URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Luptă pentru aer: Salontanii cer închiderea staţiei de betoane a afaceristului Dorel Ungur din buricul târgului

Luptă pentru aer: Salontanii cer închiderea staţiei de betoane a afaceristului Dorel Ungur din buricul târgului CU RESPECT. Staţia de betoane şi asfalt din Salonta funcţionează nestingherită de 18 ani, iar proprietarul, cunoscutul Dorel Ungur (foto), nu are de gând s-o mute în grabă. "Eu muncesc, respect legea, am autorizaţiile la zi", zice afaceristul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De primăvară şi până toamna târziu, gălăgia, mirosul înţepător şi praful învăluie micul cartier de blocuri şi case din vecinătatea centrului Salontei. De vină e staţia de betoane şi mixturi asfaltice înfiptă de magnatul Dorel Ungur între locuinţe, care "duduie" din zori şi până seara, disperându-i pe localnici şi punându-le sănătatea în pericol.

Se întâmplă de 18 ani, dar de când pandemia i-a ţintuit în case într-un disconfort permanent, oamenilor le-a ajuns cuţitul la os. 83 de persoane au semnat o petiţie prin care cer relocarea staţiei, înaintând jalba atât Gărzii de Mediu Bihor, cât şi primarului Tőrők László. Culmea e că autorităţile le dau dreptate oamenilor, dar se declară neputincioase, pentru că poluatorul are acte în regulă!

Viaţa în praf

Staţia de betoane şi mixturi asfaltice deţinută de firma Crişana Pro Construct funcţionează pe strada Regele Ferdinand, la câteva sute de metri de zona "0" a Salontei. "Aerul e irespirabil. Nu mai rezistăm! Nu putem deschide geamurile, nu putem ieşi în curte. Pe maşini praful e de-un deget, copiii nu se pot juca afară. Aici este o şcoală şi o grădiniţă! Chiar nimeni nu vede, nu aude?!", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre salontanii afectaţi. 

Staţia s-a ridicat în anul 2012 pe amplasamentul fostei societăţi de gospodărire comunală, preluată de afaceristul Dorel Ungur la începutul anilor ’90, iar de atunci e oprită doar iarna.

La urma-urmei, zic oamenii, de vină nici nu e firma, ci autorităţile care i-au autorizat funcţionarea, deşi normele legale impun ca un astfel de obiectiv industrial să fie la minimum 500 de metri de o zonă locuită. Unde mai pui, spun localnicii, că strada e cuprinsă într-un proiect transfrontalier cu oraşul maghiar Békéscsaba, finanţat cu 3 milioane euro, pentru protecţia habitatelor naturale din zonă, urmând ca aici să fie amenajat un traseu turistic... 

"Nu e normal" 

Primarul Salontei, Tőrők László (foto), le dă dreptate oamenilor. "Îi înţeleg, nu e normal să suporte zgomotul şi poluarea", zice edilul, promiţând că problema va fi pusă în discuţie la următoarea reuniune a Consiliului Local. Despre relocarea cerută de cetăţeni, Tőrők afirmă că ar fi realizabilă doar după reactualizarea Planului Urbanistic General al oraşului, aflat acum în fază de dezbateri. "În vechiul PUG, încă în vigoare, acea zonă apare ca fiind industrială. În PUG-ul reactualizat, devine una rezidenţială, iar unităţile cu potenţial poluator vor trebui să se mute în afara oraşului. Dar va dura câţiva ani", spune primarul. 

Până atunci, singurele care ar putea lua măsuri pentru limitarea problemelor reclamate de salontani sunt autorităţile de mediu. Atât doar că inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului s-au făcut că nu observă neregulile. Deşi staţia de betoane şi mixturi asfaltice încalcă evident normele privind distanţa de 500 metri faţă de locuinţe, ea a fost  autorizată periodic, atât pentru producţia de betoane, cât şi de mixturi asfaltice, ultima dată chiar anul trecut. 

"Prevederea privind distanţa se aplică pentru autorizarea noilor construcţii, iar această firmă funcţionează pe respectivul amplasament înainte ca acea reglementare să intre în vigoare", spune şefa APM Bihor, Sanda Mercea.

Monitorizare doar la cerere

Potrivit autorizaţiilor, care sunt valabile pentru 5 ani, reprezentanţii firmei au şi unele obligaţii, ca de pildă "să nu creeze disconfort în imediata vecinătate", adică să nu depăşească nivelul maxim admis de noxe sau de zgomot, iar la cererea APM să "efectueze analize pe factori de mediu" pentru zgomotul, fumul şi praful emanate. Dar, zic sursele BIHOREANULUI, cel puţin de la ultima autorizare, nimeni nu a cerut firmei aşa ceva. 

S-ar putea să o facă, în curând, Garda de Mediu Bihor, unde petiţia celor 83 de salontani a fost înregistrată săptămâna trecută. Proprietarul staţiei nu pare îngrijorat de un eventual control şi nici impresionat de nemulţumirile oamenilor. "Am auzit că s-au dus unii din casă în casă. S-au trezit acum, după 18 ani, că-i praf. Hai să închidem tot, să nu mai muncim, că unora nu le place!", se plânge Dorel Ungur, deloc dispus să mute staţia în afara oraşului. 

"Deocamdată eu sunt într-o zonă industrială. Acolo mai e şi un service auto, o fabrică de mobilă... Dar oamenii au treabă doar cu mine. Eu nu sunt de vină că s-a extins oraşul. Când se va schimba PUG-ul, vom vedea ce vom face. Până atunci mai este mult", zice afaceristul, pentru care "biznisul" e deasupra interesului public...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PRIMARUL SI CONSILIUL LOCAL SALONTA A DORMIT PANA ACUM?APM???!!!GARDA DE MEDIU???!!!
A ,,sărbătorit majoratul " statia acestui domn UNGUR și PRIMĂRIA SALONTA, APM-UL, GARDA DE MEDIU etc nu a făcut NIMIC să oprească poluatorul care scade calitatea vieții cetățenilor orașului.Cum adică ,,s-au făcut inspectorii că nu văd", 18 ani nu au văzut deloc, doar nu sunt orbi doamne ferește!!!!Doamna directoare de la APM, nu va durut pixul sa semnați o autorizare ,, dubioasă" de funcționare, nu va mirosit nimic a praf și zgomot, sau nu se vede și nu se aude din birou ?????!!!!!Pentru că dacă inspectorii nu au vazut nimic iar dvs nu ați auzit nimic ,sau mă rog probabil nu vi sa raportat nimic , am impresia că ori suntem Intr un serial de prost gust numit ,,Surdul și Orbul" ori dvs și instituția pe care o conduceți nu face/faceți NIMIC,sa nu merg mai departe sa spun că l-ați favorizat așa puțin pe dl UNGUR.Dar nu e stres până nu se autosesizează nimeni.Probabil că nici măcar o amendă banala nu ia-ti dat ...păcat ,trist pentru bieții oameni, cam așa funcționează lanțul slăbiciunilor in Romania.Oare până când??!!!
Postat 22 Mai 2020, 20:44 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON