URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2018, 21:43

Lovitură pentru fumători! Ţigările se vor scumpi din nou începând din 2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 5,5 milioane de fumători din România ar face bine să îşi treacă pe lista rezoluţiilor pentru anul 2019 şi renunţarea la tutun.

Începând din 1 ianuarie ţigările se scumpesc din nou şi vor depăşi pragul psihologic de 18 lei pachetul.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal promovată vinerea trecută de ministrul de finanţe Eugen Orlando Teodorovici preţul ţigărilor ca creşte ca urmare a majorării accizei de la 448,74 lei la mia de ţigarete la 475,77 lei la mia de ţigarete.

Continuă creştere

În goană după venituri la buget Guvernul a devansat calendarul de majorare a accizei în condiţiile în care pentru anul viitor nivelul acesteia ar fi trebuit să urce la doar 457,71 lei la mia de ţigarete.

Potrivit capital.ro viciul fumatului va deveni tot mai costisitor în anii următori. Acciza pe mia de ţigarete va urca la 500,80 lei din anul 2020 respectiv 529 lei din 2021 cu ţinta de a ajunge la 539 lei în 2022. Asta, dacă Guvernul nu va devansa şi acest calendar.

De-a lungul anilor preţul pachetului de ţigări a crescut de la 5,10 lei în decembrie 2006 la circa 17 lei în 2018 urmând ca din anul 2021 să urce la 21 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ipocrizia guvernantilor
OMS (WHO in engleza) a aratat ca pe primul loc la instalarea dependentei este heroina, 100%, apoi cocaina, intre 80% si 90% iar pe trei este nicotina, cu peste 70%. Nu mai amintesc de celebrele procese deschise in SUA impotriva companiilor producatoare de articole din tutun si care s-au lasat cu amenzi uriase. Concluzia: statul vinde la ,,liber" un drog care in 7 cazuri din 10 duce la dependenta. Nu numai ca-l vinde, dar il impovareaza pana la a-i creste pretul de cinci ori cu tot felul de taxe/accize, etc. Repet, asta in conditiile in care ,,consumatorii" devin captivi (doar 7% dintre fumatori pot renunta singuri la fumat!!!). Apoi acelasi stat ticalos si nu e vorba doar de Romania, vine si le impune fel si fel de interdictii, transformandu-i intr-un soi de paria. Dar singurul stat care ii jupoaie de bani si apoi le da __ue este Romania. Au fost ceva programe care sa duca la reducerea numarului de fumatori, dar s-au sistat din lipsa de fonduri, de parca nu s-ar sti ca din acest viciu se scot miliarde de euro. Culmea! banii nu se regasesc nici in sistemul de sanatate, dar nu lipsesc cand e vorba de salarii si pensii nesimtite! P.S. Am fost fumator, dar am renuntat. Ii multumesc lui trandaveanu, el m-a motivat prin politica de accizare, un adevarat jaf neintrecut nici de h*tii care guverneaza azi!
Postat 29 Decembrie 2018, 09:16 de pinonel
Bine amu mă
Asta e singurul lucru bun pe care PSD îl face.
Postat 29 Decembrie 2018, 01:36 de Sandu1206
Erata
Evident, expresia corecta in engleza e : do the math.
Postat 28 Decembrie 2018, 23:01 de User anonimizat
@excalibur
Departe de mine gandul sa incurajez fumatul. Personal, chiar am declansat operatiunea "lasatul de fumat". M-a indignat insa cum au fost catalogati fumatorii, adica "indivizii" care paraziteaza bugetul sanatatii si le "fura" banii, vezi Doamne, celor fara acest viciu. Calcul e simplu si e bazat pe acciza data chiar in articol. Bugetul ministerului sanatatii il gasesti pe toate "gardurile", iar statistica spune ca in Romania se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete cu tigari. Do the nath!
Postat 28 Decembrie 2018, 22:59 de User anonimizat
@Neutryno
Ai avut ocazia sa taci inteligent, insa n-ai profitat de ea. Este evident, pentru cei cu +2 neuroni, ca am postat comentariul meu, ca raspuns la postarea, mult mai rautacioasa, a shogunului. Calculul meu nu este nici simplist nici eronat ci bazat pe date statistice si scopul a fost sa demostrez ca fumatorii nu se trateaza pe banii celor fara vicii, ci platesc cu varf si indesat contributii la bugetul de stat. Poate imi dovedesti tu, fie si cu un calcul "simplist", ca nu e asa! Restul e poveste!
Postat 28 Decembrie 2018, 22:51 de User anonimizat
Aritmetica
@anticomunist .Bravos: o imagine face cit o mie de cuvinte.Bugetul sanatatii 2018 =cca 8 mld. lei .Cu greu am gasit total accize tutun "Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuţii anuale de circa 3 miliarde de euro". Deci vreo 13-14 mld. lei. Aproape dublu buget sanatate.Concluzia 1: din accizele fumatorilor s-ar putea dubla asistenta medicala tuturor romanilor. Daca n-ar fi citeva pensii speciale si multe,nenumarate spalari de bani.Concluzia 2: fumatul ar trebui incurajat,efectele sunt pozitive.
Postat 28 Decembrie 2018, 14:58 de excalibur
RCA
Vine ziua cind iti vei pierde asigurarea medicala daca asiguratorul poate face dovada ca fumezi,bei,maninci orice altceva decit low colesterol,nu mergi sa-ti faci analizele tot la 6 luni, nu mergi la dentist de n ori pe an etc. whatever, whatsoever.In cazul in care din intimplare ai cotizat vreo 30 ani si brusc interferezi cu sistemul medical devii pasibil de amenzi,masuri de retorsiune,dosar pentru neglijenta,eventual recluziune.
Postat 28 Decembrie 2018, 14:42 de excalibur
@anticomunist
Ai incercat sa arati ca esti smart, dar din perspectiva mea ai dat cu bata-n balta. Afirm ca si eu sustin parerea shogunului. Aaa, te rog sa stai linistit, ca nimeni nu se trateaza din banii tai, toti cei care muncim ne platim asigurarile de sanatate. Calculul tau e si simplist si facut dupa ureche. Realitatea nu este nici pe departe asa. Sa-ti fie tie "de bine" ca fumezi, indeamna-ti daca vrei familia si prietenii sa-ti urmeze exemplul, dar nu da lectii si nici mostre de rautate gratuita unor necunoscuti ca antevorbitorul nostru la urma-urmei. Ca nimeni nu a zis ca fumatorii ar fi prosti.
Postat 28 Decembrie 2018, 10:15 de Neutryno
Nici sa fii prost
nu e obligatoriu, cu toate acestea insa... Bugetul ministerului sanatatii pe 2018 a fost de 8.76 miliarde lei (mai mare cu 4.59% fata de 2017), aflam din date statistice. Tot din date statistice, aflam ca in Romania se fumeaza peste 5 milioane de pachete de tigari pe zi. Asadar, daca facem "calculelele", aflam ca acciza pe tigari este de 17.35 miliarde lei anual, adicatelea, putin peste doua bugete ale ministerului sanatatii. Concluzia? Astia fara vicii, se trateaza pe banii fumatorilor si nicidecum invers.
Postat 28 Decembrie 2018, 00:03 de User anonimizat
!
Vă rog, să-mi explice careva cum e posibil ca indivizii care fumează și se îmbolnăvesc de boli cronice sau chiar terminale să primească îngrijiri medicale din banii noștri, ai tuturor, inclusiv al celor care nu fumează? Țin să precizez - că e musai - că fumatul nu e o activitate obligatorie precum mâncatul (care, da, știu, poate duce la alte boli cronice din cauza exceselor). Și acum, o urare de an nou: pierir-ar toate țigările!
Postat 27 Decembrie 2018, 09:49 de Shogun
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON