URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2021, 18:37

Luna curăţeniei în Bihor: Cantităţile de deşeuri adunate din judeţ s-au dublat, concursul de desene pentru elevi se prelungeşte

Luna curăţeniei în Bihor: Cantităţile de deşeuri adunate din judeţ s-au dublat, concursul de desene pentru elevi se prelungeşte sursa foto: Facebook / Ecolect Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La jumătatea campaniei "Iunie - Luna Curăţeniei în Bihor", vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, a anunţat că toate primăriile sunt active în "campionatul" de colectare selectivă, organizându-se până acum peste 60 de acţiuni de ecologizare.

"După 15 zile, constatăm următoarea realitate: toate primăriile din Bihor s-au înscris în această competiţie, s-au derulat până în prezent peste 60 de acţiuni de ecologizare în întregul judeţ, acţiuni care ne-au fost comunicate nouă şi în care întreaga comunitate locală s-a manifestat. Continuă să ne vină informaţii cu acţiunile care au avut loc, poze, şi noi le centralizăm pe toate. De asemenea, sunt multe acţiuni programate de către primării pentru a doua parte a acestei luni", a declarat Mălan, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Calendarul acţiunilor este publicat pe site-ul Ecolect, aşa că orice doritor poate participa la oricare dintre ecologizări.

De două ori mai multe gunoaie!

Pe lângă comunităţile locale, mobilizate de primari, preoţi de toate confesiunile, directori de şcoli şi profesori, la acţiuni au participat şi voluntari din diferite ONG-uri, "care au trecut de la vorbe la fapte", după cum a precizat Mălan, şi din diferite companii din Bihor.

În plus, mai multe firme bihorene sprijină Campionatul Bihorean al Curăţeniei cu sponsorizări, o listă completă a acestora urmând să fie anunţată de CJ Bihor.

"Până acum s-au adunat din sponsorizări 200.000 de lei", a declarat vicele CJ Bihor.

Toate deşeurile adunate de voluntari sunt transportate gratuit de operatorii de salubritate din Bihor, care nu duc lipsă de front de muncă. Potrivit lui Mălan, întrucât acţiuni voluntare se organizează zilnic, nu există încă o statistică relevantă, însă cert este că sunt multe gunoaie de transportat. "În principiu, cantităţile s-au dublat faţă de o perioadă firească", a declarat oficialul.

EcoProvocarea, prelungită

Pe de altă parte, Mircea Mălan a anunţat că se prelungeşte concursul de desene "EcoProvocarea", pentru elevii din clasele 0-8, până pe 25 iunie, data la care se va încheia anul şcolar.

Până atunci, orice şcolar din Bihor, cu excepţia celor din Oradea, poate realiza desene pe teme de ecologie. Înscrierea în concurs se poate face doar prin intermediul învăţătorilor sau profesorilor de desen. Prin tragere la sorţi, 12 dintre elevi vor fi declaraţi câştigători şi vor primi un voucher în valoare de 1.000 de lei.

Mălan a explicat că banii vor putea fi folosiţi pentru achiziţii în Decathlon, sponsorul acestui concurs, dar nu doar pentru biciclete, aşa cum a anunţat iniţial, ci pentru orice alt produs din acest magazin specializat în articole sportive. Această schimbare s-a făcut atât pentru că organizatorii şi sponsorii şi-au dat seama că elevii câştigători ar putea avea deja biciclete, dar şi pentru că, pe plan mondial, este o penurie de... biţe.

"Având în vedere că piaţa mondială a fierului a suferit mutaţii semnificative, preţul fierului crescând cu 40%, acest lucru se reflectă şi în producţia de biciclete. Am discutat cu cei care comercializează biciclete, este o problemă serioasă, primesc câteva biciclete pe lună", a declarat vicele CJ Bihor. Drept urmare, elevii câştigători vor putea să cumpere o bicicletă, dacă au noroc să o găsească, sau orice altceva doresc, din magazinul Decathlon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON