URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2020, 16:31

Luis Calificatu te urmăreşte pe Instagram! Experimentul Poliţiei care dovedeşte cât de uşor poţi fi "filat" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un experiment inedit al Poliţiei Române dovedeşte cât de uşor poţi fi "filat" pe reţelele de socializare. Poliţiştii au creat un personaj fictiv, Luis Calificatu, care a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care și 8 influenceri, și le-a transformat pozele personale într-un catalog care poate fi consultat pe contul său de Instagram, cu descrierea obiectelor, preţuri de vânzare la negru şi menţiunea "disponibil în curând"...

Experimentul face parte dintr-o campanie de prevenire derulată de poliţişti sub sloganul „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când publică pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare sau căi de acces în locuințele lor, care pot oferi ponturi hoţilor. 

Printre „victimele” lui Luis Calificatu s-au numărat Andrei Niculae, Gabriel Fereșteanu, Ionuț Bodonea, George Bonea, Mirela Retegan, Andrei Radu, Diana Dumitrescu, Andrei Ionescu, Bogdan Pricope şi Adrian Dan.

Campania de prevenire s-a derulat vreme de două luni în întreaga ţară, deci şi în Bihor, polițiștii de prevenire fiind prezenţi zilnic în centrele comerciale, dar şi în cartierele aglomerate din judeţ, pentru a le prezenta experimentul şi "Catalogul de furturi" întocmit de Luis Calificatu, dar şi învăţămintele pe care le pot trage.

Asta pentru că Luis Calificatu este un personaj fictiv, iar de data aceasta victimele i-au fost complici, însă modul de acţiune este real, căci hoții sunt atenți la toate detaliile care le pot oferi ponturi, ca de pildă obiectele de valoare, căile de acces în locuinţe sau eventuale echipamente de supraveghere. Dar, spre deosebire de Luis, ei nu-şi postează fotografii pe reţele de socializare, iar victimele nu bănuiesc ce li se pregătește.

Ce recomandă, deci, poliţiştii? 

Evitați să faceți publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuință, configurația acesteia și posibilele căi de acces.

Faceți-vă conturile de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiți date personale celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online.

Nu faceți publică pe internet plecarea de acasă și rugați vecinii să vă anunțe imediat dacă văd străini în preajma locuinței dumneavoastră. Procedați la fel atunci când ei sunt plecați.

Asigurați uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsați cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.

Nu lăsați bilete în uşă atunci când plecați de acasă; rugați un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoționale prinse în uşă.

În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitați-le și nu le permiteți accesul în locuinţă.

Când părăsiți locuinţa, verificați dacă ați încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideți bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON