URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2020, 16:31

Luis Calificatu te urmăreşte pe Instagram! Experimentul Poliţiei care dovedeşte cât de uşor poţi fi "filat" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un experiment inedit al Poliţiei Române dovedeşte cât de uşor poţi fi "filat" pe reţelele de socializare. Poliţiştii au creat un personaj fictiv, Luis Calificatu, care a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care și 8 influenceri, și le-a transformat pozele personale într-un catalog care poate fi consultat pe contul său de Instagram, cu descrierea obiectelor, preţuri de vânzare la negru şi menţiunea "disponibil în curând"...

Experimentul face parte dintr-o campanie de prevenire derulată de poliţişti sub sloganul „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când publică pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare sau căi de acces în locuințele lor, care pot oferi ponturi hoţilor. 

Printre „victimele” lui Luis Calificatu s-au numărat Andrei Niculae, Gabriel Fereșteanu, Ionuț Bodonea, George Bonea, Mirela Retegan, Andrei Radu, Diana Dumitrescu, Andrei Ionescu, Bogdan Pricope şi Adrian Dan.

Campania de prevenire s-a derulat vreme de două luni în întreaga ţară, deci şi în Bihor, polițiștii de prevenire fiind prezenţi zilnic în centrele comerciale, dar şi în cartierele aglomerate din judeţ, pentru a le prezenta experimentul şi "Catalogul de furturi" întocmit de Luis Calificatu, dar şi învăţămintele pe care le pot trage.

Asta pentru că Luis Calificatu este un personaj fictiv, iar de data aceasta victimele i-au fost complici, însă modul de acţiune este real, căci hoții sunt atenți la toate detaliile care le pot oferi ponturi, ca de pildă obiectele de valoare, căile de acces în locuinţe sau eventuale echipamente de supraveghere. Dar, spre deosebire de Luis, ei nu-şi postează fotografii pe reţele de socializare, iar victimele nu bănuiesc ce li se pregătește.

Ce recomandă, deci, poliţiştii? 

Evitați să faceți publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuință, configurația acesteia și posibilele căi de acces.

Faceți-vă conturile de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiți date personale celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online.

Nu faceți publică pe internet plecarea de acasă și rugați vecinii să vă anunțe imediat dacă văd străini în preajma locuinței dumneavoastră. Procedați la fel atunci când ei sunt plecați.

Asigurați uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsați cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.

Nu lăsați bilete în uşă atunci când plecați de acasă; rugați un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoționale prinse în uşă.

În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitați-le și nu le permiteți accesul în locuinţă.

Când părăsiți locuinţa, verificați dacă ați încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideți bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON