Prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ionel Avrigeanu şi primarul comunei Tinca Teodor Costea, împreună cu responsabilul Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare la Bucureşti, Hossein Mokry, şi Max Vincent, consilier delegat pentru cooperare şi solidaritate internaţională al Metropolei Lyon, au semnat miercuri, la sediul Prefecturii Bihor, un acord local între instituţia franceză şi judeţul Bihor, pentru "fluidizarea întoarcerii şi reinserţiei familiilor voluntare de cetăţeni români care locuiesc în una din colectivităţile locale franceze".
Mai pe româneşte, acordul – parte a unei înţelegeri convenite la nivelul guvernelor de la Paris şi Bucureşti în 2012 – are ca scop facilitarea repatrierii ţiganilor din Bihor stabiliţi în Zona Metropolitană Lyon, preferată mai ales de romii din comuna Tinca, prin finanţarea celei mai mari părţi a cheltuielilor ce vor trebui făcute în cadrul operaţiunilor.
Evident, obiectivul a fost prezentat în termeni diplomatici de reprezentantul OFFI la Bucureşti, care a declarat, înaintea semnării acordului, că "intervenţia acestei instituţii (...) constă în susţinerea eforturilor statului român şi a autorităţilor din judeţul Bihor în lupta împotriva sărăciei, a discriminărilor, pentru integrarea populaţiilor marginalizate şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor în dificultate".
Concret, potrivit spuselor lui Hossein Mokry, acordul permite "pregătirea reinserţiei familiilor în mediul lor de orgine în colaborare cu serviciile sociale competente din România, un ajutor social de urgenţă pentru instalarea familiilor (ameliorarea locuinţei sau acordarea unui ajutor pentru locuinţă, cheltuieli medicale şi pentru şcolarizarea copiilor etc), acordarea unui ajutor pentru ocuparea unui loc de muncă de până la 50% din salariu şi un ajutor pentru crearea de micro-întreprinderi".
Tot conform lui Mokry, anual se stabilesc în Franţa între "câteva sute şi câteva mii" de familii de romi din ţara noastră, mulţi dintre aceştia fiind din Bihor, din zona Tinca, unde – de altfel – statul francez a mai încercat încă din deceniul trecut să impulsioneze repatrierea, finanţând cu circa 300.000 euro construirea unui complex multifuncţional unde ţiganii pot să se îmbăieze, să-şi spele rufele şi să-şi ţină copiii după orele de şcoală, dar şi suportând o parte din cheltuielile Primăriei pentru racordarea caselor din colonia de ţigani la electricitate, apă şi canalizare.
În baza acordului semnat miercuri de autorităţile bihorene şi cele franceze, va fi constituit un aşa numit Comitet Tehnic, iar Prefectura va comunica semestrial Reprezentanţei OFII din Bucureşti concluziile anchetelor sociale pe care le vor face la domiciilile romilor serviciile de specialitate ale primăriilor, precum şi orice situaţie nou apărută în aceste familii. Romii vor fi sprijiniţi nu doar să-şi aranjeze casele, să îşi găsească un loc de muncă şi să beneficieze de servicii medicale, ci – dacă vor să-şi înfiinţeze mici afaceri – vor primi şi sumele necesare în acest scop, iar autorităţile îi pot ajuta chiar să acceseze şi fonduri europene nerambursabile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.