelor ori, dacă acest lucru nu e posibil, plata unor despăgubiri.

Premiera o constituie însă faptul că instanţa de la Strasbourg nu a mai lăsat la latitudinea statului calculul despăgubirilor: a admis expertizele judiciare ale reclamanţilor şi a dispus daune la valoarea de piaţă actuală a imobilelor, la care a mai adăugat şi cheltuieli de judecată, iar în unele cazuri şi daune morale!

Totalul? 15,5 milioane euro, din care, după cum a descoperit BIHOREANUL, peste 500.000 euro revin unor proprietari de apartamente naţionalizate din centrul Oradiei, care se luptă de decenii să-şi reintre în drepturi...

Procese de decenii...

Fostă proprietară a unui apartament în Palatul Rimanoczy din Parcul Traian 1, o orădeancă stabilită în SUA are de recuperat de la Statul Român 38.000 euro, iar moştenitorii a patru apartamente dintr-o vilă de pe strada Armatei Române 18 au fost despăgubiţi cu 200.000 euro.

Vlad CiganCea mai mare sumă, de 275.000 euro, a fost acordată unei orădence, proprietare a două apartamente într-o casă din strada Roman Ciorogariu nr. 64 şi a altor două în imobilul din strada Mihai Eminescu 53. De altfel, femeia deţine un record revoltător: se luptă încă din 1996 pentru a-şi intra în drepturi, după cum a dezvăluit BIHOREANULUI avocatul ei, Vlad Cigan (foto). Când a început demersurile avea 51 ani, acum are 75.

Avocatul i-a preluat cazul în urmă cu 17 ani, în 2003, când orădeanca îşi epuizase toate căile legale, atât administrative, cât şi în Justiţie, pentru a-şi recăpăta imobilele. „În 1996 a cerut să i se restituie apartamentele în natură, solicitând şi ca acestea să nu se vândă până la soluţionarea cazului”, povesteşte Cigan.

Cu toate acestea, apartamentele au ajuns în proprietatea chiriaşilor, iar ei i s-a respins acţiunea, aşa că a deschis proces pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare. L-a pierdut şi pe acesta în 2003, când, printr-o decizie a Curţii de Apel Oradea, i s-a recunoscut dreptul de proprietate, dar i s-a respins definitiv cererea de anulare a vânzărilor.

Birocraţie de-o viaţă

Un an mai târziu, Cigan înainta în numele ei la CEDO acţiunea împotriva Statului Român, acuzând nerespectarea dreptului de proprietate. Procesul a fost suspendat în 2010, când Curtea de la Strasbourg a pronunţat o hotărâre pilot, impunând României ca, în termen de 18 luni de la data rămânerii definitive a soluţiei să pună în aplicare într-un termen rezonabil un mecanism funcțional de despăgubire a foștilor proprietari.

Ulterior s-a adoptat, într-adevăr, Legea 165/2013, prin asumare guvernamentală, care stabilea măsuri pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, dar nici până în prezent aceasta nu a determinat o despăgubire efectivă şi justă, spune Cigan, explicând că mecanismul birocratic e atât de anevoios încât mulţi proprietari mor cu dreptatea în mână.

Comisia locală analizează dosarul, îl trimite la Prefectură, aceasta face controlul de legalitate și fie sesizează instanța, dacă apreciază că nu este corectă dispoziția primarului, fie trimite dosarul la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Aici se fac alte verificări, care durează ani, ba chiar şi un deceniu, după cum a descoperit BIHOREANUL, care a găsit decizii emise luna trecută inclusiv în dosare din 2011!

Chiar şi aşa, birocraţia nu se termină aici, căci ANRP, prin Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, poate invalida dispoziția primarului și fostul proprietar nu mai primește nimic, sau poate să stabilească o valoare (de obicei, mult diminuată) a despăgubirilor, ce sunt achitate în 5 tranșe anuale. Iar pentru cei nemulţumiţi de decizie, urmează alţi ani de procese...

Statul, bun de plată

Prin urmare, mulţi dintre foştii proprietari de imobile confiscate de regimul comunist au continuat să-şi caute dreptatea la instanţa de la Strasbourg. În timp, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism ce supraveghează punerea în executare a hotărârilor Curții Europene, a cerut în mai multe rânduri României să transmită stadiul soluționării acestor dosare, ultima oară pe 31 mai 2019, însă Statul Român n-a avut nicio reacție. Ca atare, procesele s-au reluat, iar în acest an CEDO a pronunţat primele hotărâri, dispunând - în toate cazurile - condamnări la adresa României.

„Este o premieră”, explică avocatul Vlad Cigan. CEDO a decis că „ingerința gravă în dreptul reclamanților de a se bucura pașnic de bunurile lor” nu poate fi compensată prin simpla constatare a încălcării dreptului lor la proprietate şi a hotărât să acorde solicitanților despăgubiri. Şi asta nu oricum, ci la valoarea de piaţă a imobilelor şi a terenului aferent, valoare stabilită prin expertize judiciare so

licitate oamenilor în timpul procesului.

Scurt și la obiect

Concret, în cele 6 hotărâri pronunţate, CEDO a reproşat Statului Român că nu a prezentat vreun fapt ori vreun argument nou cu care să explice motivul pentru care nu a reuşit să despăgubească victimele regimului comunist nici după 30 de ani de la Revoluţie.

„Reclamanții au obținut decizii finale care recunosc ilegalitatea naționalizării de către stat a bunurilor lor imobile și dispun restituirea acestora. Până în prezent, aceste decizii nu au fost contestate sau anulate. Cu toate acestea, reclamanții nu au putut să recapete posesia bunurilor și nici să obțină despăgubiri pentru această privare de proprietate”, se precizează în hotărâri.

Ele stabilesc că s-a încălcat Convenţia europeană a drepturilor omului, care prevede că „orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale”, astfel că „statul pârât trebuie să restituie solicitanților, în termen de 3 luni, bunurile imobile”. În caz contrar, a dispus CEDO, statul e obligat să plătească solicitanților, în aceeași perioadă de 3 luni, sumele prevăzute ca despăgubiri, cheltuielile de judecată, daunele morale şi chiar impozitele pentru sumele obţinute.

Plătim şi gata

„Din punctul meu de vedere, situaţia este gravă. Oricâte guverne au fost, social-democrate, liberale, nu s-a rezolvat nimic şi continuăm să fim condamnați la plată”, spune pe bună dreptate avocatul Vlad Cigan, apreciind că hotărârile CEDO presupun nu doar executarea obligațiilor financiare, ci și luarea unor măsuri reparatorii eficiente pentru foştii proprietari.

Până acum, însă, reprezentanţii statului s-au limitat să plătească din bugetul public, adică din banii tuturor românilor, despăgubirile dispuse de Curtea Europeană pentru neglijenţa şi incompetenţa unor guverne, funcţionari şi magistraţi, fără să se întoarcă niciodată împotriva vinovaţilor, printr-o aşa numită acţiune în regres, care ar fi permis să recupereze măcar parţial paguba creată. Dar în toate este și un început...


DOSARIADA

Campioni la despăgubiri

Din 1998 şi până în prezent, România a plătit în total despăgubiri de 320 milioane de lei persoanelor care au câştigat procese la CEDO împotriva statului, cele mai multe daune fiind dispuse în 2010, în valoare de 48 milioane lei, în timp ce anul trecut valoarea acestora s-a cifrat la 24 milioane lei, potrivit unei informări din luna septembrie a Ministerului Finanţelor. Cele mai multe procese au vizat nerespectarea dreptului la proprietate, condițiile din penitenciare, nerespectarea dreptului la un proces echitabil sau durata excesivă a proceselor şi nerespectarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Într-un raport publicat în luna februarie, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atenţionează că 44% din condamnările CEDO din ultimul deceniu nu sunt încă implementate integral, căci, pe lângă despăgubirea financiară a victimei, statul a fost somat să ia şi măsuri de îndreptare a sistemelor care au generat respectivele nedreptăți. „Implementarea hotărârilor CEDO este importantă, deoarece repară neajunsuri sistemice, previne încălcarea drepturilor altor persoane şi contribuie la economisirea banilor pe care altfel statul este silit să-i plătească periodic pentru despăgubirea victimelor care obţin dreptatea de la CEDO”, susține APADOR-CH.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@ Sandu2100
Ok! Trebuie desemnati justitiei. Au date.
Postat 24 Octombrie 2020, 16:09 de scarbit
Scârbit
Pana sa vina Bolojan, altii și-au însușit prada
Postat 24 Octombrie 2020, 15:37 de Sandu2100
@ Sandu2100
E intrebare retorica? Toti functionarii publici care conduc institutii si chiar unii din cei care sunt pe liste la locale si generale au legatura cu astfel de subiecte. Chiar sunt actori principali sau cel putin secundari.
Postat 24 Octombrie 2020, 15:12 de scarbit
E o zi neagra ca fiecare zi
Zi neagra pentru istorie, zi fericita pentru cei care au primit dreptatea partial, dupa zeci de ani de zile negre. Dreptate nu va fi niciodata. Amintitiva doar cate cazuri de aplicare nedreapta a legii a semnalat Bihoreanul in decursul anilor cand pe vremea lui Filip si Krausz Andrei primaria Oradea facea ilegalitati grosolane. Justitia si structurile statului ia protejat pe toti. Azi toti sunt cu pensii speciale si averi colosale iar noi ceilalti platim impozite, taxe si mai nou amenzi de tot felul, sa acoperim golul facut. Se vor marii taxele si totul merge inainte. Nimic nu sa schimbat. Noi dezvaluiri de transferuri de teren din proprietatea statului catre primarie si apoi catre terti, noi demolari de imobile fie de stat fie private, noi retrocedari dubioase, noi schimburi de proprietati in special terenuri. Cazul Belina si Puiu Popovici exista la nivelul tuturor judetelor. Nimeni nu are curajul sa stopeze fenomenul. Structurile si justitia tot corupte raman sau schimbat doar actorii. Un actor nu poate schimba spectacolul.(nici macar daca este presedintele tarii)
Postat 24 Octombrie 2020, 15:03 de scarbit
Faza pe tara,urmeaza faza pe judet,apoi cea pe oras
Deci,statul roman va despagubi pe cei nedreptatiti,fiat justitia, apoi ,in mod firesc,se va indrepta impotriva celor care au comis abuzuri,nu au pus in aplicare sentinte etc.Vor imputa pensii,salarii,imobile.Sau,mai simplu,vor mari tva,taxe locale.Civilizat,fara scandal,democratic
Postat 24 Octombrie 2020, 14:24 de excalibur
CrisDumi @Pinonel
Ce legătură au Bobo-Birta cu ce comentați voi ???
Postat 24 Octombrie 2020, 12:34 de Sandu2100
După 2012 când instanța a dat ultima decizie, definitivă și irevocabilă ...
... privind recuperarea de către primăria condusă de Ilie Gavril Bolojan, a celor peste 30.000 mp de terenuri furate pur și simplu de la cei în drept, între 1996 și 2000, de către o haită întreagă de judecători, procurori, milițieni, avocați, directori de instituții, funcționari publici ai municipalității, etc, etc, edilii s-a făcut că a plouat pe acte și s-a inundat arhiva din subsolul primăriei. Fiind vorba de un prejudiciu de cca. 25.000.000 Euro, cam ce credeți că se va întâmpla ... când CEDO va da dreptate și foștilor deținători ai acestor terenuri. Va face plata, din buzunarul lui, Bolojan ca fost primar care avea obligația de a pune în executare suita de sentințe judecătorești? Cam de ce credeți că a fugit Ilie de la primărie? Nu cumva pentru că se anunțaseră deja niște scadențe, încă de la finalul anului trecut ?!?
Postat 24 Octombrie 2020, 11:11 de CrisDumi
In sfarsit dreptate!
Din pacate pentru foarte putini. Ceva despre tragerea la raspundere a vinovatilor?
Postat 24 Octombrie 2020, 09:20 de DaNu
?!
Oare birtinezul&gasca ce au de zis?! Au un oarecare ,,evaluator" de la ANEVAR care stabileste ce despagubire sa primeasca oradeanul care are ghinionul sa aiba casa la umbra unui bloc. Sa ne intelegem, intai a fost casa, apoi blocul. Cu ,,raportul de expertiza" vin la nefericit si-i propun o suma derizorie. Asa se face in Oradea regenerare urbana, furand de la cei care au. Sindromul Stockolm, victima isi voteaza calaul, masochistul si sadicul....
Postat 24 Octombrie 2020, 07:47 de pinonel
martea neagra pentru statul nesatul
Ziarul ar trebui sa se adreseze cititorului si nu statului (care este departe de statul de drept!). O fi zi neagra pentru stat. Dar trebuie sa dai inapoi ceea ce ai luat pe nedrept. Asa ca titlul articolului este total nepotrivit. Aceasta a fost cea mai frumoasa zi din viata acelora, care intr-un final si-au gasit dreptatea. Trist este ca Romania se face nu prima (si nu ultima) oara de rasul lumii cu justitia sa corupta si cu legile de restituire facute intentionat strambe. Ca sa nu mai vorbim despre despagubirile pe care statul este obligat sa le plateasca ... din banii nostri... Fara cuvinte...
Postat 23 Octombrie 2020, 18:02 de Lalala
Copii vs. Părinți ... !?!
Vlad Cigan a spălat astfel păcatele părinților !?! Cine și ce au fost aceștia? Mama ... judecător la Curtea de Apel și vicepreședinte al acesteia vreo două decenii, adică fix instanța care nu a oferit păgubiților posibitatea de a reintra în propriile case, nici măcar în ziua de azi când au trecut mai bine de 72 de ani de la naționalizare !?! Tatăl ... maior de Securitate trecut în rezervă în perioada comunistă, când toate aceste imobile naționalizate au intrat în posesia "nomenclaturii" pe lângă s-a regăsit după '90, devenit apoi avocat al Baroului și apărător al multor "foști" care erau beneficiari ai unui sistem rapace, care a permis scoaterea peste noapte a proprietarilor din propriile case !?! Așadar, unii copii ajung să întoarcă "roata" ... dezumflată și strâmbată de părinți.
Postat 23 Octombrie 2020, 17:57 de CrisDumi
Eh
nu e nici o zi neagra e rezultatul junglei administrative din jurul retrocedarilor. toti vin cu pretentii de pe vremea lui bogdan descalecatorul si a lu ladislau intemeietorul. (...) 500 de mii de euro sunt o suma de kkt, dati-le banii si sa nu mai auzim de ei.
Postat 23 Octombrie 2020, 16:17 de nihil
??,
De ce e zi neagră dacă unele persoane sunt despăgubite după ce statul le-a confiscat bunuri? Oare dacă autorul articolului ar fi făcut parte din rândul acestora, ar mai fi pus acest titlu?
Postat 23 Octombrie 2020, 13:42 de Buitre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON