URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2017, 14:56

Marş pentru viaţă: Coaliţia pentru Familie crede că va scoate sâmbătă în stradă 10.000 de bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coaliţia pentru Familie îi invită pe bihoreni, sâmbătă, la Marşul pentru viaţă, o adunare publică menită să le arate parlamentarilor că românii îşi doresc modificarea Constituţiei aşa încât căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, demers pentru care ONG-ul a adunat încă de anul trecut peste 3 milioane de semnături.

Potrivit coordonatorului Daniel Burtic, la manifestarea programată să înceapă sâmbătă, de la ora 16, în Piaţa Unirii, sunt aşteptaţi cel puţin 10.000 de bihoreni. "Vom avea o fanfară cu aproximativ 150 de instrumente, un cor, o lansare de baloane la final pentru care am pregătit 1.400 de baloane albe", a declarat Burtic, joi, într-o conferinţă de presă.

În jurul orei 17.30, toţi participanţii vor porni în marş spre Maternitate, pe traseul Piaţa Unirii – str. Traian Moşoiu – Centrul Civic (unde, în faţa Catedralei Ortodoxe, se va face o scurtă rugăciune) – Calea Clujului, până la Maternitatea Oradea. Organizatorii au ales să meargă spre Maternitate în semn de respect şi felicitare pentru tinerele mămici, care promovează familia ca uniunea dintre un bărbat şi femeie prin faptul că dau viaţă.

Manifestări similare vor avea loc în 285 de oraşe din ţară, organizatorii explicând că data de 25 martie nu a fost aleasă întâmplător. În această zi, creştinii celebrează Bunavestire, adică momentul în care Fecioara Maria a aflat că îl va naşte pe Pruncul Iisus. De asemenea, ora 16 a fost aleasă tot pentru a maximiza numărul de participanţi, care vor fi, în cea mai mare măsură, creştini care dimineaţa merg la slujbele religioase.

Burtic a mai anunţat că la acţiunea din Oradea va participa inclusiv preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu. De altfel, organizatorii se aşteaptă ca la Oradea să fie un număr record de participanţi, în comparaţie cu alte oraşe din ţară, întrucât, în toamna anului trecut, un miting similar a reunit, în Piaţa Unirii, peste 10.000 de participanţi, după estimările Coaliţiei.

La conferinţa de presă susţinută joi au fost prezenţi în faţa jurnaliştilor mai mulţi orădeni, voluntari ai Coaliţiei, care şi-au mărturisit motivele pentru care îşi doresc ca familia să fie definită ca o uniune între bărbat şi femeie, nu între soţi. De pildă, Raluca Manciu, prezentată ca o "tânără mamă", a spus că vrea să-şi crească copilul într-o lume cu legi clare, care nu lasă loc de interpretări.

În aceeaşi conferinţă, reprezentanţii Coaliţiei le-au prezentat jurnaliştilor o copie a protocoalelor încheiate de ONG cu PSD, PNL şi ALDE, semnate în noiembrie 2016, deci înainte de alegerile parlamentare. Toate cele trei partide şi-au asumat atunci să susţină modificarea Constituţiei şi legea privind organizarea referendumului de revizuire, astfel încât acesta să aibă loc în aprilie 2017. Deşi timpul este scurt, membrii Coaliţiei cred că acest deziderat încă poate fi atins.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@WinDos
Bre....cei de la rezist au facut ca tu si alti idioti sa poate elucubra aici in voie. In loc sa fiti la balamuc. Aia ce se vor prezenta duminica sunt neaosii crestini ( sau neo) pupatori de oase, cu creierul spalat, latrand furibund impotriva a ceva ce nu vor intelege niciodata. Pricepi bre cum sta treaba ?
Postat 24 Martie 2017, 17:36 de elev
Numai 10.000?!
Citez o situatie relatata de Adevarul, e vorba despre Constanta. Dar va veti da seama ca situatia e aceeasi peste tot! A fost un taraboi imens pt acordurile dintre sri-dna, finante-dna, etc, etc. Nimeni nu vorbeste despre acordul dintre biserica si ministerul educatiei. ,,Ministerul Educaţiei nu susţine demersul Bisericii de a chema profesorii, inspectorii şcolari, elevii şi pe părinţii acestora la marşul împotriva avortului care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. „Vom comunica inspectoratului să nu dea curs adresei”, a subliniat secretarul de stat Gigel Paraschiv. Inspectoratele şcolare sunt subordonate şi patriarhiei, nu numai ministerul educaţiei(!!!), susţine însă biserica. Arhiepiscopia Tomisului a cerut inspectoratului scolar Constanţa să „invite” toţi profesorii de religie din oraşul Constanţa la evenimentul „marşul pentru viaţă”, manifest împotriva avorturilor, organizat duminică împreună cu biserica ortodoxă română. Mai mult, dascălii sunt obligaţi să informeze elevii şi părinţii cu privire la acest eveniment. Potrivit unei adrese din 20 martie, şi inspectoratul scolar are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în Constanţa. Asta în baza unui protocol semnat între biserica ortodoxa şi ministerul educaţiei şi care prevede că inspectoratele scolare ar fi subordonate ambelor instituţii!!!!" Asa ca in asemenea conditii sa strangi ,,numai" 10.000 de populeni, mari si mici, denota lene si neimplicare atat din partea popimii cat si din partea dascalilor!
Postat 24 Martie 2017, 17:22 de pinonel
Mare parte dintre ei vor fi cei de la #rezist !?!
Adica, vreo 300 de descreierati, care vor trage insistent de rude si prieteni, ca sa meraga cu ei si sa nu se faca de rusine in fata spectatorilor !?!
Postat 24 Martie 2017, 06:59 de WinDos
Spirit olimpic
"Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine." (Pierre de Coubertin) Sambata, sportivii vor participa la batalia impotriva barbutului, sa nu devina sport olimpic. Citius, altius, fortius!
Postat 23 Martie 2017, 23:52 de User anonimizat
LEUL ?
Burtic ? Burticii sunt...NEO ! Cu unii Burtici ( moralitatea pogorata pe pamant ) am avut probleme aproape...penale ! Ma rog, chestiile erau atat de evidente incat au cedt !
Postat 23 Martie 2017, 22:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON