URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2015, 14:21

Mai am un singur dor: Nu-mi da mărţişor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărţişorul este o unealtă aparte în instrumentarul folosit de oameni pentru mai buna relaţionare. Ciudăţenia sa vine de la faptul că valoarea îi este mult mai mare când lipseşte, decât atunci când bălăngăne pe vreun rever ori se prăfuieşte prin sertare. Mai exact, cine dăruieşte mărţişoare şi-a făcut doar datoria, nu merită elogii. Cine nu dăruieşte, în schimb, riscă să putrezească la colţul de ruşine.

Anotimpurile s-au modificat, încălzirea globală ne schimbă obiceiurile, termometrele luptă din greu să se adapteze, dar mărţişorul a rămas la locul lui. A furat statutul de vestitor al primăverii de la ghiocel, care răsare mai nou în decembrie, şi este pregătit pentru a deveni, dacă e cazul, vestitorul verii, al iernii sau, de ce nu, al inundaţiilor de primăvară. Orice fenomene s-ar întâmpla pe 1 Martie, şnurul alb-roşu trebuie să atârne mereu „pentru că aşa se face”.

Mărţişorul este un conglomerat. Este amintirea copilăriei, este convenţionalismul demonstraţiilor de respect învăţate în şcoală, e înlocuitorul ultra-minimalist al discursului de iubire. E un îndemn la tăcere: „Ţi-am adus un mărţişor fiindcă te iubesc”. „Păi şi nu puteai să mi-o spui tu, cu propria-ţi gură?”. „Puteam, dar uite că o făcui mai bine tăcând”. Şi uite aşa, cel care trăieşte mai puţin decât o insectă îşi termină misia de o zi şi se cufundă în uitare.

Mărţişorul stimulează natural ipocrizia. El nu se refuză, oricât de oribil, penibil, grotesc sau de prost gust ar fi, indiferent cât de tare te înţeapă cel care vrea cu tot dinadinsul să ţi-l săgeteze în piept. În plus, de la an la an, mica sa rămăşiţă de poezie şi simbolism suspină tot mai greu sub muntele comercial răsărit deasupra. Mărţişorul este pentru primăvară ceea ce Ştefan Hruşcă este pentru iarnă, doar că nimeni nu s-a trezit încă să inventeze cântece de mărţişor.

Preferatul meu este mărţişorul în plic, un fel de verişor mai tânăr, diplomatic şi inofensiv al plicului cu şpagă. De nişte ani încoace, a apărut şi un frate mai mic al său: mărţişorul virtual. Ăsta e ca şi steaua din poezia lui Eminescu: „Azi îl vedem, şi nu e”. Dacă dăruirea unui mărţişor real, cu şnur şi brizbriz-uri, mai are un oarecare farmec, e greu de imaginat o insultă mai elegantă pentru o femeie decât să-i forwardezi unul virtual.

Cu mărţişoarele e ca şi cu ţigările - de la o vârstă ar fi bine să te laşi de ele. Mai bine spune-le femeilor verde în faţă că ţi-s drage, grozăvie pentru care nici nu trebuie să aştepţi începutul lui martie. Doamnelor şi domnişoarelor, cei care v-au înţepat deja cu acele mărţişoarelor voiau doar să vă spună că vă iubesc, dar şi-au găsit mai uşor portmoneul decât cuvintele. Vă mulţumim pentru că existaţi în noi, pentru că existăm în voi. Să aveţi o primăvară frumoasă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????????
Lulu draghe..tu ai mari probleme medicale..In curind vei dezaproba si Calusul ,ori vioara cu goarna..!Partea buna este ca nimeni nu te baga-n seama..Stirnesti risul Lulu draghe...poate un consult medical iti este benefic!Poate iar JB a fost fara gheata si aerul nu mergea acolo unde il bei..Poate respecti traditia ...poate,poate!!!!!
Postat 07 Martie 2015, 08:12 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON