URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
11 Octombrie 2019, 08:00

Mariana, spune drept! PSD-ista Mariana Blaga din Consiliul Local Oradea s-a dat avocată, dar nu e!

Mariana, spune drept! PSD-ista Mariana Blaga din Consiliul Local Oradea s-a dat avocată, dar nu e! MINCIUNA ALTORA. Ajunsă consilier local în Oradea după decesul colegei de partid Adelina Coste, Mariana Blaga (foto) a fost prezentată de la început de colegii de partid drept avocată, inclusiv în conferinţele de presă. "Ei au spus că sunt avocat, nu eu", pretinde acum femeia, neavând vreo explicaţie pentru faptul că nu i-a contrazis niciodată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caz neobişnuit în Oradea, unde un ales din Consiliul Local a ajuns suspect într-un dosar penal la reclamaţia unor... judecători.

Mariana Blaga, consilier municipal PSD, a fost acuzată că s-a dat drept avocată, ba chiar a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un client implicat într-un proces civil, folosindu-se de acte măsluite purtând antetul Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi pe cel al Baroului Bucureşti.

Deşi aveau toate dovezile că este vinovată şi ar fi avut argumente s-o trimită în faţa instanţei, procurorii au decis că faptele PSD-istei sunt prea mărunte ca să cheltuie banii statului şi timpul judecătorilor cu un eventual proces!

Proces cu belele

Neobişnuitul caz a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea în urmă cu doi ani, pe 3 februarie 2017, ca urmare a unei sesizări înaintate de Secţia civilă a Judecătoriei. Magistraţii susţineau că, în timpul unui proces civil, Mariana Blaga, tocmai propulsată consilier municipal pe listele PSD, a depus la dosarul cauzei o împuternicire avocaţială şi un contract de asistenţă juridică care atesta că era avocat, deşi numele ei nu apărea pe Tabloul Avocaţilor înscrişi în Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), singurul document oficial care atestă o asemenea calitate.

Câteva luni mai târziu, pe 25 octombrie, Baroul Bucureşti înainta propria plângere penală pe numele consilierei PSD, pe marginea aceluiaşi proces în care aceasta s-a pretins avocată, după ce s-a descoperit că în documentele depuse la Judecătoria Oradea Blaga indicase că făcea parte din Baroul din Capitală. De astă dată, acuzaţiile erau numeroase: pe lângă exercitarea fără drept a unei profesii, Blaga era reclamată şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, din cauza înscrisurilor măsluite, dar şi pentru înşelăciune, fiindcă şi-a păcălit clientul.

A picat în serie

BIHOREANUL a descoperit că sesizările erau întemeiate. Absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii Oradea, Mariana Blaga a încercat să intre în avocatură de mai multe ori, dar a picat examenele, ultima dată chiar în această vară, când a fost respinsă din pricina notelor prea mici obţinute la concursul pentru accederea în Baroul Bihor.

Cu toate acestea, deşi aveau toate dovezile că femeia a încălcat legea, procurorii Parchetului Oradea i-au găsit o serie de circumstanţe atenuante, iar pe 25 martie a.c. au decis să claseze dosarul pentru acuzaţiile de înşelăciune, fals şi uz de fals, precum şi să renunţe la urmărirea penală pentru învinuirea de exercitare fără drept a profesiei de avocat.

Motivul? Potrivit ordonanţei procurorilor, Blaga şi-a indus în eroare clientul deoarece, la rându-i, ar fi fost în eroare...

O ţeapă nevinovată

Femeia şi-a convins anchetatorii că a fost membră în celebrul Barou Bota, creat de hunedoreanul Pompiliu Bota în paralel cu organizaţia oficială a avocaţilor, şi, culmea, cu aceeaşi denumire - Uniunea Naţională a Barourilor din România - tocmai pentru a fi greu de diferenţiat, dar declarat ilegal în 2015. Tot de aici, spunea Blaga, a primit şi tipizatele cu antetul UNBR şi cu cel al Baroului Bucureşti, neştiind că baroul "paralel" este scos în afara legii şi că se foloseşte fără drept de însemnele UNBR.

"Suspecta a considerat că au fost legal întocmite, având convingerea fermă că baroul din care a făcut parte a fost legal constituit. Dacă ar fi ştiut că acestea nu erau legal emise, nu le-ar fi folosit, astfel că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, lipsind intenţia", i-au luat apărarea procurorii.

În plus, nici fapta de înşelăciune n-ar sta în picioare fiindcă "nu există inducere în eroare", din moment ce nu ea a încercat să-şi îmbrobodească clientul, ci acesta din urmă a apelat la ajutorul ei. "În conţinutul normei de incriminare a infracţiunii de înşelăciune se prevede noţiunea producerii unei pagube or, în cazul de faţă, nu există prejudiciu", se mai precizează în ordonanţă. Asta pentru că, potrivit suspectei, fostul client, cel înşelat, "nu doreşte să se constituie ca parte civilă în cauză".

Prea multă cheltuială

Referitor la acuza că a exercitat fără drept profesia de avocat, anchetatorii susţin că infracţiunea comisă de Blaga, pedepsită cu închisoare de la 3 luni până la 1 an sau amendă, nu merită supusă atenţiei instanţei.

Deşi fapta a fost comisă de un demnitar, consilier local în funcţie, procurorii au considerat că femeia "a adus o atingere minimă valorilor sociale", iar modul şi mijloacele comiterii "nu sunt de natură să imprime o periculozitate deosebită". În plus, un proces penal ar presupune administrarea unui amplu probatoriu, tergiversarea cauzei, cheltuieli suplimentare şi mobilizarea de resurse umane şi financiare.

"Având în vedere toate aceste criterii, astfel cum au fost analizate în ansamblu, apreciez că, prin conţinutul său concret, fapta a adus atingere minimă valorilor sociale apărate de legea penală, motiv pentru care lipseşte interesul public în urmărirea acesteia", se arată în document. Pe româneşte, deşi PSD-ista este în mod cert o escroacă, dovedirea şi pedepsirea ei ar presupune un efort mult prea mare...

Justiţie cu sperieturi

De ce le-au trebuit procurorilor doi ani să ajungă la o asemenea concluzie, ordonanţa Parchetului Oradea nu mai spune. Cert e că soluţia a fost atacată în instanţă de Baroul Bucureşti, prin decanul Ion Dragne, dar şi de fosta clientă a femeii (deci nici ea nu a gustat înşelăciunea), care au cerut ca Mariana Blaga să fie trasă la răspundere penală.

Procesul s-a încheiat luna trecută, pe 26 septembrie,  instanţa menţinând soluţia procurorilor are au decis să renunţe la caz pe motiv de "economie". Potrivit soluţiei Judecătoriei Oradea, definitivă, decizia a fost întemeiată, căci în acest caz "rolul educativ al procesului penal este atins prin parcurgerea fazei procesuale a urmăririi penale, nefiind necesară parcurgerea fazei de judecată".

Pe româneşte, pentru Blaga a fost o "pedeapsă" suficient de mare faptul că a dat cu subsemnatul în faţa procurorilor. Un fel de administrare a justiţiei doar prin... sperieturi


DACĂ NU E ŞI FUDUL...
Mariana merge mai departe!

Deşi în timpul anchetei a pretins că a practicat avocatura în ilegalitate doar pentru că s-ar fi aflat "în eroare", Mariana Blaga a continuat să se fălească cu profesia ei şi după ce a ajuns cercetată, atât în conferinţele de presă ale partidului, cât şi chiar în Consiliul Local, unde a fost cooptată ca membră a Comisiei juridice. Mai mult, femeia oferă inclusiv în prezent "servicii de avocatură", nu personal, ce-i drept, ci prin firma pe care o deţine, Blamanel SRL.

Contactată de BIHOREANUL, Blaga susţine că a suferit din cauza unei neînţelegeri. "Am fost victima unui coleg avocat. Eu am fost înscrisă în Baroul Bota, ei mi-au dat toate formularele. Dar am fost la un singur proces, atât. Acum sunt consilier juridic", susţine femeia, care se jură că numai "din greşeală" a omis să elimine din serviciile oferite de firma sa pe cele de avocatură. "Poate că mai apare pe internet, am uitat să scot", pretinde ea. Până la urmă, de ce să le mai scoată? Oricum, şi magistraţii zic că nu-i mare brânză...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Smecheru
Buna ziua Am observat ca toata lumea LOVESTE si IMPRASTIE cu noroi in doamna Blaga. Dar inainte de toate sa nu uitam ca doamna este OM si MAMA. Inainte sa lovim ar fi bine sa ne documentam si sa citim dosarul si dupa aceea sa aducem acuzatii. Oare de ce a aparut acest articol dupa ce doamna a sustinut examenul de avocat si NU INAINTE???? Oare de ce unii asa zisi OAMENI care au fist sustinuti si ajutati in viata de aceasta doamna au UITAT TOT CRED si sustin ca cine este fara de pacat sa arunce piatra PRIMUL..... Pacat
Postat 15 Octombrie 2019, 12:20 de Smecheru
Suedezul
Da! Nu o pedepsiti! Astazi avocata,mine doctorita,poimine ministru de finante,raspoimine parlamentara europeana.Si, avem noi, si voi, probleme cu incompetenta unei mitomane producatore,manipulata de unul, sau mai multi trintori pesti. Dupa ce stiu ,clanul "doamnei avocata" este format de membri din tote falangele,PSD,PNL si PRO Romania.Toti SPAGARI corupti care fac orce, pentru pozitie sociala si venit personal economic.
Postat 14 Octombrie 2019, 22:27 de Suedezul
manechina,nu avocata
Doamna e cam dura .De asta te-a "imbratisat"PSD.Bine,mai mult Mang.Nu ai nevoie de sot,de copil,doar de partid.
Postat 11 Octombrie 2019, 20:54 de firtatraian
numai erori face blonda
Dar ce poza de piți!intr-adevar pare doamna o adevarata avocata....de pe legheleleu...instabila si in familie si in minciuni.
Postat 11 Octombrie 2019, 20:44 de omulet545
ne-au napădit blondele!
Blondă la aeroport,blondă în barou....un singur lucru aveti în comun:n gaura fundului,ce partidul care va sustine...cu voi au pierdut voturile...cu destepte ca voi!
Postat 11 Octombrie 2019, 20:24 de onuta
Paiul din ochiul psd dar barna din ochiul pnl?
Da Popa Liviu ce a fabricat dosare distrugand si fabricand probe la fel si carp ce a fabricat certificate medico legale prin trafic de influenta la organele abilitate de ce nu se ancheteaza?Apar acusi toate doar sa se indrepte institutiile statului....dupa 30 ani(de bleaga vasile).
Postat 11 Octombrie 2019, 09:18 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON