URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2018, 09:37

Mai bine cu Mafia. Poveste din Sicilia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara dau câte o fugă, câteva zile, prin Italia, Bella Italia care mi s-a lipit de suflet de la prima vedere, cu ceva ani în urmă. Săptămâna trecută am fost la Palermo. Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice.

Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a povestit, la fel ca mai toţi, cum a ajuns "căpşunar". Acasă lucrase la fabrica de frigidere din Găeşti, până spre sfârşitul lui 2006, când şi-a luat lumea în cap, dar nu până la Târgovişte ori Bucureşti, ca alţi îndrăzneţi din satul lui, ci tocmai în Italia, la Palermo, unde iubita lui era "badantă". A ajuns în ianuarie 2007.

Nu ştia italiana, nu avea nicio calificare (la fabrică fusese salahor, încărca marfa în camioane). Câteva săptămâni a locuit în casa bătrânului de care prietena lui avea grijă, până ce acesta a murit. Fata s-a întors în ţară, dar el a rămas, chiar dacă în buzunar mai avea doar 50 de euro. Aproape doi ani a dormit pe stradă până i-a surâs norocul, nimerind la un moment dat într-un centru catolic, unde a primit adăpost, haine curate şi mâncare în schimbul prestării unor munci casnice.

În câteva luni şi-a îmbunătăţit italiana şi a găsit un job. A îngrijit, la rându-i, bătrâni. Acum e căsătorit cu o româncă pe care a cunoscut-o tot acolo, de câţiva ani au un apartament de bloc, iar de vara trecută sunt şi părinţi. Între timp a făcut o şcoală de sudori, ba şi şcoala de şoferi, are o maşină şi o viaţă aproape normală. Aproape, pentru că seara mai munceşte pe ici, pe colo, pentru un ban în plus.

Aşa l-am cunoscut şi eu, la pensiunea unde mai schimba un bec, mai repara un robinet. Mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România, chiar de-ar fi să înceapă totul, din nou, de la zero, la fel de greu. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, conectat, prin smartphone, la tot ce se întâmplă "acasă".

Într-o altă seară am cunoscut o constănţeancă. Simona n-a dormit pe stradă, a venit cu ceva bani de-acasă şi după 12 ani şi-a deschis propriul restaurant, aproape de centrul istoric palermitan. Mi-a dat ponturi cum să nu iau ţepe de la localnici (la restaurante) şi mi-a povestit cum a reuşit să aibă propriul "negozio" într-un oraş condus încă, în parte, de Mafie (până acum câţiva ani localnicii nu-şi votau direct primarul, ci doar Consiliul Municipal, din rândul căruia era ales primarul). Am întrebat-o dacă achită taxă de protecţie şi mi-a răspuns indirect, că taxele plătite statului italian şi mafiei locale sunt oricum mai mici decât şpăgile pe care le-ar da în ţară. Acolo unde, la fel ca Ionuţ, nu vrea nici ea să revină...

La întoarcere, pe autostrada spre Aeroportul Falcone-Borsellino am revăzut locul unde în 1992 au fost asasinaţi doi magistraţi veniţi să ancheteze Cosa Nostra şi m-am întrebat de ce la noi niciunul n-a supărat mafia într-atât încât să fie "rezolvat". Or fi suficiente asasinatele morale, seară de seară, ale televiziunilor mafiei de pe Dâmboviţa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cocalari
Parerile unor cocalari, ca si cei doi din articol, sau unii de mai jos (@picaro), sunt irelevante. "Nu mor caii cand vor cainii!"
Postat 16 Mai 2018, 20:40 de Alcor
De ce?
In ultima vreme,tot mai multi tineri au o problema cu dreptul la vot al pensionarilor. Eu nu pricep de ce cei stabiliti pe afara,care nu concep sa se intoarca acasa,au dreptul,prin vot,sa-mi decida soarta,mie care vietuiesc aici,in tara. E Romania tara de *,in care nu au perspective,asta e,dar lasa-ma pe mine sa-mi decid soarta
Postat 16 Mai 2018, 09:43 de picaro
un alt exemplu
Si eu sunt plecat de o vreme, nu in Italia ci in Germania, si intr-adevar sansele sa ma reintorc in tara sunt zero, asta pt ca prefer sa ma dezvolt si sa traiesc, atat eu cat si familia mea intr-un loc care imi permite asta. Dar asta nu inseamna ca nici un vreau sa aud de Romania. Din contra, imi iubesc tara mai tare ca oricand si sunt un ambasador al Romaniei in fata celor de aici, am schimbat multe pareri negative despre Romania. E o greseala sa uiti cine esti. Fara greutatile din Romania stiam mai putin, aveam mai putine experiente interesante, e un avantaj si o provocare. iar faptul ca am plecat nu il consider o tradare a tarii. Pana una alta tara mea e rotunda si o cheama Terra. Am prieteni unguri, spanioli, germani, palestinieni si romani. Am depasit demult mentailitatile nationaliste medievale.
Postat 16 Mai 2018, 01:13 de cchris26
Alt exemplu nu aveti?
Poate omul asta e din categoria lui Raduciouiu, care dupa cateva luni in Italia, la revenirea in tara nu mai stia bine romaneste! Altfel, parerea lui este... asa vede el lucrurile. Totusi bine ca e informat si citeste presa locala, semn ca inca il intereseaza mersul lucrurilor. Pacat ca ne scuipam intre noi
Postat 15 Mai 2018, 16:10 de cetateanbihorean
Bravos! Patriotism nu gluma...
Un articol pro patria, patriotism cernut prin stomac, atat autorul articolului cat si bravii romanasi din Italia. Nu vrea sa auda de Romania, aia da, astia te vand pe doi bani, mai bine stati in Italia, chiar nu e nevoie de voi aici. Tara asta e stropita cu mult sange, cu sangele unor adevarati romani, care nu avea pe vremea aceea nici 20% din ce au acesti "patrioti", dar totusi au murit pt tara. Brancoveanu putea trece la turci si sa il doara la basca de tot, dar a murit si el si copii lui. Din pacate azi unii vad doar bani si bunastare, durerea este ceva absurd, de care trebuie fugit, doar desfatare sa fie. Nu e usor in tara, dar sa spui ca nu vrei sa mai auzi de ea... esti un materialist convins, ce sa mai vb de credinta neamului, imediat sar ca arsi o gramada de lunatici. Spor la lucru colectore!
Postat 15 Mai 2018, 13:36 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON