URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2020, 12:35

Mai bine restricţionat decât intubat

Mai bine restricţionat decât intubat sursa foto: rawpixel.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni în care Spitalul Municipal din Oradea a îngrijit, pe 450 paturi, doar bolnavi Covid (665 până la finele săptămânii trecute), conducerea unităţii pregăteşte "redeschiderea" prin mutarea secţiei de Infecţioase, de îndată ce numărul pacienţilor cu coronavirus scade sub 50, în vechea locaţie din centru, unde sunt 80 paturi. Directorul medical, dr. Ovidiu Burtă, e optimist, speră că se va întâmpla săptămâna aceasta.

Pacienţii cronici sunt şi mai nerăbdători. Mulţi au avut dificultăţi să ajungă la un medic, pentru reevaluări şi recalibrări ale terapiilor. Odată cu redeschiderea Spitalului Municipal s-ar putea interna din nou în număr mare, pentru noi investigaţii şi eventuale intervenţii.

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care coordonează unităţile spitaliceşti din Bihor cu subordonare locală, este, însă, sceptic cu privire la perspective. Evoluţia pandemiei e sinuoasă. În România mai degrabă progresează după relaxări, nicidecum nu involuează. Zilnic, în loc să avem sub 200 de noi îmbolnăviri, înregistrăm peste 300. Spitalele Covid se umplu vertiginos şi ajung la capacitatea maximă. În Bucureşti, Matei Balş nu mai are locuri de la mijlocul săptămânii trecute, apoi au urmat Victor Babeş şi Marius Nasta. La Iaşi, sâmbătă mai erau 8 paturi libere. Dacă într-o zi apar 9 bolnavi Covid?

Numărul îmbolnăvirilor creşte până şi în judeţele care nu au fost afectate major în starea de urgenţă, precum Constanţa ori Braşov, de unde pacienţii au început să fie transferaţi în judeţe vecine, ba şi în Cluj, unde la Institutul Inimii s-au înregistrat 21 de infectări în rândul cadrelor medicale şi pacienţilor. Sigur, se poate obiecta că nu toţi "covizii" ajung la ATI, dar cazuistica demonstrează că un asimptomatic poate fi acum OK, iar mâine să ajungă la ventilator.

În aceste condiţii, dacă eşti raţional, nu poţi să nu-ţi pui cel puţin două întrebări. Dacă mapamondul n-a putut evita răspândirea noului virus din China, cum ar putea Bihorul să se ferească de contagiunea din apropiere? Şi, dacă institutele de oncologie (Cluj, Iaşi, Bucureşti), plus tot mai multe spitale judeţene şi municipale (Brăila, Drobeta Turnu Severin, Sibiu, Buzău, Botoşani etc), devin focare de infecţie, cum ar putea acorda asistenţă bolnavilor cronici? Poate trata diabetici, cardiaci ori reumatici un spital închis?

Avem a le mulţumi pentru escaladarea crizei nu experţilor care au impus restricţii (da, dureroase, dar nu ucigătoare), ci politicienilor care au răspândit neîncrederea în specialişti şi au lipsit autorităţile de instrumente legale, doar pentru a câştiga voturi din partea acelor români a căror ignoranţă o exploatează. Ba, pe ici, pe colo, şi susţinerii unor medici care sunt nerăbdători nu atât să-şi "revadă" bolnavii, cât să le "consulte" buzunarele.

E o realitate: niciun infecţionist n-a fost auzit spunând despre Covid că ar fi o răceală mai zdravănă, spre deosebire de unii care abia aşteaptă să mai pună, de exemplu, nişte silicoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Penibil articolul
Pacat dl Cris, de obicei sunteti pe subiect, dar acum o cam dati in bara. Problema este cu internarea asimptomaticilor, cât si a ținerii lor în spital cu săptămânile, până la două teste negative consecutive. Deci situatia nu e chiar cea pe care o descrieti. Nu știu să existe alte țări UE care să fi procedat așa. Iar OMS a emis noi recomandări în privința momentului în care izolarea poate înceta: 1.Pentru pacienții simptomatici: la 10 zile de la debutul simptomelor, la care se adaugă cel puțin 3 zile suplimentare, fără simptome. De exemplu, dacă un pacient a avut simptome timp de două zile, atunci pacientul ar putea fi eliberat din izolare după 10 zile + 3 = 13 zile de la data debutului simptomelor; pentru un pacient cu simptome timp de 14 zile, pacientul poate fi externat (14 zile + 3 zile ) 17 zile după data debutului simptomelor. 2.Pentru cazuri asimptomatice: 10 zile după testul pozitiv pentru SARS-CoV-2 Deci, în mod normal, un asimptomatic care nu are condiții de izolare acasă poate fi eliberat din spital după 10 zile, iar un asimptomatic cu condiții de izolare acasă ar trebui izolat acolo.
Postat 22 Iunie 2020, 13:48 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON