URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2021, 08:05

Lumea fără István. Povestea cercetătorului care a făcut cunoscută Universitatea din Oradea, dar a murit fulgerător la 40 de ani 

Lumea fără István. Povestea cercetătorului care a făcut cunoscută Universitatea din Oradea, dar a murit fulgerător la 40 de ani  DEDICAT STUDENŢILOR. István Sas-Kovács (foto) era un debutant în viaţa universitară când a înfiinţat o revistă de biologie, "North-western Journal of Zoology" (facsimil), ce avea să devină în scurt timp prima publicaţie din Universitate relevantă la nivel internaţional. Când colegi din facultate i-au reproşat că găzduieşte şi articole scrise de studenţi, pe care István le evalua ca fiind mai bune decât unele ce aveau ca autori profesori, le-a închis gura fondând o nouă publicaţie, "Biharean Biologist", unde tinerii să-şi prezinte cercetările fără să atragă invidia profesorilor... 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La câteva zile după debutul anului academic, o veste a căzut ca un trăsnet în campusul Universităţii din Oradea: István Sas-Kovács, unul dintre cei mai harnici cercetători, a murit subit, la doar 40 de ani. N-avea nicio boală diagnosticată, ducea o viaţă sănătoasă şi nu se plângea de vreo durere. Şi, totuşi, inima i s-a oprit...

"Cred că, pur şi simplu, s-a consumat prea mult", spune, cu vocea gâtuită şi ochii înlăcrimaţi, soţia lui, Hajnalka. De 17 ani, ştia cât de mult timp dedica István cercetării. În ultimele luni, biologul s-a înverşunat promovând vaccinarea anti-Covid şi, în general, ceea ce pe el îl interesa cel mai mult: ştiinţa. 

Al treilea din Universitate

István Sas-Kovács a fost un om de ştiinţă dedicat cu adevărat profesiei. În 2002, când încă era student la Biologie-Chimie, a fost recrutat de profesori şi angajat ca laborant la Facultatea de Ştiinţe. După absolvire a trecut la catedră şi a demonstrat că era menirea lui. A avansat rapid de la preparator la asistent universitar şi apoi, în 2013, la şef de lucrări, după ce, cu patru ani înainte luase şi doctoratul, cu o cercetare începută la Institutul Naţional de Biologie şi finalizată la Universitatea Babeş-Bolyai.

În februarie 2021, cu două luni înainte să împlinească 40 de ani, a devenit conferenţiar. CV-ul său întrunea pe deplin criteriile obligatorii, având o listă lungă de cercetări şi articole ştiinţifice. De pildă, deşi trebuia să fi scris minimum 5 articole cotate ISI, adică publicate în baze de date internaţionale de prestigiu, a semnat 51! De altfel, dintre cele aproape 1.000 de cadre didatice ale Universităţii, István era al treilea - şi cel mai tânăr - în clasamentul cercetării, citat de peste 2.000 de ori de alţi oameni de ştiinţă din lume.

Cercetare cu bani de-acasă

Tot din pasiune pentru cercetare, pe când era doar preparator, István a înfiinţat revista ştiinţifică bianuală "North-western Journal of Zoology", dezamăgit de revistele de profil din România, care adesea nu aveau un conţinut de calitate. De la primul număr, a acceptat doar articole evaluate de specialişti din străinătate. 
Universitatea n-a fost interesată de publicaţie, dovadă că cercetătorul a tipărit-o exclusiv pe munca şi cheltuiala proprii. Ani la rând, a imprimat şi legat revista în apartamentul din Rogerius, ajutat de soţie, Hajnalka, la rându-i tot biolog. 

În 2007 şi-a surprins colegii: revista lui a primit indexarea ISI, intrând în selecta companie a publicaţiilor relevante la nivel internaţional! "Toţi biologii din ţară s-au mirat. O revistă printată acasă, fără suport financiar, a reuşit ce n-au putut cei care aveau fonduri", mărturisea el, mai demult, BIHOREANULUI. Indexarea a făcut ca revista să fie şi mai căutată, iar redactorul-şef s-a trezit asaltat de articole. 

"Tipografia" de-acasă 

Un an mai târziu, în 2008, István a fost premiat de Universitate pentru că a ajuns pe locul 9 în topul cercetătorilor orădeni şi a fost nominalizat în competiţia "Cel mai tânăr cercetător", organizată de Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi de Ministerul Educaţiei. 

Concomitent, se preocupa intens de fiecare student care voia să înveţe. "Îi plăcea foarte mult să predea şi să lucreze cu ei. Dacă seara îi spuneam că am citit un articol cu ceva informaţii interesante, a doua zi deja le introducea în cursuri", povesteşte Hajnalka (foto).

Cei doi erau un cuplu de 17 ani, din care 9 ca soţi, şi se completau perfect: "Eu sunt introvertită, el era extrovertit, îi plăcea să vorbească cu oamenii şi tocmai de-asta i se potrivea şi cariera academică". 

Din 2008, când Universitatea a început să plătească redactorii care publicau în reviste ISI, István a găsit sursa banilor pentru revistă: bonusul pe care el îl încasa, pentru propriile articole...

Frustrat şi marginalizat

RevistaRevista fondată de el (în fotografie, coperta celui mai recent număr) a rămas singura din Universitate cotată ISI şi a contribuit la reuşita instituţiei de a primi, din 2014 încoace, cel mai bun calificativ de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământ Superior (ARACIS) - "grad de încredere ridicat".

Puţină lume ştie, însă, că în vară biologul se gândea serios să închidă publicaţia ori s-o mute la o altă universitate. Era frustrat că nu apuca să facă atât de multe cercetări pe cât ar fi vrut, fiindcă muncea la revistă, din nou, pe banii lui, deoarece în 2018 sporul de redactor a fost eliminat în Universitate. 

În plus, deşi nu căuta laude, şi-ar fi dorit măcar condiţii de lucru mai bune. Or, ani la rând n-a primit fonduri pentru dotări, iar după ce a venit pandemia de Covid-19, tot din banii lui a trebuit să cumpere şi soluţii dezinfectante. Simţea deja că face prea multe pentru Universitate... 

Totuşi, în urma unor discuţii cu rectorul Constantin Bungău, care i-a promis sprijin, a decis să păstreze revista la Oradea. 

Deces subit

István n-a reuşit să-şi continue munca. În dimineaţa de 12 octombrie, brusc, inima i s-a oprit. Era acasă, cu Hajnalka, dar n-a apucat să-i mai spună vreo vorbă.

Văduva rememorează greu momentul şi caută explicaţii, dar în zadar, specialiştii nu au putut stabili ce anume a provocat decesul. Bărbatul nu avea nicio boală diagnosticată şi nici nu s-a plâns de ceva anume, înainte de a muri. Doar de oboseală, căci pe lângă munca academică, lucra la finisarea unei case în care visa să se mute, cu Hajni... 

Cert e că István, care se proteja cât de mult putea, n-a avut Covid. "De când a început pandemia, amândoi am stat mai mult acasă, împreună, şi am limitat ieşirile cât am putut", spune Hajni. Era de multe luni vaccinat, însă a treia doză n-a apucat s-o facă, pentru că voia să-şi verifice întâi anticorpii. Spunea, responsabil, că nu vrea să irosească doza cuiva care ar putea avea nevoie mai mare de ea...

Susţinător al vaccinării

Soţia universitarului se gândeşte că şi stresul provocat de pandemie poate l-a afectat pe István, care adesea spunea cât de mult îi lipsesc cursurile faţă în faţă cu studenţii. 

Susţinător fervent al vaccinării, nu se putea abţine de la a-i contrazice vehement pe cei care promovau mesaje împotriva imunizării. Şi pe forumul BIHOREANULUI era prezent des, cu comentarii adesea dure la adresa anti-vacciniştilor. "Îi spuneam s-o ia mai uşor, că îşi face lui rău", spune Hajnalka. Dar când venea vorba de promovarea ştiinţei, István, de altfel un agnostic, nu cunoştea jumătăţi de măsură.

Trupul său neînsufleţit a fost incinerat şi familia l-a înmormântat într-un cadru foarte restrâns. Dacă ar fi fost printre ei, István însuşi le-ar fi spus să nu se formalizeze, căci prioritară este sănătatea lor şi a celor din jur... 


"Permisul de conducere încalcă drepturile omului! Cum adică ne obligă să avem permis? E dreptul meu să conduc maşini! Permisul îmi încalcă dreptul la liberă mişcare! Mai sunt şi obligat să dau examen pentru acel permis, sfidător! Unde este CCR?"

Unul dintre mesajele pe care István Sas-Kovács le-a lăsat pe forumul BIHOREANULUI, cu câteva zile înainte să moară, criticând ironic nemulţumirile românilor care contestă certificatul Covid


ÎN TOP
Cei mai buni cercetători

În cariera sa universitară de peste 20 de ani, István Sas-Kovács a scris 51 de articole ISI, alte 80 BDI (indexate în alte baze de date internaţionale) şi a participat în 12 proiecte de cercetare cu finanţare nerambursabilă.

Valoarea unui cercetător este măsurată în numărul de citări ale lucrărilor sale, fapt ce dovedeşte că a publicat informaţii relevante şi pentru alţi oameni de ştiinţă, iar biologul orădean a adunat 2.063 de citări. Acest indicator îl poziţionează pe locul 3 în Universitatea din Oradea, după matematicianul Sorin G. Gal (4.955 citări) şi specialista în farmacologie Simona Bungău (2.672 citări).

Următorul după István este fizicianul Paşcu Moca (1.294 citări), singurul universitar orădean care a publicat un articol în faimoasa revistă Nature. 

Lista celor mai citaţi universitari orădeni, conform Google Scholar:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
R.I.P.
Alt comentariu lasat de el cu trei zile inainte de a muri: "Atunci de ce mai mergeți la medici???? De ce vă prezentați urlând la urgente, sa va salveze??? Stați acasă și muriți dracului. Lăsat selecția naturală să acționeze și contribuiți la ameliorarea speciei umane!".
Postat 29 Octombrie 2021, 13:47 de 1x1
Sa pastram un moment de reculegere pt Istvan Sas Kovacs sau sasi cum era cunoscut pe forum.
Sa pastram un moment de reculegere pt Istvan Sas Kovacs sau sasi cum era cunoscut pe forum.Sasi dormi in pace.
Postat 29 Octombrie 2021, 12:58 de spaima_trepadusilor
Drum lin la stele Istvan ai fost un om deosebit
Pentru cunoscatori : "Specialista in farmacologie Simona Bungau" are 70 de articole ISI intr-un an (2021) peste 60 in 2019 nu in douazeci ca Istvan dumnezeu sa il ierte. "Valoarea unui cercetator este data de.... " aprecierea celor competenti in domeniul respectiv iar valoarea ca om este data de toti cei care au tangenta cu respectivul om. Sa dea domnul sa descoperim valorile inainte de moarte. O publicatie intr-o revista cotata ISI necesita zeci de ore de studiu si munca, rasplatita in final cu sume frumusele de bani din bugetul institutiei. Sanatate la toti.Inca odata Istvan ai fost un exemplu. Dumnezeu sa te odihneasca.
Postat 29 Octombrie 2021, 11:34 de scarbit
Tipic românesc
Omul, cu valoarea lui cu tot, e descoperit după moarte. Felicitări lui István pentru toată munca și realizările lui științifice, cu adevărat de excepție! Sper doar să nu se ducă pe apa Sâmbetei toată zdroaba lui de atâția ani de zile, ci să preia cineva excelenta lui revistă și s-o ducă mai departe.
Postat 29 Octombrie 2021, 09:26 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON