URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2015, 16:03

Luminează prea tare! Primul stâlp iluminat pe bază de led a fost testat în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii va fi luminată pe bază de tehnologie led. Primul stâlp de iluminat a fost montat miercuri în piaţa centrală şi pus în funcţiune pe timp de noapte.

Fabricat în Budapesta, corpul de iluminat de culoare închisă, are două braţe din care unul construit în linie clasică, amintind de un felinar, va ilumina zona carosabilă, iar cel de-al doilea, aplicat într-o manieră modernă perpendicular pe corpul stâlpului, va fi destinat iluminării zonei pietonale.

Cele două lămpi cu led au fost testate în timpul nopţii. "Am verificat împreună cu executantul lucrărilor şi arhitectul modul în care funcţionează, iar lumina care cade pe carosabil este prea intensă. Nu este nevoie de corpuri de iluminat atât de puternice", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului, corpurile de iluminat comandate au o perioadă de funcţionare garantată de 100.000 de ore, iar stâlpii au fost dotaţi cu prize la care să poată fi conectate peste iarnă instalaţiile de iluminat pentru sărbători. "Soclul din beton al stâlpilor pentru iluminat va fi placat cu granit auriu, ca la rigole şi borduri şi va avea un model sculptat în piatră, inspirat de cel folosit tot în zona centrală de arhitectul Vago", a spus Mălan.

Întâi pietruiri...

După luni de săpături, lucrările la Piaţa Unirii au ieşit din pământ în cursul zilei de joi, odată cu îngroparea celor două cămine tehnice de mari dimensiuni care vor adăposti instalaţiile electrice. "Mai sunt câteva lucrări la reţele, dar nu vor mai exista săpături de amploare", a spus Mălan.

De altfel, începând de luni, în funcţie de starea vremii, constructorul va începe turnarea plăcii de beton pe porţiunea delimitată de străzile Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu. Ulterior, întreaga zonă va fi acoperită cu dale după modelul dinspre clădirea fostului Palat episcopal greco-catolic.

Până în prezent, muncitorii au pietruit doar jumătate din suprafaţa de 23.000 de metri pătraţi, fiind obligaţi să aştepte finalizarea lucrărilor din subteran, dar odată cu eliberarea frontului de lucru vor fi nevoiţi să grăbească. "Am vorbit cu patronii firmelor italiene şi vor suplimenta numărul de muncitori care montează piatră, astfel încât lucrările să fie urgentate", a spus edilul.

...apoi plantări

Tot luna viitoare va începe şi montarea celor patru fântâni arteziene din faţa PalatuluI Vulturul Negru. "Două fântâni au fost deja executate şi pot fi montate, iar alte două sunt în lucru", a spus viceprimarul.

Lucrările la fântâni se vor desfăşura în paralel cu plantarea celor circa 140 de copaci din 83 de specii diferite. "Copacii au fost deja comandaţi şi urmează să fie plantaţi. După plantările din luna octombrie, în noiembrie, în funcţie de stadiul lucrărilor va începe să fie adus şi montat mobiliereul urban", a declarat Mălan.

În Piaţa Unirii vor fi montaţi 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip led şi vor fi amplasate 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi două rastele de biciclete.

Pregătesc reluarea circulaţiei tramvaielor

În ceea ce priveşte lucrările din strada Independenţei, viceprimarul spune că trotuarul va fi pietruit până dincolo de limita Palatului Vulturul Negru, în dreptul intersecţiei cu strada Mihai Viteazul, pentru a da zonei un aspect unitar.

Vineri, muncitorii se pregăteau de reluarea circulaţiei tramvaielor prin faţa Primăriei. Muncitorii au tras deja pe stâlpii montaţi săptămâna trecută firele electrice pentru alimentarea tramvaielor şi lucrează la amenjarea unei staţii de tramvai provizorii în vecinătatea bisericii Sfântul Ladislau. Angajaţii firmei vor lucra cu program prelungit, astfel încât linia să poată fi probată sub trafic în cursul zilei de duminică.

De altfel, pe majoritatea şantierelor municipalitatea a obligat constructorii să lucreze peste program, pentru a termina la timp. Viceprimarul Mălan a anunţat pe reţelele de socializare că pe bulevardul Magheru muncitorii au lucrat inclusiv peste noapte, pentru ca şanţurile să poată fi acoperite, iar restricţiile de trafic eliminate, odată cu deschiderea noului an şcolar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Hahaha
Cu mari frustrari Ilie birtinutz se va agata in curind de un stilp...jale,jale....!
Postat 14 Septembrie 2015, 10:41 de grigore
NU
@marius_ro: NU, aici era doar o "METAFORA" ! Luni, la propriu! Doar stii ca sunt vecin cu ITM-ul! Dar poate angajatorii sunt corecti, eu am zis ca doar trebuie verificat/pentru mai multa siguranta!
Postat 11 Septembrie 2015, 18:49 de TDS
@TDS
TDS, tu comunici cu ITM-ul prin intermediul forumului ebihoreanul ?! Urmeaza sa-l mai rogi pe Doamne Doamne pe bihon si pe Mang pe stirileprotv.ro
Postat 11 Septembrie 2015, 18:39 de marius_ro
VERIFICATI
Inteleg ca muncitorii lucreaza peste program! ITM-ul, rog verificati daca exista acordul acestora pentru ore suplimentare; mai apoi plata orelor suplimentare sau a sporului pentru munca in zilele de repaos! Este o rugaminte a mea dar o obligatie a ITM-ului!
Postat 11 Septembrie 2015, 18:31 de TDS
CORECTURA
...PRIVIGHETOAREA...
Postat 11 Septembrie 2015, 18:14 de TDS
HAI
VENITI DE LUATI LUMINA! VENITI SA VEDETI SOARELE PNL! VENITI, PRIGHETOAREA CANTA SI BOLOJAN A INFLORIT! VENiTI....
Postat 11 Septembrie 2015, 18:12 de TDS
felicitări !
au uitat să pună pungi din alea pe statuie, pe toată statuia. au pus doar pe capetele stălpilor ăia albi. da, să lase punga pe statuie că arată mai bine așa :) si wireless sau vreo cameră web LIVE cu acces liber online, să se vadă toată piața și măreția de statuie, inclusiv la Ciuperca ar merge montată o cameră sau două LIVE. chestia cu lumina e treabă serioasă de inginer de lumini, iar cea cu estetica stălpilor e de designer, pe când cea de rezistență a stâlpilor e treabă de inginer de rezistențe :), cred. partea cu electrica, cu senzorii de prezență etc.etc. e treabă tot de inginer șamd. ce de treabă de ingineri?! să nu se facă aiurea cărări de trecere peste piață, că înseamnă că nu a fost gândit intuitiv accesul prin piață. asta cred că e treabă de sociolog ori de peisagist urban, mă rog. dar, cred că va arăta super bine totul, în final, părerea mea. felicitări!
Postat 11 Septembrie 2015, 17:07 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON