URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2013, 07:32

Angiograf de infarct: Achiziţia angiografului de la Spitalul Judeţean a iscat un scandal de deturnare a fondurilor UE

Angiograf de infarct: Achiziţia angiografului de la Spitalul Judeţean a iscat un scandal de deturnare a fondurilor UE INIMOSUL. Angiograful de la Judeţean a făcut din Oradea un centru regional în cardiologie intervenţională. "Suntem singurul centru din Ardeal cu asemenea echipamente, fapt care ne permite să beneficiem de finanţări pentru programul naţional de infarcte. Aparatul funcţionează non-stop. Începând din luna mai se fac zilnic 6-7 intervenţii, iar din decembrie va exista tot timpul un medic la dispoziţie. Dacă cineva face infarct în 20 de minute putem să-l stentăm", afirmă managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În martie a fost semnat contractul, clinica a fost inaugurată în august, iar scandalul a izbucnit în noiembrie. Conducerea Primăriei a fost acuzată că ar fi cumpărat un angiograf second hand la preţul unuia nou, ceea ce ar pune în pericol viaţa pacienţilor, dar şi finanţarea proiectului.

"Dacă acuzaţiile s-ar dovedi întemeiate, ar fi grav. Conform regulilor UE, echipamentele achiziţionate trebuie să fie noi", spune Livia Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).

Pentru inima ta

Centrul euroregional de intervenţie cardio-vasculară minim invazivă Viva Anima a fost amenajat în incinta Spitalului Judeţean din fonduri europene, în baza unui proiect transfrontalier al Primăriei Oradea în colaborare cu Universitatea din Debreţin. 98% din investiţia de 2 milioane euro a fost asigurată din fonduri UE, iar 36.000 euro de municipalitate. Proiectul a fost licitat la pachet, proiectare, lucrări şi dotări, lucrarea fiind atribuită în martie, pentru 6,4 milioane lei, asocierii dintre firmele Tehno Plus Medical şi VFI Madica SRL.

Între altele, acestea au amenajat secţia Terapie Intensivă-Coronarieni, blocul operator, spaţii pentru două angiografe şi un cabinet de consultaţii. Clinica a fost dotată cu echipamente performante, de la ecograf cardiovascular până la angiograf - un aparat de înaltă performanţă utilizat pentru radiografierea vaselor sanguine, indentificarea celor îngustate şi implantarea de stenturi care le readuc la dimensiuni normale, ce permit circulaţia firească a sângelui. Lucrările au decurs fără probleme, aparatele au fost montate şi autorizate, iar clinica a fost inaugurată în august...

Cu vechituri

Scandalul a izbucnit în urmă cu două săptămâni. Conform unor mesaje anonime lansate pe internet şi preluate de presa locală, angiograful cumpărat de Primărie cu 2,4 milioane lei ar fi de fapt second-hand, lucru interzis de normativele europene când e vorba de achiziţii cu fonduri nerambursabile. Ca să dea credibilitate acuzelor, acuzatorul anonim a pozat etichetele ce arată că angiograful conţine piese reciclate.

"Dacă Comisia Europeană va constata că aparatura nu este conformă proiectului, şi nu are cum să fie din moment ce caietul de sarcini prevede aparatură nouă, Primăria va fi obligată să restituie banii", susţine reclamantul. Mai mult, pe internet a fost lansat şi un zvon cum că o angajată de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, speriată de gravitatea situaţiei, s-ar fi sinucis. Fireşte, nimeni nu l-a confirmat, dar asta nu a oprit rumorile.

Bănuielile cu privire la corectitudinea achiziţiei au fost alimentate şi de faptul că, spre deosebire de alte licitaţii, cea pentru cumpărarea angiografului nu fusese anunţată pe site-ul Primăriei, iar contractul semnat astă-primăvară cu cele două firme din Bucureşti a fost publicat abia săptămâna trecută, când ziariştii l-au cerut. "Licitaţia a fost anunţată în SEAP şi a îndeplinit toate condiţiile legale. Faptul că nu s-a pus şi pe site-ul nostru a fost o scăpare cauzată de volumul mare de lucru al funcţionarilor de la Serviciul Achiziţii", spune purtătorul de cuvânt Anca Sas.

Philips îl dă nou...

Scandalul i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii, mai ales că aceştia nu ştiau că angiograful conţine piese reciclate. Abia după izbucnirea lui au aflat şi ei că, în baza unei directive UE pentru încurajarea revalorificării materialelor refolosibile, compania Philips a utilizat carcase şi sisteme de prindere recuperate de la alte echipamente şi recondiţionate.

09 Marius Mos.jpg"Furnizorul aparatului, Tehno Plus, care l-a luat de la reprezentantul Philips în România, nu a menţionat în ofertă că ar conţine şi piese reciclate", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană. Totuşi, Philips a dat Primăriei asigurări scrise că piesele esenţiale, adică electronicele, sunt absolut noi. "Philips ne-a confirmat că aparatul e nou, că a fost ansamblat în fabrică şi că nu a mai fost vândut altundeva ori folosit de altcineva".

Controalele continuă...

De altfel, angiograful a trecut toate filtrele de verificare, de la comisia de recepţie a spitalului până la Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare. "Echipamentul este certificat de producător ca fiind nou, procedura de achiziţie a fost corect făcută, iar aceasta a fost oferta cea mai bună. Ca urmare, dacă nu apar alte informaţii, nu văd de ce să fie probleme", spune Livia Banu, directorul BRECO.

Totuşi, după ce scandalul a fost amplificat de presa centrală, CNCAN va face săptămâna aceasta un control la dealerul Philips, pentru a verifica modul în care a licenţiat angiograful. "Nu avem nicio emoţie. Aşa vom fi asiguraţi o dată în plus că am făcut o achiziţie bună", spune Marius Moş, directorul DPMPFI. Până la urmă, aparatul a fost cumpărat pentru a salva vieţi. Cu sau fără piese recondiţionate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Carp cel corect
Cred ca cel care are cea mai mare implicare este renumitul Dl.Dr. CARP.El taie si spanzura peste tot.Numele lui nu este pomenit nicaieri.Va rog sa porniti cercetarea si surprizele vor fi mari.
Postat 05 Decembrie 2013, 00:13 de atotstiutorul
P.C.R. transpartinic. Ep. Manageri de succes: Daina Lucia,
I. ”Proiectul a fost licitat la pachet, proiectare, lucrări şi dotări, lucrarea fiind atribuită în martie, pentru 6,4 milioane lei, asocierii dintre firmele Tehno Plus Medical şi VFI Madica SRL.” 1. Cu atâţia ”specialişti” multilateral dezvoltaţi, inclusiv în managementul proiectelor, ca Daina Lucia, director medical (revopsit politic) la acea dată, de ce asemenea proiecte nu s-au putut face cu forţe proprii (Primărie, Spital clinic judeţean, UO), măcar parţial (ex: întreaga parte de dotare cu: aparatură, ustensile, materiale, substanţe, consumabile/echipament ş.a.)? Ieşea prea ieftin? 2. Ce implicare directă a avut în selectarea angiografului cumpărat de Primărie cu 2,4 milioane lei Daina Lucia? Dacă nu a avut niciuna, atunci de ce nu s-a implicat? 3. Specialiştii ”pur-sânge” care îl utilizează în mod curent, au avut vreun cuvânt de spus în selectarea acestuia? II. Cum poţi ajunge un ”specialist” de succes în Epoca post-Ceauşescu: 1. a se vedea unde, când şi cum şi-a făcut facultatea Daina Lucia, respectiv cu cine şi-a făcut doctoratul. Şi pentru aceasta a trebuit împuşcat Nea Nicu. P.S. Să trăiţi şi să coabitaţi BINE, cu burta şi tolba pline, ca foştii(?) torţionari de (familii de) PSD-işti ”pur-sânge”: Daina Cristian şi Daina Lucia! Tovele Berinde Angela şi Drăghici Sonia ş.a. ştiu de ce! Ca şi (ne)siguranţa alimentară/sănătatea publică patronată, indirect, de unele dintre ele.
Postat 04 Decembrie 2013, 23:07 de stefan
tot pt. Anca Sas
Vaaai, d-ra Sas stie tot! In fond ea se doreste a fi urmatoarea directoare adjuncta de la Judetean! Nu ca ar avea studii sau merite in domeniu, dar merita si ea un loc bun. Uitati-va la prietena ei , d-na Mos Arina, care este mare directoare la ASCO, si nici dansa nu stie nimic despre asistenta sociala.
Postat 04 Decembrie 2013, 22:01 de tot
Pt Anca Sas
Dommisoara Anca Sas?! Care volum mare de munca?! Ce numar de angajati activeaza in cadrul acelui birou?! De ce nu e publicat pe site-ul primariei?! Prea mare volumul de lucru?! Domnule Bolojan!!! Daca subalternii dvs nu s-ar ocupa (IN PRIVAT PE BANI MULTI!) de alte licitatii pt diverse companii, poate ar avea suficient timp sa isi faca treaba ca lumea, pt ceea ce sunt platiti din banii publici! Nu pe sfert si nici pe jumatate! Sau fac totul cu acceptul dvs?! Contra cost?! Asa ca... domnisoara Anca Sas, ciocul mic! Tu nu stii! Sa vedem ce sanctiuni vor suporta vinovatii! Hai sictir!
Postat 04 Decembrie 2013, 18:34 de Sanctiune
vechitura
Exact ca si cum mi-as cumpara masina second-hand la pret de una noua. Nu zau! Reciclabile? ha,ha,ha Chiar ne cred idioti unii....
Postat 04 Decembrie 2013, 17:58 de Mihaela
Carcoteli
Ca un bun si vechi obicei romanesc, cârcoteala de seară e mai tare decât realizarea în sine. Toate produsele electronice au componente refolosite sau sunt din materiale refolosite, e o chestie la moda, ECO. Altfel, ar mai trebui sa colonizam vreo câteva planete pt metalele rare din electronice. Asta e plăcerea cârcotaşilor de pe margine: "Băi, jmechere, da' de ce e laptele alb?". E mult mai uşor să o freci, decât să faci ceva care salvează vieţi. Asta e valoarea societăţii noastre care pune băgătorul de seamă mai presus de cel care face ceva.
Postat 04 Decembrie 2013, 12:07 de Tzi Yo Tzo Dau
S-a facut conformitatea cu toata formularistica standardizata?
S-a facut din moment ce a fost acceptate toate documentele de catre organismul intermediar! Nu sunt un stare cei de la BRECO sa faca fata meseriei? Se vede ca nu! Atunci sa plece si sa lase locul unora mai capabili ...! Sa faca pe desteptii pe banii lor si nu pe cei proveniti din munca altora!
Postat 04 Decembrie 2013, 09:05 de Rock
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON