URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2017, 13:19

Marea eliberare: 33 de tâlhari, hoţi, bătăuşi și traficanți de carne vie vor să iasă mai repede din Penitenciarul Oradea

Marea eliberare: 33 de tâlhari, hoţi, bătăuşi și traficanți de carne vie vor să iasă mai repede din Penitenciarul Oradea PLOŞNIŢE LA CEDO. Condiţiile necorespunzătoare din Penitenciarul Oradea au fost reclamate de mai mulţi deţinuţi la CEDO. Ioan Poenar, un preot hunedorean client al DNA, arestat în 2015 într-un dosar de evaziune fiscală, a strâns într-un borcan ploşniţele care l-au "vampirizat" de-a lungul şederii în celulă ca să le trimită judecătorilor europeni, drept dovadă a mizeriei de care a avut parte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o singură zi, trei puşcăriaşi au fost eliberaţi şi alţi 33 au primit avizul Comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Oradea, astfel că ar putea ieşi şi ei din închisoare ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu, care oferă deţinuţilor 6 "zile câştig" pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare.

Este vorba despre tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie, majoritatea recidivişti sau cu antecedente penale, care, cu zilele primite cadou adunate la perioada ispăşită deja, au executat fracţia obligatorie şi, cu voia judecătorilor, ar putea ieşi înainte de termen...

Zile contra metri pătraţi

Intrată în vigoare în 19 octombrie, Legea 169/2017 se aplică oricărui deţinut sau arestat care a fost ţinut în condiţii necorespunzătoare începând din 2012. Conform actului normativ, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/persoană, lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat, lipsa normelor sanitare de bază şi a cerinţelor de igienă, existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Pentru fiecare 30 de zile petrecute în astfel de condiţii, deţinuţii beneficiază de încă 6 "zile câştig", care se scad din pedeapsă. Altfel spus, la 5 ani de detenţie, un puşcăriaş îşi poate reduce pedeapsa cu un an!

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-au plâns de la început că actul normativ nu e suficient de clar: "Modul de calcul este incert, procedura de punere în libertate nu e clară, apar erori în evidenţa executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient".

O lege pentru toţi

De ce atâtea temeri? Fiindcă legea este favorabilă nu doar pentru deţinuţii care, prin acest "bonus", îşi execută pedepsele până la capăt, ci şi pentru cei care, cu "zilele câştig" adunate la perioada ispăşită deja, ajung la fracţia obligatorie ce le permite să ceară liberarea condiţionată. E vorba de două treimi din pedeapsă în cazul celor condamnaţi până la 10 ani şi trei pătrimi în cazul celor cu pedepse mai mari.

Aceştia se pot prezenta în faţa Comisiei de liberare condiţionată de la nivelul penitenciarului, condusă de un judecător delegat, care, dacă e de părere că "au dat dovadă de îndreptare", trimite solicitarea în faţa instanţei, unde se ia decizia finală, şi anume că pot fi puşi în libertate ori că trebuie să mai rămână după gratii.

Din cei 34 de deţinuţi din Penitenciarul Oradea ajunşi în această situaţie, unul singur a fost respins de Comisie. Este vorba despre un bărbat din Diosig trimis după gratii pentru 25 de ani, în 2000, pentru omor, după ce şi-a ucis victima cu o şurubelniţă!

O lume pestriţă

Între cei care au primit avizul Comisiei se află tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie. Ca de pildă un orădean condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru că a coordonat o reţea de falsificatori de carduri care a provocat o pagubă de 300.000 euro după ce a golit conturile unor cetăţeni americani şi a cheltuit banii pe droguri, haine şi bijuterii.

Un altul e un bărbat din Tinca, condamnat la 8 ani şi 7 luni de închisoare după ce, în 2010, a încercat să violeze o tânără din Oradea, iar pentru că a fost prea beat ca să-şi ducă fapta până la capăt, a tâlhărit-o şi a bătut-o atât de rău, încât fata a ajuns la spital. Alt puşcăriaş care se vrea afară e un orădean care s-a ales cu 5 ani şi 6 luni în 2015, după ce, împreună cu alţi cinci indivizi, a racolat peste 30 de oameni pentru muncă în Spania, unde aceştia au fost ţinuţi în condiţii inumane, câte 10-12 într-o cameră, şi obligaţi să muncească zi lumină, fără plată ori hrană.

Decizie cu risc

"Pentru toţi cei 33 de deţinuţi, Comisia de liberare condiţionată a sesizat Judecătoria Oradea. Instanţa va stabili dacă respectivii condamnaţi îndeplinesc condiţiile de punere în libertate", a declarat inspectorul principal Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului.

Iar decizia nu e una uşoară, având în vedere că majoritatea sunt cu antecedente penale sau recidivişti şi, deci, e foarte posibil să o comită din nou. Cum e şi cazul lui Petru Hera Cristea, celebrul violator în serie care, după ce a fost liberat condiţionat pentru a patra oară, cu un an mai devreme decât ar fi trebuit, a încercat să-şi siluiască propria mamă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trăiască UE
.. vor striga violatorii și borfașii ieșind pe porțile închisorii! De-acolo vin normele astea cu cubajul celulei și alte tâmpenii aplicate cu sârg de către lacheii noștri guvernanți.
Postat 30 Octombrie 2017, 14:18 de Oarecine
Multumim
Mii de multumiri psd,multumim si pt tine toader.
Postat 30 Octombrie 2017, 13:40 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON