URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 15:31

Mai ușor cu Covid-ul!

Mai ușor cu Covid-ul! foto generic, childrens.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cea mai recentă prelungire a stării de alertă, pe 11 februarie, s-a întâmplat ceva ce publicul larg a trecut cu vederea. Cu un nou consilier, vestit pentru premoniţiile alarmiste (Răzvan Cherecheş, cel care în septembrie susţinea că autorităţile ascund cifrele pandemiei, în octombrie că epidemia a scăpat de sub control, în noiembrie că după Crăciun va urma un nou lockdown, iar în ianuarie că România a pierdut startul vaccinărilor), secretarul de stat Andreea Moldovan din Ministerul Sănătăţii a obţinut scoaterea din HG 35/2021 privind prelungirea stării de alertă a prevederii conform căreia la calcularea incidenţei Covid pe localităţi sunt excluse, de acum înainte, cazurile din focare. În această logică, dacă la azilul de bătrâni din Băiţa (cu 100 de rezidenţi) va izbucni un nou focar, întregul oraş Nucet, cu toţi cei 2.165 locuitori, va fi închis, din simplul motiv că de el aparţine satul aflat la câţiva kilometri distanţă; asta, chit că azilul oricum se închide automat pe 14 zile.

Săptămâna trecută, primarul Clujului, Emil Boc, şi cel al Timişoarei, Dominic Fritz, acuzau rigiditatea cu care, doar pe baza Sfintei Incidenţe, localităţile sunt lovite de restricţii absurde. Aşa şi este, e injust să fie făcute "roşii" doar pentru că unele testează mai mult decât altele, mereu "verzi" pentru că nu fac teste. Oradea, ştim bine, a trecut şi ea prin situaţia asta, tot pentru că a testat mai mult decât Sălajul şi Satu Mare la un loc, şi nici acum nu-şi revine după ce HoReCa şi divertismentul au fost închise, la fel ca şcolile, luni întregi.

Eu mă aflu între cei conştienţi de răul pe care îl poate produce infectarea cu Covid. Cunosc persoane care au suferit şi oameni cărora le-au murit părinţi încă prea tineri pentru că virusul le-a agravat, până i-a băgat în groapă, boli de care unii nici nu ştiuseră. Fac parte dintre cei care, deşi vaccinaţi, continuă să poarte masca de protecţie, pentru a nu plimba virusul. Toate astea nu înseamnă, însă, că aş putea fi adeptul "închiderilor" tocmai acum, când situaţia diferă simţitor de cea de anul trecut.

E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200. Asta ca să nu mai pomenim şi de ritmul surprinzător de bun al vaccinărilor, care ne situează în topul european, ori de faptul că majoritatea românilor au înţeles că este spre binele lor să poarte mască, şi chiar o poartă.

Dacă profeţiile apocaliptice au fost contrazise atât de flagrant, ideea Ministerului Sănătăţii de a întârzia redeschiderea şi de a pregăti condiţiile unor noi închideri, fie şi punctuale, este de-a dreptul nesănătoasă şi iraţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
covid și interese
Andreea Moldovan este o pițipoancă habarnistă cu ifose și cu pretenții, ceva gen Prințesa Usturoi, dacă o mai țineți minte. Dacă asta e cea care ia deciziile cruciale, atunci e de rău. Dincolo de vorbe și de propagandă, faptele arată în altă direcție. Se pare că cineva are un interes major să țină activitățile închise cât mai mult timp, și asta nu are nici o legătură cu covidul. Iar campania de vaccinare, îmi pare rău dar e un eșec. Ritmul vaccinărilor nu e deloc bun, dimpotrivă. Dacă alții stau și mai prost, înseamnă că suntem chiori în țara orbilor.
Postat 27 Februarie 2021, 12:21 de olgutzatramvai
CrisDumi
Nu mă cred la Discovery. Dar cred că tu și alții nu sunteți virusologi, oameni de știință, doctori. Totuși cred că sunteți niște bolnavi cu capul, și va credeți specialiști de gen SOSOACA , AUR, adică zboară se mănâncă, poftă bună la un TU154 cu safron și sare din Himalaya.
Postat 24 Februarie 2021, 02:05 de Sandu2100
Un om sanatos este un om bolnav care se neglijeaza
Asta am aflat dintr-un documentar francez.[ https://www.incorectpolitic.com/HOLDUP.mp4 ]Deci francezi,top gun in materie de virusologie,al caror Institut Pasteur a pastorit si licentiat Institutul de virusologie de nivel 4 din Wuhan, in 2017.
Postat 23 Februarie 2021, 19:58 de excalibur
Sandu, te crezi la Discovery ... pe generic ?!?
Nu l-a făcut nimeni și nici nu l-a adus cineva. Era aici, pe planetă ... înainte de a te naște tu, mă-ta, tact-tu și pubela în care locuiești acum !?! Ha, ha ...
Postat 23 Februarie 2021, 19:32 de CrisDumi
CrisDumi
Cine a facut Covid-ul asta??
Postat 23 Februarie 2021, 18:47 de Sandu2100
E bine că ai înțeles, în sfârșit ...
... că e o "făcătură ordinară" toată povestea asta, cusută în jurul unui virus care a scos tot ce-i mai rău din capitalismul mondial și care a demonstrat că nu există lege și democrație, pentru acei multimiliardari care controlează planeta !?!
Postat 23 Februarie 2021, 16:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON