URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2015, 14:21

Mai am un singur dor: Nu-mi da mărţişor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărţişorul este o unealtă aparte în instrumentarul folosit de oameni pentru mai buna relaţionare. Ciudăţenia sa vine de la faptul că valoarea îi este mult mai mare când lipseşte, decât atunci când bălăngăne pe vreun rever ori se prăfuieşte prin sertare. Mai exact, cine dăruieşte mărţişoare şi-a făcut doar datoria, nu merită elogii. Cine nu dăruieşte, în schimb, riscă să putrezească la colţul de ruşine.

Anotimpurile s-au modificat, încălzirea globală ne schimbă obiceiurile, termometrele luptă din greu să se adapteze, dar mărţişorul a rămas la locul lui. A furat statutul de vestitor al primăverii de la ghiocel, care răsare mai nou în decembrie, şi este pregătit pentru a deveni, dacă e cazul, vestitorul verii, al iernii sau, de ce nu, al inundaţiilor de primăvară. Orice fenomene s-ar întâmpla pe 1 Martie, şnurul alb-roşu trebuie să atârne mereu „pentru că aşa se face”.

Mărţişorul este un conglomerat. Este amintirea copilăriei, este convenţionalismul demonstraţiilor de respect învăţate în şcoală, e înlocuitorul ultra-minimalist al discursului de iubire. E un îndemn la tăcere: „Ţi-am adus un mărţişor fiindcă te iubesc”. „Păi şi nu puteai să mi-o spui tu, cu propria-ţi gură?”. „Puteam, dar uite că o făcui mai bine tăcând”. Şi uite aşa, cel care trăieşte mai puţin decât o insectă îşi termină misia de o zi şi se cufundă în uitare.

Mărţişorul stimulează natural ipocrizia. El nu se refuză, oricât de oribil, penibil, grotesc sau de prost gust ar fi, indiferent cât de tare te înţeapă cel care vrea cu tot dinadinsul să ţi-l săgeteze în piept. În plus, de la an la an, mica sa rămăşiţă de poezie şi simbolism suspină tot mai greu sub muntele comercial răsărit deasupra. Mărţişorul este pentru primăvară ceea ce Ştefan Hruşcă este pentru iarnă, doar că nimeni nu s-a trezit încă să inventeze cântece de mărţişor.

Preferatul meu este mărţişorul în plic, un fel de verişor mai tânăr, diplomatic şi inofensiv al plicului cu şpagă. De nişte ani încoace, a apărut şi un frate mai mic al său: mărţişorul virtual. Ăsta e ca şi steaua din poezia lui Eminescu: „Azi îl vedem, şi nu e”. Dacă dăruirea unui mărţişor real, cu şnur şi brizbriz-uri, mai are un oarecare farmec, e greu de imaginat o insultă mai elegantă pentru o femeie decât să-i forwardezi unul virtual.

Cu mărţişoarele e ca şi cu ţigările - de la o vârstă ar fi bine să te laşi de ele. Mai bine spune-le femeilor verde în faţă că ţi-s drage, grozăvie pentru care nici nu trebuie să aştepţi începutul lui martie. Doamnelor şi domnişoarelor, cei care v-au înţepat deja cu acele mărţişoarelor voiau doar să vă spună că vă iubesc, dar şi-au găsit mai uşor portmoneul decât cuvintele. Vă mulţumim pentru că existaţi în noi, pentru că existăm în voi. Să aveţi o primăvară frumoasă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????????
Lulu draghe..tu ai mari probleme medicale..In curind vei dezaproba si Calusul ,ori vioara cu goarna..!Partea buna este ca nimeni nu te baga-n seama..Stirnesti risul Lulu draghe...poate un consult medical iti este benefic!Poate iar JB a fost fara gheata si aerul nu mergea acolo unde il bei..Poate respecti traditia ...poate,poate!!!!!
Postat 07 Martie 2015, 08:12 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON