URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2022, 12:10

Luat de nou, dar recondiționat: Furnizorul angiografului de la Spitalul Judeţean Oradea a fost trimis în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA Oradea l-a trimis în judecată pe administratorul firmei care a furnizat angiograful recondiţionat, luat ca nou de Spitalul Judeţean şi plătit apoi de Primăria Oradea cu 2,4 milioane lei, bani proveniți dintr-un proiect european. Procurorii anticorupție susţin că reprezentanții municipailității nu ar fi ştiut că au luat un aparat recondiţionat la preţ de nou și vor să recupereze de la firmă banii care nu au putut fi decontați din fonduri europene.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al DNA, firma S&T Medtech SRL (fosta Gadagroup România SRL), precum şi administratorul societăţii au fost inculpaţi pentru participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. 

Prezentat ca nou, dar recondiționat

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, că în cursul anului 2013, în cadrul implementării proiectului „Centrul Euroregional de Intervenție Cardio-Vasculară Invazivă Viva Anima”, administratorul SC S&T Medtech SRL, Octavian Constantin Netcu, ca furnizor, ar fi furnizat Primăriei Oradea şi asociaţiei câştigătoare la licitaţia pentru achiziţionarea echipamentului medical "Angiograf mixt cardiovascular", documente în care aparatul era prezentat ca fiind nou, cu toate că în realitate acesta era recondiţionat, având componente reciclate în proporție de 20-30%.

"Precizăm că, în manualul de implementare a proiectului, era prevăzut, printre altele, că poate fi rambursat doar costul echipamentelor noi, achiziționarea celor second-hand fiind neeligibilă", spun procurorii. 

„Fără vinovăție”

Ulterior, reprezentanții Primăriei Oradea au depus mai departe documentele respective la Autoritatea Contractantă, care a decontat pe nedrept contravaloarea echipamentului, 2.470.462 lei, fără TVA. Conform procurorilor, administraţia locală a acţionat fără vinovăţie, neştiind că documentele sunt false. 

Anchetatorii mai susţin în comunicat că au dispus măsuri asigurătorii faţă de Netcu şi firma pe care o administrează, pentru recuperarea pagubei şi că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză cu suma decontată. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Centru euroregional cu scandal

După cum BIHOREANUL a mai scris, Centrul euroregional de intervenţie cardio-vasculară minim invazivă Viva Anima a fost amenajat în primăvara anului 2013, în incinta Spitalului Judeţean, din fonduri europene, în baza unui proiect transfrontalier al Primăriei Oradea în colaborare cu Universitatea din Debreţin.

98% din investiţia de 2 milioane euro a fost asigurată din fonduri UE, iar 36.000 euro de municipalitate. Proiectul a fost licitat la pachet - proiectare, lucrări şi dotări -, lucrarea fiind atribuită, pentru 6,4 milioane lei, asocierii dintre firmele Tehno Plus Medical şi VFI Madica SRL.

Clinica a fost dotată, printre altele, şi cu un angiograf, aparat de înaltă performanţă utilizat pentru radiografierea vaselor sanguine, pentru care Primăria Oradea a plătit 2,4 milioane lei şi despre care, la câteva luni după inaugurare, au apărut informaţii că ar fi de fapt second-hand, lucru interzis de normativele europene când e vorba de achiziţii cu fonduri nerambursabile şi care ar fi dus la returnarea fondurilor primite. 

Bănuielile cu privire la corectitudinea achiziţiei au fost alimentate şi de faptul că, spre deosebire de alte licitaţii, cea pentru cumpărarea angiografului nu fusese anunţată pe site-ul Primăriei, iar contractul semnat cu cele două firme din Bucureşti a fost publicat abia după ce a fost solicitat de presă. 

Au apărat achiziția

Reprezentanţii municipalităţii, dar şi firmele din asocierea câştigătoare au negat că ar fi ştiut despre faptul că angiograful conţine piese reciclate, susţinând că furnizorul, care e distribuitor Philips în România, nu a comunicat acest lucru. 

Încercând să aplaneze scandalul, conducerea Spitalului Judeţean a organizat chiar şi o conferinţă de presă, în care a ţinut să înlăture suspiciunile ce planau asupra achiziţiei, prezentând acte trimise de producătorul angiografului, în care se arăta că, în baza unei directive UE pentru încurajarea revalorificării materialelor refolosibile, compania a utilizat carcase şi sisteme de prindere recuperate de la alte echipamente şi recondiţionate, însă piesele esenţiale, adică electronicele, erau noi. Toate aceste argumente nu au ținut, însă, în fața procurorilor DNA.

Cercetați și exonerați

Contactat de BIHOREANUL, fostul și actualul manager al Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a declarat că procurorii DNA au cercetat și reprezentanți ai Primăriei și unității medicale, exonerându-i însă de răspundere. „DNA a dat o ordonanță de clasare față de mine, în calitate de manager al spitalului, Mircea Mălan, care îndeplinea funcția de viceprimar al municipiului, și Marius Moș, șeful Direcției de Management al Proiectelor cu Finanțare Internațională din Primărie”, a spus Carp.

Acesta a precizat că motivul renunțării la acuzații a fost faptul că „problemele privind echipamentul au fost între producător (n.r. - Phillips) și distribuitor (n.r. - Gadagroup)”, fără ca acestea să fi fost cunoscute de beneficiari.

De asemenea, managerul a confirmat că prețul angiografului a fost decontat integral din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Angiograf vechi
Se putea observa ca nu e nou......Chiar si dupa miros.....S-a defectat de multe ori.....Escroci....
Postat 04 Noiembrie 2022, 12:19 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON