URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2012, 08:35

Mamă de şatră: O ţigancă de 45 de ani tocmai a născut al 20-lea copil!

Mamă de şatră: O ţigancă de 45 de ani tocmai a născut al 20-lea copil! FĂRĂ NUMĂR. De la 16 ani până la 37, Florica Silaghi a făcut anul şi copilul. A dat câţiva în orfelinate, iar alţii i-au murit, dar tot nu s-a oprit. Pe 10 iunie a născut din nou, o fetiţă sănătoasă, cu "dedicaţie" pentru noul concubin. "I-o trăbuit şi lui unul dă la mine", se jură mama "eroină"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru orice familie, un copil este o binecuvântare. Poate chiar un miracol, dacă se întâmplă după ani de aşteptare..

Nu pentru toţi, însă, căci pentru alţii se mai întâmplă să fie şi o pacoste. O femeie din Aleşd a făcut pe bandă rulantă 19 copii, iar recent, la vârsta de 45 de ani, pe al 20-lea. Nu le ştie numele tuturor, pentru că pe unii, mai puţin "norocoşi", i-a pasat în orfelinate şi nu s-a uitat în urmă. Acum spune că nu mai vrea alţii "nici şi-mi dai în cap!". Dar asta nu pentru că îi va fi greu să-i crească, ci pentru că îi e frică să nu moară ea.

Fără număr...

În România comunistă, femeile care năşteau 10 copii sau mai mulţi erau considerate "mame eroine" şi primeau lunar bani pentru această "performanţă", fiindcă statul era preocupat de creşterea populaţiei. În zilele noastre, familiile ştiu că un copil este o responsabilitate mare şi că nu "creşte singur", aşa că natalitatea e în scădere.

Nu pentru toţi, însă. Maternitatea orădeană este plină de ţigănci, adolescente şi mature, care habar nu au de planning familial. Cadrele medicale spun că deşi, în repetate rânduri, le explică avantajele contracepţiei, cele mai multe nici nu se gândesc la aşa ceva. Motivul? Cei mai mulţi dintre romi refuză regulile elementare de sănătate, ca să nu mai vorbim de educaţie şi integrare în societate.

Un caz recent de fertilitate extremă a şocat până şi medicii. Pe 10 iunie, o femeie romă din Aleşd, în vârstă de 45 de ani, a născut cel de-al 20-lea copil, la Maternitatea din Oradea. Numărul pare să fie un record zonal, căci medicii nu-şi amintesc de niciun caz similar, cel puţin nu din ultimii 60 de ani. "Eroina" este Florica Silaghi, care după opt ani de "pauză" a rămas din nou însărcinată. Zice că n-a vrut, dar aşa s-a nimerit. Asta pentru că nu s-a protejat. "N-am mai rămas borţoasă de opt ani şi chiar am crezut că nu mai pot face (n.r. - copii). Da' pă asta l-o vrut omu' cu care stau amu', că-i primu' dă la el", povesteşte femeia, afişând un zâmbet ştirb, dar larg până la urechile îmbodobite cu cercei lungi.

Concubinu' e de vină

Cu nou-născutul în braţe, după ce termină de vorbit la telefonul mobil, Florica zice că a născut prima oară când avea 16 ani. Rămăsese însărcinată cu un ţigan care o luase la el în cocioabă, fără romantisme ori promisiuni de măritiş. "O vinit după mine în ţigănie şi nu m-o mai lăsat", îşi aminteşte femeia. Au urmat, aproape an de an, cu o ritmicitate incredibilă, alţi 18 puradei.

"N-am vrut io să-i fac, da' ăla o fo' beţiv. Ştiţi dumevoastă că cum îi. La beţie, venea acasă şi tăt îi trăbuia. Apoi mă bătea, vai ş-amar ce făcea cu mine... Bine că m-am scăpat dă el amu, că s-o spânzurat", zice balabusta, explicând volubilă că "aşe l-o invitat Sătana!". Dă vina pe bărbat că i-a făcut plozi pe bandă rulantă, dar recunoaşte că n-a folosit niciodată vreo metodă contraceptivă şi nici nu a apelat la o intervenţie de legare a trompelor uterine, care s-o scutească de a mai rămâne "grea". În schimb a vrut să scape de el. "Dă câte ori fugeam la mămica cu pruncii, el venea după mine. Dă multe ori l-or bătut şi fraţii mei. L-o putut bate, că n-o avut ăla bai, ca cânii. Spurcat om o fost! Măcar dacă nu-mi făcea atâţia...", se plânge piranda de mama focului.

Din banii statului

Chiar dacă a născut cât alte cinci mame, Florica n-a lucrat niciodată, iar "tata la copii" nu avea nici el venituri. "Lucra la Dracu'. Lega mături. Da' cum făcea un leu, merea şi-i bea".

În asemenea condiţii, nu e de mirare că femeia şi-a abandonat opt odrasle. "Al doilea o fo' fată, şi or luat-o dă la mine, că le-o zâs mămica s-o ieie statu' la leagăn. După aia i-am dat şi io singură, că n-aveam casă, n-aveam masă. N-am avut ce şi fac!", se căinează balabusta. Alţi patru prunci i-au murit de mici în spital, căci aveau probleme de sănătate. Aşa că doar cu şapte a rămas pe lângă casă. Dar şi aceştia au cam crescut singuri, ca buruienile. Din ce să-i ţină, că doar n-a primit decât alocaţiile date de "stat", ajutor social niciodată! "Mereau pruncii mai mari la lucru pă la oameni şi mai făceau ceva bani. Atât!".

O singură pată de speranţă a avut în viaţă: după "Rivoluţie", a primit o casă a ei şi de atunci n-a mai dat puradei în grija statului. "M-o ajutat un pocăit, că şi-o bănuit dă mine când o văzut că câţi prunci am", zice femeia.

Mireasă cu 20 de copii

După eliberatoarea moarte a concubinului, femeia şi-a găsit alt bărbat şi s-a mutat în casa acestuia, lăsând cocioaba ei unora dintre pruncii mai mari. Din cei şapte, cinci au deja propriile familii. Băiatul cel mare, de 29 de ani, s-a "băgat ciurdar pă sate", alţii lucrează la o fabrică de pantofi, îşi adună ea memoria. "Ce mai am pă lângă mine îs două fete, dă 12 ani, care mere la şcoală, şi una mică, Larisa, dă 8 ani, pă care n-am dat-o, că-i prea sclabă. Dă restu' nu mă interăsază, că-s mari, la casa lor", înşiră mama.

Scăpată de grija lor, Florica a rămas din nou grea anul trecut. La fel de "întâmplător" ca de primele 19 ori. "Dă 8 ani n-am mai rămas, am crezut că nici n-oi mai ave' prunci. Aista cu care-s amu o vrut să am unu' şi dă la el", zice piranda, mulţumită de noul bărbat, care a contribuit şi el la "rotunjirea" familiei cu alţi şapte copii dintr-o relaţie anterioară. "Şi lui i-o murit muierea. Da' aista îi bărbat bun, nu fumează, numa' io fumez, nu-i alcolist...", îl laudă Florica. Iubirea e aşa mare încât cei doi vor chiar să se căsătorească cu acte în bună regulă, la Primărie. "Am vorbit deja acolo, da' secretara ni-o zîs să aşteptăm după ce vine pruncu' aista", zice piranda, mândră nevoie-mare că, oarecum, intră în rândul lumii.

"Aşe' o dat Duminezo"

Pe 10 iunie femeia a născut o fetiţă căreia i-a pus numele Raluca Delia şi care a primit nota Apgar 9/10. Chiar dacă a fost o sarcină cu risc din cauza multiplelor naşteri, a vârstei şi a zestrei biologice precare, Florica este şi ea sănătoasă tun. "M-am chinuit mult, că normal am făcut-o, nu prin cezariană ori cum se zice. Nu-mi mai trabă alţii nici şi-mi dai în cap, Doamne nu mă lăsa! Şi amu' o zâs doctoru' să mă duc să mă leje. Oi mere, da' nu amu'. Abia am aşteptat să scăp cu asta", zice femeia.

După 20 de "faceri", pare hotărâtă se se oprească, dar nu fiindcă nu va avea cum să-şi crească plozii, ci pentru că se teme de moarte. "Nu d-aia că cum i-om creşte, da' şi nu păţăsc oarice!", se teme muierea, fericită totuşi că i-a făcut un copil şi viitorului soţ. "O vinit şi ne vadă pă amândouă şi i-o făcut poze fetii cu telefonu', să le arate acasă. O iubeşte mult!", zice ea vorbind spre boţul din braţe.

Chiar dacă pentru mulţi un nou copil înseamnă şi o mare responsabilitate financiară, Florica nu-şi face nici de data asta vreo grijă. "Bărbatu' aista nou o lucrat la o fabrică dă pantofi şi amu mere în prenetal ca să capătă bani după fată", se linişteşte ea. Apoi, vor urma din nou alocaţiile.

Cât despre soarta celor opt copii lăsaţi în cârca statului, nu ştie nimic, dar nici nu vrea să afle. Nu i-a căutat niciodată. "Nu cred că mai am nici unu' în Orade, mi-or zîs mai demult că i-or trimis pă tăţi la Tinca, la ceva cămin", îşi aminteşte ea, dar nu foarte sigur. La urma-urmei, nici nu-şi aminteşte cum îi cheamă pe fiecare. "Dacă n-o fo la mine şi nu i-am crescut io...", se scuză ea, pentru ce să aibă păreri de rău? "Aşe' o dat Dumniezo", să-i facă ea şi să-i crească "statu'"!


PE INVERS
Minoritate în creştere

Cel mai recent recensământ, realizat în noiembrie 2011, arăta că numărul bihorenilor este mai mic faţă de datele înregistrate în 2002, de la 600.246 la 549.752 de persoane, una dintre cauze fiind natalitatea scăzută. Problema nu există, totuşi, şi pentru populaţia de etnie romă, unde familiile cu 2-3 copii sunt o raritate. De altfel, această minoritate este singura care a crescut numeric, ajungând de la 30.089 de persoane (câţi erau în 2002) la 33.700, reprezentând 6,1% din populaţia judeţului. Şi asta oficial, căci în realitate ponderea lor ar putea fi mult mai mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
dai sa manace unui COPIL nu unui VIERME social.
medicul nu mai e medic , nici de D-zeu nu mai are frica dar de OM=LEGE , profesorul nu mai e dscal, FURATI pe fata si vrei sa spui ca ei ne vor harnii, HOOOOTTIIIIII o sa te hranesca pe tine, corupti care fac FURT CALIFICAT ! astia o sa ti dea sa manaci, am INEBUNIT atunci TOTI! cauta balanta , urmareste echilibru.NU munciti mai mult decat manacati, nu faceti DEPOZIT, cat mancati dar sanatos.
Postat 25 Iunie 2012, 08:57 de mai grav
dai sa manace unui COPIL nu unui VIERME social.
ce vrei sa faca ? sa MUNCESCA ca un ROBOT sa intretina pe cine, ei singuri se vor hrani din nunca in gospodarie nicidecum la stapani, daca vrei sa dai un sfat indreapta omul spre ECHILIBRU nu lagar impus de NEBUNI :))) munceste cat sa manaci , nu cat sa le dai altora sa manace ca la urma urmei cu te te HRANESTI ramai in viata:)))) ia dispari sluga ce esti !!!! ai un singur stapan :DUMNEZEU , restul sa muncesca ca sa se hranesca nu sa UCIDA OMUL si sa fie platit. FIECARE are dreptul sa sustina in functie de ONOAREA si DEMNITATEA lui, dai sa manace unui COPIL nu unui VIERME social.CIVILIAZTIA a facut GRUPURI preferentiale dar la o adika MOOOOR DE FOAME singuri, nu muncesc.ORICINE poate fi cineva si altul sa i muncesca si sa l HRANEASCA , RUSINE, carrrrpppe nu oameni.
Postat 25 Iunie 2012, 08:53 de mai grav
@au dreptul la viata
nu a zis nimeni ca nu au drept la viata, ei nu au nici o vina, parintii lor sunt inconstienti. ai copii? esti constient ca situatia ta materiala si vremurile pe care le traim cand nu ai siguranta zilei de maine, siguranta unui loc de munca stabil care sa iti ofere certitudinea unui trai decent pentru tine si pentru ei? atunci cum sa fii atat de inapoiat si sa scoti copii pe banda rulanta? iar faza cu politicienii, nu conteaza ca sunt de usl sau alte partide, toti sunt la fel. sa nu uiti ca ei sunt alesi dintre noi si ne reprezinta, deci cum sunt ei suntem si noi, doar ca la o scara mai mica. mai gandeste-te ce vorbesti inainte sa scrii.
Postat 24 Iunie 2012, 14:35 de chris
ca toti oameni nu doar penali din politica
facem un copil maxim doi ca sa i invatam sa fure ,sa asupresca pe cei nevoiasi, decat sa intretinem stapanii prefer sa intretin un act lasat de d-zeu: nasterea.
Postat 24 Iunie 2012, 11:47 de au dreptul la viata
ca toti oameni nu doar penali din politica
dreptul la viata il are orice copil nu tine cont de etnie si mai mult poate trebuie ca ei sa cresca numeric ca sa invete sa munceasca :)))) numai idioti impun, obliga ca natura sa fie altcumva decat este in realitatea sunteti multumiti de penali de usl isty, stiati ca erau plagiatori, condamnati, de ce presupunem ? sa cresca numeric si sa se schimbe ceva in orice rau exista si un bine, au dreptul la viata.
Postat 24 Iunie 2012, 11:46 de au dreptul la viata
mr.
Kill it before it lays more eggs!!!
Postat 23 Iunie 2012, 03:15 de capitanu'
perpetuare
in 20 de ani ne vor coplesi numeric. ma mir ca la recensamant nu se declara si au iesit doar 500 de mii cred in toata tara. parerea mea este ca sunt peste cu mult. minim 2 mil. as da o lege sa nu iti dea voie sa iti faci copii daca nu poti dovedi ca le poti oferi minimul de conditii de trai pentru ei. abia asteapta sa vina ziua cand se dau alocatiile, chiar i-am vazut pe roman ciorogariu la poarta postei cum asteptau postasii. jalnic ce ne asteapta. jalnic. @"porci la ingrasare". mai vorbim cand o sa iti ia tie mancarea din gura. sa iti aduci aminte ce ai scris aici.
Postat 22 Iunie 2012, 19:50 de chris
hai mars cu porcii la ingrasat care manaca cat 10 copii
stati putin ce lege te limiteaza de cate ori sa te fuuzi pentru PROCREERE ? ce lege impune sa nu mai nasti ? ce va guitati ca porcii ca va tremura stomacul dupa hrana , in locul vostru as mnaca mai putin si as lasa copiilor . Nu ne au facut parintii sa inbuibam fermele de porci din sisitem, eu va recomnad sa aveti macar 10 copii pe cap si sa va doara in KUUUR de ce spun altii care chioraie de foame.
Postat 22 Iunie 2012, 15:35 de porci la ingrasare
@rossi
de ce crezi ca acei " vreo doi dezaxați" sunt pocaiti? ce te face sa crezi ca pocaitii ii dau dreptate tigancii? sau ai impresia ca pocaitii fac copii pe banda rulanta si-i dau in grija statului, doar ca "Aşe' o dat Dumniezo"? nu, ci chiar daca au copii mai multi decat unii ortodocsi, nu-i abandoneaza.
Postat 22 Iunie 2012, 14:19 de Flo
Dati alocatii....Mariti-le cat de mult !
Stim, dar nu recunoastem, ca noi, europenii si in special noi, romanii, ne sapam singuri groapa ! Ia nu mai oferiti nimanui niciun ajutor si veti vedea ca cio*ra va face doi-trei pui ! Si nu in ultimul rand trebuie luata in considerare sterilizarea ! Nu cred ca cineva cu capul pe umeri se gandeste ca vreunul din cei douazeci de d(r)aci va contribui vreo data cu vreun leu la fondul de pensii... Dar la papat resurse sunt primii !
Postat 22 Iunie 2012, 13:53 de .
atentie la inculti !!! care nu are scoala il iert dar restul ce va bagati in seama
ia intrebati institutile statului cat castiga manageri pentru programe proaste impuse? banii nostri nu ajung la cei care au nevoie ci la la caractita impusa de nepotism si atunci va intreb ce sustinem prin munca noastra caractita sau cetateanul ? mai avem placere sa muncim? sa ne ierte D-zeu dar cu corupti chiar nu mai vrei sa muncesti, nu mai simti placere doar sclavie.
Postat 22 Iunie 2012, 12:48 de ATENTIE!!
atentie la inculti !!! care nu are scoala il iert dar restul ce va bagati in seama
in mod normal sitemul permite ca cetateanul sa muncesca din placere, nu si atunci ce vreti munca obligata contrar legii, poate omul sa culeaga mere daca asta ii place NU ca ii trebuie birocratie si bani , sistemul nu te lasa sa muncesti ce iti place ci ce cineva de indruma prin somaj, faci ceva impus , obligat care oricum nu va bun in viitor., femeile care nu au posibilitate sa faca ce vor depind de barbat si sistemul prost gandit si care incalca drepturile omului, obliga exact cum sunt animalele obligate .
Postat 22 Iunie 2012, 12:44 de ATENTIE!!
atentie la inculti !!! care nu are scoala il iert dar restul ce va bagati in seama
tu cunosti codul muncii mai taranule "munca nu e obligatorie " na te fuzzzzzi singur :)))) de ce va impuneti prin incalcarea legii? ce scopuri aveti voi ca omul sa muncesca ? munca se face cu placere nu prin sclavie impusa .
Postat 22 Iunie 2012, 12:37 de ATENTIE!!
pt extraordinar
pot sa te intreb unde lucrezi? cat platesti la stat din munca ta pt astfel de specimene care nu stiu decat sa se f...a si sa primeasca ajutoare,sau si tu esti unul care sta cu mana intinsa? ai habar cat trage in jos tara asta genul asta de oameni? esti varzaaaaaaaa ai creier de gaina
Postat 22 Iunie 2012, 12:14 de aa
asta este la romania mancavas
pai le convine sa puieze si sa nu lucre nimic cat timp statu le da spor de nastere si ajutor social toata viata apoi.In ROMANIA minoritatile si homosexualii au mai multe drepturi decat cetatenii ROMANI!!! atunci pot sa spun cu multa satisfactie ,,IA-MA DOAMNE , STINGE-MI NEAMU''
Postat 22 Iunie 2012, 12:02 de Emilut din Germania
eliminare
Astia se inmultesc mai ceva ca potocii
Postat 22 Iunie 2012, 11:33 de tractoristu
de asa ceva are nevoie România?!
vad ca au intrat vreo doi dezaxați, probabil pocaiti, care considera ca femeia asta nu primeste ce merita de la stat! sigur! hai sa le marim taxele prostilor care muncesc cu norma intreaga pentru 700 de Lei pe luna, ca sa aiba tigancile din ce sa isi creasca ( in conditii decente) batalioanele de puradei! Hai sa-i recompensăm mai bine sa ne distruga țara!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 22 Iunie 2012, 11:06 de rossi
cat de abuzati sunt, fara drepturi
si sa faci si sa cresti copii inseamna munca nu doar sa castigi bani !!!! unde traim in jungla hotilor din varf. N u se compara munca de mama cu nici o cariera, sa dai viata si sa cresti viata este mult mai de pret decat o cariera de unde inveti cum sa furi pe altii.
Postat 22 Iunie 2012, 10:42 de extraordinar!
cat de abuzati sunt, fara drepturi
nu sunteti normali in loc sa scoateti in evidenta neputinta statului radeti de ce ea nu cunoaste are drepturi mult mai bune decat sa dea copii la orfelinat , primaria era obligata sa i dea casa si banii lunar, radeti de cat de proasta administrare exista si cat fura un primar, felicitari, exista un avocat bun sa regleze balanta si abuzurile care le comit cei care nu si fac treaba si fura din sistem ? ne miram ca fura, nu nici vorba si altii ii fura, ce primesc dau.
Postat 22 Iunie 2012, 10:39 de extraordinar!
respecta biblia
te fuxxti pentru concepere in rest nu , invatam de la altii ce inseamna crestinism adevarat.
Postat 22 Iunie 2012, 10:30 de astia
si multa sanatate!
trebuie ca Primaria sa i ofere lunar o suma si casa obligatoriu , felicitari!
Postat 22 Iunie 2012, 10:21 de felicitari!
asta e mama nu toate tufele in clduri urinate de caini
noi avem gaini in calduri sterpe , o mama facuta in ciuda pizxxxxdei sterpe :))))
Postat 22 Iunie 2012, 10:05 de bravoo ei
are dreptate
sterilizareeeee,mai mult de 2 copii ,cine nu dovedeste anumite venituri.
Postat 22 Iunie 2012, 10:05 de aa
aspiratii
in toata aceasta poveste am recunoscut urmatoarele: educatie sexuala precara, abuzuri, discriminarea femeii, discriminarea etnica, neglijenta parentala, lipsa serviciilor sociale. Ne dam civilizati; chiar europeni. Cata vreme vor exista astfel de cazuri poti considera ca societatea noastra a esuat
Postat 22 Iunie 2012, 09:09 de 0mu
titlu
STE-RI-LI-ZA-REEEE!!!!! m-am saturat sa vad tigancile astea prin maternitati scotand puradei pe banda rulanta!
Postat 22 Iunie 2012, 08:57 de -_-
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON