Cu nici doi ani în urmă, când Partidul umfla mândria în român ca aerul în gonflabilă, câţi bănuiau că de Centenar o "premieră paviană" va ucide româna însăşi? Pe-atunci, ne jenam ca proştii cu interlopii care furau pe-afară, acum nu ne mai ruşinăm nici cu cei din fruntea ţării. Pe vremea aia eram convinşi că Schweighoffer ne rădea pădurile cu ajutorul lui Iohannis, acuma ni se rupe că ăia care au dat lemnul şi petrolul la austrieci dau şi gazele din Marea Neagră la unguri.
TV-urile îi ironizau în 2016 pe tehnocraţi numindu-i "Guvernul 0 fonduri UE", dar de "performanţele" de azi nu zic nimic: din 6,6 miliarde puse la dispoziţie de Europa prin Programul Operaţional Regional am luat doar 24,27 milioane euro (0,37%). Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, din 9,41 miliarde euro am accesat numai 858 milioane (9,11%). Din Programul Operaţional Competitivitate Umană, cu o ofertă de 4,37 miliarde euro, am luat zero euro (0%). Şi cui îi pasă că ministra Fondurilor Europene, Rovana Plumb, tocmai a scăpat de o moţiune, fiindcă Partidul a apărat-o exact cum face zid şi în jurul penalilor?
Apropo de penali: o treime din puşcăriaşi şi-ar putea continua "studiile" la domiciliu, iar viitoarele coduri penale se anunţă halucinante, bune să ne întoarcă nu în Evul Mediu, ci de-a dreptul în Epoca de Piatră. Vişină pe colivă, pur şi simplu pentru că poate, Partidul vrea nu doar eliberarea răufăcătorilor, ci să-i şi "despăgubească" cu mii de euro, susţinând, nici mai mult, nici mai puţin decât că aşa ne obligă... chiar UE. Da, Occidentul ăla despre care tot noul Tătuc - cel priceput în toate, de la ibovnice care i-ar putea fi fiice şi fotbal până la familie tradiţională şi politică externă - ne anunţă că ne-a băgat inflaţia în buzunare ca să ne scoată majorările de salarii.
2017 a fost anul celei mai mari creşteri economice (7%), dar Grindeanu şi Tudose au împrumutat 11,8 miliarde euro (aproape cât creditul de 12,9 miliarde din 2009, anul crizei mondiale). Doar în primul trimestru din acest an, Dăncilă a mai împrumutat şi ea încă 4,13 miliarde, iar dobânzile sunt tot mai ameţitoare: dacă pentru un certificat de trezorerie cu scadenţă la un an statul plătea dobândă 0,98% în ianuarie 2017, în martie 2018 dă 2,38. De Robor nici nu mai zic, că unii îl confundă cu Soros.
Culmea e că din tot bănetul ăsta nu s-a făcut nici măcar un metru de autostradă. Şi ştiţi câţi români au murit anul trecut pe şoselele patriei? 20-90, cum ar zice "privelegiata", aproape cât în atentatele teroriste de la World Trade Center (2.993 morţi).
Cel mai fascinant mi se pare, totuşi, că din vară se pregăteşte furăciunea secolului: dispariţia a 9 miliarde euro din conturile Pilonului II ale viitorilor pensionari, fără ca aceştia să dea un semn că ar fi deranjaţi.
În orice ţară, dacă o generaţie de cetăţeni păţea atâtea rele cât românii de acum, oamenii s-ar fi răsculat de mult. Doar la noi, câtă vreme pe grătare încă sfârâie ultimii mici, mămăliga nu are cum să mai explodeze.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.